(KarriereStart.no):

En studie utført ved Yale University i USA, viser at det å tilpasse jobben etter egne verdier og interesser kan være nok til å gjøre en kjedelig arbeidsplass om til et givende sted å være.


Det har psykologene Gelaye Debebe, Jane Dutton og Amy Wrzesniewski funnet ut i sin studie av arbeidstakere og omstillingsevner.

 

Skitten jobb men mye arbeidsglede

De studerte hvorfor vaskepersonell ved sykehus, ofte vurdert som de nederst på rangstigen innen helsesektoren, oppfattet sitt arbeid som givende. Det de fant ut, var at personalet viste evnen til å tilpasse arbeidsplassen sin i forhold til det som var viktig for dem. Som i dette tilfellet gjaldt ved å vise omsorg.


Selv om vaskepersonalet ikke hadde pasientkontakt som del av sin arbeidsbeskrivelse, var det ikke uvanlig at de ofte viste omsorg både ovenfor pasienter og deres pårørende, ved å holde dem med selskap eller slå av en prat.

 

LES OGSÅ: Unngå disse feilene når du bytter jobb

 

Ifølge studiet fortalte vaskepersonalet at det var normalt å bli behandlet med lite respekt av leger eller sykepleiere. Leger kunne demonstrativt slenge hansker og annet utstyr på gulvet etter bruk, i stedet for å gå de få meterne bort til nærmeste søppelkasse. Det var også vanlig at sykepleiere kunne la kroppsvæsker fra pasienter falle fritt ned på gulvet, slik at de kunne la vaskepersonalet vaske opp etter dem.Likevel var denne arbeidsgruppen generelt fornøyde med jobben sin, og konklusjonen var derfor at tilpasningen av arbeidsoppgaven etter sine egne verdier, stod sterkere enn arbeidsmiljøet.


En slik omstillingsevne er både en bevisst og ubevisst handling for å gjøre arbeidsoppgaven bedre tilpasset sine verdier, styrker og lidenskaper. Psykologene har så vidt begynt å studere emnet, men har allerede funnet ut at hva som gir mening i en jobb, ikke nødvendigvis er selve arbeidsoppgaven, men hvordan vi velger å utføre den.

 

De tre psykologene skriver at det er tre metoder til hvordan man kan omstille arbeidsplassen sin til et bedre sted å jobbe:


 

Omstilling av arbeidsoppgaven

Ved å forme arbeidsoppgavene etter dine behov og interesser, kan du gjøre jobben mer spennende å ta fatt på.

 

Et eksempel på dette er å tilføre skriving til en arbeidsoppgave. Selv om oppgaven ikke krever dette, kan det å få noe sort på hvitt, slikt som tanker og idéer gjennom en blogg, være nok til at man kan få en mer kreativ tilnærming til oppgaven du har for hånden. Og deretter gjøre den enklere å utføre.

 

Omstilling av forhold

Ved å forandre forholdet til dine kollegaer, klienter og andre på din arbeidsplass, kan du tilføre en større mening og hensikt med jobben din. Det kan være det lille ekstra som gjør den store forskjellen i lengden. Dette kan eksempelvis være å spise lunsj med en kollega, eller å prøve å ha flere møter ansikt-til-ansikt, enn bare via telefon eller e-post.

 

Kognitiv omstilling

Dette aspektet handler om tilnærming ved å knytte arbeidsoppgavene til sitt formål. Som å huske hvorfor du vasker dette rommet eller hvorfor du designer denne nettsiden.


Evnen til å forstå hvem, hva og hvorfor du utfører jobben kan være nok til at du setter større pris på din egen arbeidsinnsats og betydningen i det lengre løp.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger