(KarriereStart.no): 

Kampen om jobbene i PR- og kommunikasjonsbransjen er hard, og nyutdannede med lite relevant praksis å vise til havner gjerne bakerst i køen. Dette har ført til at stadig flere studenter og nyutdannede tar kontakt med bedrifter de kan tenke seg å jobbe for, og tilbyr sin arbeidskraft gratis i bytte mot erfaring, melder Aftenposten.no. 

Leder i Kommunikasjonsforeningens studentlag i Oslo, Frida Marie Grande, er bekymret for denne utviklingen. 

- Det er ikke bra verken for bransjen eller studentene hvis det oppstår en gråsone i arbeidsmarkedet der vanlig arbeid blir utført uten lønn. Hvis det er snakk om reell opplæring knyttet til utdannelsen er det greit, men det kan virke som om mange virksomheter kun er på jakt etter gratis arbeidskraft. Det er ikke greit, sier hun til Aftenposten.no. 

Grande påpeker at mange studenter også er nødt til å ha en deltidsjobb ved siden av praksisjobben – kun for å tjene penger. 

 

Delte meninger om praksisordningen

Karl Phillip Lund, underviser i digital markedsføring på Markedshøyskolen. Han oppfordrer sine studenter til å gripe sjansen når muligheten til å skaffe seg arbeidserfaring byr seg, selv om det er ubetalt. 


- Et ubetalt internship i noen måneder er en mye bedre investering i fremtiden enn å stå i kassa på Kiwi. Arbeidsgiver har jo utgifter ved opplæring, så jeg synes ikke det er urimelig at studenter ikke får lønn i en kortere periode, sier Lund til Aftenposten.no. 

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet  

 

Er det lovlig?

Siden det ikke finnes noen lovregulering av lønn i Norge, er det helt opp til partene i et arbeidsforhold å enes om hvilken lønn som skal utbetales. Dermed har en bedrift lov til å ha folk jobbene uten at de mottar lønn. 

Sverre F. Langfeldt, som er ekspert på arbeidsrett, poengterer imidlertid at en slik ordning ikke kan betegnes som et reelt arbeidsforhold. Et arbeidsforhold krever nemlig at det finnes en avtale om lønn i en eller annen form. 

- Det nærmeste man kommer et arbeidsforhold uten lønn er slaveri, og det er jo forbudt. Men så lenge arbeidstageren kan forlate stedet frivillig, kan det vanskelig betegnes som slaveri. Det er altså ikke noe ulovlig ved en ulønnet praktikantavtale, så lenge den er inngått frivillig, men det kan ikke kalles et arbeidsforhold, sier han til Aftenposten.no. 


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger