(KarriereStart.no):

Om du har en jobb som du opplever som kjedelig og meningsløs, vil du neppe være tilfreds med resten av livet heller.

Forskningsprosjektet EPICURUS fra University of Aberdeen Business School, viser at jobbtilfredshet faktisk kommer foran både familie, helse, økonomi og sosialt liv som en viktig faktor for livsglede.


Lykkeforsker Christian Bjørnskov ved Aarhus universitet mener også at arbeidsplassen er en av de viktigste kildene til lykke i hverdagen.


– Selv om vi arbeider hardt og kanskje ikke alltid gjør ting som er så spennende, så er jobben fremdeles et sted hvor vi får anerkjennelse, enten i form av et klapp på skulderen eller en bonus, sier han ifølge Videncenter for Arbeidsmiljø.


For å få bedre livskvalitet er det altså viktig å være lykkelig på jobben, men spørsmålet blir da om dette er noe man selv kan påvirke.


Og det er det. I hvert fall om man skal tro forfatter og karriereekspert Geoffrey James. I en artikkel på karrierenettstedet Inc.com presenterer han en liste med flere konkrete tiltak man kan gjøre for å oppleve mere glede på arbeidsplassen. Her er et utdrag av noen av dem:


 

LES OGSÅ: Slik vekkes engasjementet på arbeidsplassen

 

1. Ikke sammenlign deg med andre

Alle starter på et annet sted, og ledes inn på sin egen karrierevei. Du har ingen anelse om hvor andres reise kan lede dem, så å sammenligne seg selv med dem er fullstendig bortkastet tid.

 

2. Ikke bli frustrert over det du ikke kan kontrollere

Ting som samfunnsøkonomien, markeder du selger til og andres handlinger er noe som er fullstendig utenfor din kontroll, og bør derfor ikke bli en kilde til unødvendig frustrasjon. Dette kan bli en emosjonell parasitt som tærer på energi og helse. Fokuset bør heller ligge på de tingene du faktisk kan kontrollere - som er dine egne tanker og handlinger.

 

3. Ikke forplikt deg til noe uoppnåelig

Det er flott å være entusiastisk og villig til å strekke seg langt for å oppnå resultater, men gir du løfter som du ikke kan holde, er du dømt til å oppleve skuffelse og nederlag.

 

4. Du har 24 timer i døgnet – som alle andre

Du føler kanskje at du alltid har for dårlig tid, men den enkle sannheten er at du får samme antall timer hver morgen som alle andre. Det er opp til deg om du vil bruke den på å ønske mer av den.


 

5. Ikke ta deg selv så høytidelig

Evnen til å le av egne feil gjør deg ikke bare lykkeligere som en person, det gjør deg også mer innsiktsfull og mer sympatisk i andres øyne. Hvis du ikke kan le av deg selv, vil andre mest sannsynlig gjøre det bak ryggen din.   

 

LES OGSÅ: 10 bud for å bli en god ansatt


6. Dagdrøm mer

Ideen om at dagdrømmer og arbeid utelukker hverandre hører hjemme i det 20. århundre. Det er når du lar tankene vandre at du danner deg en innsikt som vil gjøre deg både unik, nytenkende og mer konkurransedyktig.

 

7. Glem fortiden

Det å fokusere på feil du har gjort eller på urett noen har påført deg, er som å kjøre en bil mens du ser i bakspeilet. Det eneste du oppnår er å holde kursen i én retning – helt til du kolliderer.

 

8. Ikke prøv å "vinne" alle diskusjoner

Noen kamper er ikke verdt å kjempe, og mange mennesker er lettere å håndtere når de tror de har vunnet. Det viktige er ikke å "vinne", men hva du og de andre involverte har tenkt å gjøre videre.

 

9. Ansvar for egen lykke

Noen arbeidsmiljøer er vanskelige å trives i, men hvis du alltid mistrives er det til syvende og sist din egen feil. Du skylder deg selv og kollegene dine å enten finne en jobb som gjør deg lykkelig eller å gjøre det beste ut av den jobben du har.

 

10. Smil og le oftere

I motsetning til hva mange tror, er ikke smil og latter et resultat av å være lykkelig, der er en del av en syklus som både skaper og forsterker lykke. Finn grunner til å smile. Aldri kvel en god latter.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger