(KarriereStart.no):

Vi har lenge visst at klærne våre påvirker hvordan andre oppfatter oss. Men hva du har på deg påvirker også din egen oppfattning av deg selv, viser ny forskning.

 

Professor Karen Pine ved universitetet i Hertfordshire skriver i sin siste bok at antrekket vårt kan være med på å styre selvtillitten vår i både positiv og negativ retning. For å teste hypotesen, gjorde hun et eksperiment med en gruppe studenter, hvor de ble bedt om å ikle seg Supermann-kostymer og bruke dem gjennom en hel skoledag. Dette gjorde at studentene ble mer selvsikre – både mentalt og fysisk, skriver Dailymail.

 

Hadde du derimot møtt opp på jobben i et Supermann-kostyme, ville du trolig innsett at dette ikke fungerer like godt i arbeidslivet. Det er nemlig en forskjell på hvordan man kan kle seg i arbeidslivet og på fritiden. Men hvor streng kleskoden er, vil selvfølgelig variere mellom ulike yrker og bransjer. Vi har snakket med tre personer fra ulike bransjer for å høre hvordan deres typiske arbeidsantrekk ser ut.

 

Advokatbransjen – den formelle

Pia er stilig og formelt antrukket på jobb.

Pia Pedersen (24) jobber som advokatfullmektig i Selmer. Hun brukte blant annet tiden som trainee i advokatfirmaet til å studere kleskoden, siden hun snart skulle starte sin egen karriere i bransjen.


 

- Det er nok vanskeligere for jenter å knekke kleskoden enn det er for gutter som til daglig kan gå i dress. Man må nesten bare kjenne litt selv hva man liker å gå med og hva som føles naturlig, så lenge det ligger innenfor hva som er akseptabelt i bransjen, sier Pia.

 

Jobbantrekket er som Pia selv sier, typiske bedriftsklær. Hengende i skapet hjemme har hun pene kjoler, skjorter, skjørt, dressbukser og bluser. Hun er bevisst på hvilke farger hun bruker på jobb. Det går for det meste i blått, hvitt, sort og grått.

 

- Som advokatfullmektig er man mye i møter, både med klienter og andre advokater. I slike settinger er det viktig at man fremstår som profesjonell. Siden klær har mye å si for inntrykket man gir, har vi som policy i Selmer at man bestandig skal være pent kledd, også "in house" av respekt for sine medarbeidere, forteller hun.



- Fritidsgarderoben min er en lettere versjon av det jeg går med på jobb. Hadde vi hatt "casual fridays" ville jeg nok endt opp med å gå med mørke bukser, oxford-skjorte og boots, sier Pia.

 

LES OGSÅ: Slik kler du deg på jobb i din bransje


Ingeniørbransjen – midt i mellom

André Idrupsen (25) jobber som teknisk ingeniør i Aibel. Han beskriver stilen sin som avslappet, også i arbeidstøyet.

 

- Til daglig går jeg veldig vanlig kledd. Det vil si dongeribukse, t-skjorte, en genser og noen sneakers-lignende sko. Har jeg et møte med en av våre kunder, vil jeg i noen tilfeller kle meg litt stivere. For eksempel ta på meg en fin skjorte, sier han.

 

Det finnes tilsynelatende ingen gjennomgående formell kleskode i ingeniørbransjen, noe som dermed betyr at du står litt friere til å uttrykke din personlige stil på jobben. Innenfor akseptable rammer, naturligvis.

 

- Jeg ville definitivt styrt unna joggebukse, men utover det helt åpenbare går jeg ganske likt kledd på jobb som hjemme, sier André. 

 

LES OGSÅ: Kledd for suksess

 

Servicebransjen – den uformelle

Marie nyter frie tøyler når hun skal kle  
seg til jobb. 

I serveringsbransjen er det ikke uvanlig at de ansatte bruker uniform eller andre forhåndsdefinerte farger og klær. Dermed slipper de også å ta vurderingen om hva som er et passende jobbantrekk. Men det finnes imidlertid unntak. En smilende servitør står i baren på utestedet Uhørt i Oslo. Marie Skibens Botilsrud (21) har på seg en grå Jurassic Park t-skjorte, nøytrale jeans, et forkle og blå komfortable joggesko.

 

- Det er ingen dresskode her, så jeg går som regel på jobb med de samme klærne jeg ville brukt hjemme, sier Marie.

 

Forkledet er den eneste delen av dagens jobbantrekk som skiller servitøren fra privatpersonen. Også kanskje skoene da.

 

- Det er viktig å gå med komfortable sko i denne jobben. Utover sko og forkle ville jeg nok kledd meg og sminket meg helt likt, uavhengig om jeg var på jobb eller ikke. Det eneste jeg kan tenke på i forhold til jobbantrekket, er å ikke gå med t-skjorter med kontroversielle trykk på, sier hun.


 

Hva så med Supermann-kreftene?

Ok, så det finnes visse føringer for hvordan man kan gå kledd når man er på jobb. Skal du likevel føle deg ekstra super for å øke den fysiske og psykiske selvfølelsen som Pine snakker om, kan du for eksempel kjøpe deg en diskré pin med Supermann-logo på. Eller hva med Supermann-sokker eller Supermann-undertøy? Slik det ser ut for bransjene vi har undersøkt, kan den type accessories være en plausibel løsning. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger