(KarriereStart.no):

Om lag én av fire nyansatte vil ikke holde ut det første året i første jobb etter studiene, og nesten halvparten av nyutdannede amerikanere sluttet i løpet av 18 måneder, i følge tall fra Leadership IQ.


Gisle Hellsten er leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, og har gode råd til nyutdannede som skal ut i arbeidslivet for første gang.


- Gjør hjemmeleksen din, vis interesse tidlig og søk grundig info og kunnskap om den nye jobben din og kulturen på arbeidsplassen. Det aller viktigste er å møte så forberedt som mulig de første dagene, sier han til DN.no.

 

En dyktig arbeidsgiver vil sørge for god oppfølging og veiledning for de nyansatte. Men mye av dette forutsetter også at den enkelte kommuniserer hva de trenger av veiledning og ber om hjelp når de trenger tettere oppfølging og opplæring. Vel å merke betyr ikke det at man skal bry sjefen med spørsmål rundt alle mulige detaljer.


- I begynnerfasen må du huske at du har to ører og én munn. Se, observér og få kunnskap - og ikke prat for mye. Spør hvis du er usikker på noe, men ikke si nei til en oppgave fordi du ikke vet hvordan du vil takle den. Det er lov å gjøre feil - men det er bedre å gjøre feilen internt enn overfor kunder, sier Gisle Hellsten.Hvert år ansetter PwC rundt 150 nye personer, og 100 av disse kommer rett fra skolebenken. Selskapets HR-partner Reidar Henriksen har gode råd til nyansatte som ønsker å imponere fra første arbeidsdag.


- Ta initiativ! Vi kjører alle nyansatte gjennom et omfattende introduksjonsprogram, og alle blir tilbudt gode kurs og opplæring - likevel er mye opp til deg selv. Ting kommer ikke rett opp i hendene dine. Vær offensiv, si alltid ja. Da lærer du mest. Dessuten bør du søke en bredde i erfaringen din ved å være åpen til å ta på deg nye utfordringer. Det er også smart å jobbe for flere ulike personer. Slik finner du lettere ut hvilke arbeidsoppgaver du virkelig brenner for, sier han til DN.no.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå helsefarlig stress på jobben

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger