(KarriereStart.no):

Nordmenn er tydelige i sitt budskap om hva de ville gjort hvis sjefen hadde nektet dem å være hjemme med et sykt familiemedlem. 65 prosent av norske arbeidstakere ville sagt opp jobben hvis de ikke fikk lov til å være hjemme.


Samtidig er norske sjefer de mest forståelsesfulle, hvor åtte av ti arbeidsgivere ville godkjent at den ansatte tar velferdspermisjon.


Dette kommer frem av en undersøkelse utført av verdens største arbeidsmarkedsanalyse, Randstad Workmonitor. Ansatte og arbeidsgivere i 33 europeiske land har deltatt i undersøkelsen som blir utført hvert kvartal, om fleksibilitet og helse på arbeidsplassen.


- Eldrebølgen, og manglende tilbud til syke eldre, øker behovet for fleksible arbeidsgivere. Men undersøkelsen viser at 26 prosent av norske arbeidsgivere ikke aksepterer fri for å ta vare på et nært familiemedlem, forteller Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge til Ukeavisen Ledelse.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

I Norge gir arbeidsmiljøloven rett til fri i inntil ti dager for å ta seg av et sykt familiemedlem, mens i privat sektor er det stadig flere bedrifter som gir sine ansatte slike permisjoner uten å trekke dem i lønn.



- De erfarer at det ikke koster bedriften noe, at det faktisk øker trivselen og er et konkurransefortrinn, sier Grana til Ukeavisen Ledelse.

LES OGSÅ: For få arbeidsgivere ansetter personer med funksjonshemninger

På verdensbasis er det derimot India som topper statistikken over hvor mange som ville sluttet hvis de ble nektet permisjon. Her svarte over syv av ti at de ville sagt opp. Indiske arbeidsgivere derimot var ikke like fleksible, hvor 59 prosent svarte at de ikke ville tillat slikt fravær.


Sverige var det landet i Skandinavia hvor minst ansatte ville sagt opp grunnet velferdsnekt. Her svarte 44 prosent at de ville sagt opp, selv om bare 23 prosent av arbeidsgiverne var negative til permisjon.


På bunnen lå New Zealand og Slovakia, hvor 70 prosent av nyzealendingene svarte at de ikke ville fått fri av sjefen, og bare 35 prosent i Slovakia ville sagt opp grunnet velferdsnekt.