(KarriereStart.no):

Første arbeidsdag på et nytt sted kan være nervepirrende for mange. De fleste vil nok gjøre det de kan for å gi et best mulig inntrykk blant sine nye kollegaer gjennom å vise at man er sosial. I tillegg vil man kanskje gi jernet litt ekstra for å bevise at man fortjener å være der.


Gir man alt fra dag én derimot, legger man lista deretter også.


Forsker innen organisasjonspsykologi ved Lunds universitet i Sverige, Samuel West, anbefaler å være ambisiøs, men å finne den hårfine balansegangen mellom arbeid og overarbeid slik at man ikke ender opp med langt flere arbeidsoppgaver enn det jobben krever.
Det viktigste ifølge West er å vise at du klarer å sosialisere deg med andre.


- For å klare sine arbeidsoppgaver bør man ofte ha en god relasjon til sine kolleger, og derfor kan det være bra å forsøke å lære dem å kjenne med det samme. Men på den andre siden, hvis man bare prater men ikke jobber, kommer man mest trolig ikke til å få være på arbeidsplassen lenge, forteller han til dn.se.


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

Å være sosial med sine kollegaer fra dag én er vel og bra, men pass på at du ikke overdriver og ender opp med å gi et feilaktig inntrykk.


- Som ny på arbeidsplassen kommer mange til å følge med på deg, og du kommer til å bli observert en tid fremover. Blir du stemplet som partyløve eller sladrehank, kommer du til å ha det stemplet lenge, uansett om du ble det av feil grunner. Derfor må jeg nok, dessverre, anbefale litt forsiktighet i begynnelsen, forteller West.


Det er med andre ord viktig å finne balansegangen mellom det å være sosial, og gjøre det du kom dit for å gjøre – å jobbe. Er du for sosial er det bedre å dempe seg litt, og heller vise frem sine mer hverdagslige sider etter hvert som man har fått etablert seg litt på arbeidsplassen.


De beste rådene fra West:

- Vær nysgjerrig på dine kollegaer og still spørsmål. By på deg selv og ditt privatliv, men ikke bli for intim.

- Prøv å prioritere arbeidsoppgavene like mye som på den sosiale biten. Står du ved et veiskille mellom å være sosial eller å vise at du er ambisiøs, velg heller å være sosial. Men prøv helst å prioritere begge deler like mye.

- Unngå å snakke stygt om sjefen og andre kollegaer. Det kan kanskje virke som en måte å skape et bånd mellom deg og andre, men du vet aldri hvilke allianser som finnes på arbeidsplassen.

- Vær Ambisiøs og jobb hardt – men glem ikke den sosiale biten.

- Ikke påta deg mer jobb enn du skal når det kommer til arbeidsoppgavene. Ellers risikerer du å få mer jobb enn du klarer i lengden.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger