(KarriereStart.no):

- Vi startet egentlig brått på allerede første dagen, forteller Michael Wiik (28), en ung mann med et flott smil, som du ser, og en karriereplan.


I sommer var han intern hos konsulentfirmaet Accenture.


- Vi ble satt sammen to interns på et prosjekt med et av verdens største shippingselskaper, og fikk beskjed om at vi skulle styre det prosjektet. Og så hadde vi en bråte med veiledere og eksperter fra inn- og utland som vi kunne spille på. Det var mye prøving og feiling, og man lærer underveis. Men det var veldig givende.

 

Som intern hos Accenture får studenter være med på reelle prosjekter sammen med andre interns, under veiledning. Det er ikke den kjedelige kaffekokinga som interns visse steder må ta til takke med.


- De får mye ansvar, forteller Cathrine Jacobsen, som er rekrutterer for nyutdannede i Accenture.

Dette er internships
 
Internship er et godt "neo-norsk" ord, for de som synes praksisplass blir for dølt. Brukt om en form for lærlingplass, særlig innenfor business-, teknologi-, IT- og finansverden her i Norge. Som intern deltar du i en bedrifts daglige gjøremål, helst med relevante oppgaver. Det er en vinn-vinn situasjon, hvor firmaet får testet ut nye talenter, og studenter får relevant jobberfaring til CV-en sin.

Internships er lønnede, og de fleste går over seks uker fra juni til slutten av juli, men det finnes de som strekker seg over et halvår.

Eksempler på bedrifter som ansetter interns er Hydro, Accenture, DnB, Nordea, ABB, Proctor & Gamble, Quartz+Co, Statnett, og Rambøll.
Klikk her for å se alle internships i Norge
 


- De blir på en måte pushet ut i veldig mye nye utfordringer. Men det er også det som er litt av tanken bak. Det er jo rekruttering, så vi vil teste ut hvordan de funker i real life.


 

Accenturefolk bruker mange anglisismer.

 

Også hos Boston Consulting Group, fungerer internships som et langt jobbintervju, forteller Andreas Jebsen:


- Det er en veldig god mulighet til å få inn flinke studenter, og se hvordan de fungerer i en jobbsetting. Fordi selv om folk har veldig bra karakterer på kortet, så er det ikke nødvendigvis sånn at de fungerer veldig bra i en jobb.

 

Michael Wiik studerer Industriell økonomi og teknologiledelse på femte året på ved NTNU i Trondheim, og blir ferdig til sommeren. Da venter en jobb i Accenture.


- Jeg ble tilbudt det etter at internshipet var ferdig. Og det var det som var litt poenget for meg: å se om det var et sted jeg hadde lyst til å jobbe, om det var så bra som jeg hadde hørt. Og jeg ble positivt overrasket, sier Wiik.

 

LES OGSÅ: Internships - en snarvei ut i arbeidsmarkedet

 

Blir ansatt før de er ferdigutdannede

Accenture tar, i likhet med de fleste andre bedrifter med internships, helst i mot studenter som skal til å begynne på siste året. Da har de kommet ganske langt faglig samtidig som de begynner å bli modne for ansettelse. Mange blir tilbudt stilling etter internshipet, og skriver avtale om ansettelse allerede høsten de starter på siste året av studiet. I 2013 fikk 90 prosent av de 32 internsene hos Accenture tilbud om jobb, og av disse takket omkring 90 prosent ja.


 

- Det er utrolig deilig å ha sikra en jobb når jeg er ferdig. Det er en veldig god sikkerhet å ha. I tillegg så er det godt å ha hatt muligheten til å sjekke ut arbeidsplassen sin, og faktisk vite at man liker det man skal gjøre, før man signerer, forteller Michael Wiik.

 

En stor andel på hans linje har sikra seg jobb til etter studiet, allerede før de starter på siste året av utdanningen. Men ikke alle.


- Folk er ikke noe stressa sånn sett, for det kommer gode jobber hele tiden. Det er bare en mer behagelig tilværelse for de som har fått jobb.

 

LES OGSÅ: Seks studenter om sine erfaringer fra internshipet

 

Liten vits å søke før fjerdeåret

Det er ikke noen søndagstur å få et internship og deretter jobb i Accenture. I 2013 var det hele 1 337 søkere, hvor kun fem til syv prosent gikk videre til en case-dag, og bare de 32 beste derfra igjen fikk bruke sommeren på å kjøre seg som konsulenter.


- Det er strenge inntakskrav, men den grunnen vi avviser folk på oftest, er at de ikke har kommet langt nok i studieløpet sitt, forteller Cathrine Jacobsen.

 

Og når du er internshipmoden, kan det lønne seg å legge litt hjerte i søknaden og CV-en sin, forteller Michael Wiik.


- Det aller viktigste rådet jeg kan gi, er å virkelig gå inn og analysere et selskap, og vite hva de er før man søker. Fordi en bedrift er veldig opptatt av verdiene sine. Og jeg har tidligere tenkt at det egentlig er litt bull shit, men min erfaring er at det har mye å si, for det er gjerne de tingene som går igjen i selskapet.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge