(KarriereStart.no):

Navn: Edvarda Eriksen
Alder: 22 år
Fra: Oslo
Studerer: Master i informatikk: Programmering og Nettverk ved Universitetet i Oslo (UiO)

 

Hvorfor valgte du å søke sommerjobb hos Netcompany?

Jeg ble faktisk kontaktet av Netcompany gjennom LinkedIn angående denne sommerjobben. De inviterte meg til en hyggelig, uformell samtale med dem på deres kontor hvor vi ble bedre kjent, og slik fant jeg fort ut at vi hadde mange delte verdier, blant annet et stort fokus på både personlig utvikling og en hjelpekultur i hverdagen. Dermed hadde jeg ingen tvil om at jeg ville ta prosessen videre til det tekniske intervjuet.

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med nå?

I sommerjobben jobber jeg som en IT-konsulent for Netcompany – ute hos kunde i et reelt prosjekt hvor vi skal utvikle en chat-applikasjon. Jeg jobber sammen med seks andre utviklere og to UX-designere på prosjektet, hvor jeg driver hovedsakelig med frontend, men hjelper også til fullstack der det måtte være behov for dette. Det som utmerker seg med denne sommerjobben er at vi har en svært moderne teknologi-stack hvor vi bruker blant annet Node.js, React/Redux og redux-saga i frontend, og Firebase i backend.


 

Les også: Slik gjør du et godt førsteinntrykk i ny sommerjobb

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Alle på prosjektet trapper opp ute hos kunde klokken 08:00 om morgenen, hvor vi sitter sammen med flere andre utviklerteam, bestående av fulltidsansatte fra Netcompany. Den første timen går til kaffe-påfyll, forberedelser til dagen og til Scrum stand-up møte klokken 09:00. Her går vi gjennom hva som ble gjort dagen før, og det vi tenker å gjøre videre samme dag, i tillegg til eventuelle ting som blokkerer oss i det vi vil gjøre. For eksempel hvis en oppgave avhenger av at en annen oppgave blir ferdig, eller vi mangler noe hardware for å gjøre ferdig oppgaven.

Deretter sitter vi fordelt på tre kontorer basert på det vi jobber med, og holder kommunikasjonsflyten og oppgavefordelingen gående på et Jira-board. I løpet av dagen er det felles lunsj i kantinen med de andre ansatte klokken 11:00, i tillegg til at vi i sommerprosjektet har innført istid klokken 14:00, hvor vi alle tar en felles pause og spiser is. Dagen avsluttes klokken 16:00.



Vi kjører forøvrig flex-tid, med kjernetid fra 09:00 – 15:00, så så lenge vi er på jobb innenfor disse tidene, har vi relativt står frihet på når vi kommer og går.

 

Hva liker du ved jobben din?

Det jeg liker mest ved å jobbe hos Netcompany er den gode balansen de har funnet mellom en sterk hjelpekultur på jobb og selvstendig ansvar. Helt siden dag én har det vært uproblematisk å spørre så og si hvem som helst om hjelp, og folk bidrar med opp til flere timer i slengen fra egne arbeidsdager og prosjekter for å forsikre seg om at du får den hjelpen du trenger. I tillegg har vi fått tildelt egne «tekniske ressurser», altså fast ansatte hos Netcompany som vi kan plage litt ekstra når vi sitter fast.

Samtidig med dette settes det høye krav til både kodekvalitet og læringskurve. Selv om man kan komme uten forkunnskaper om teknologien som brukes i prosjektet, forventes det at man klarer å plukke opp teknologien relativt raskt. I tillegg blir all koden vi skriver gjennomgått og kvalitetssikret av de tekniske ressursene, uavhengig av tidligere kunnskaper til teknologien, noe jeg mener skaper den perfekte balansen mellom tryggheten i at man alltid kan stille spørsmål, mens vi samtidig konstant blir utfordret til å yte på lik linje med en hvilken som helst annen konsulent i Netcompany.

I tillegg så må jeg bare rose Netcompany for hvor mye tid, ressurser og krefter de legger ned i at sommerstudentene også skal trives sosialt. Helt siden den første uken har de tatt oss med på minst en sosial aktivitet i uken, deriblant sommerfest, brettspillkveld, VIP-lounge på Kontraskjæret, Escape Room og en matkveld hvor vi til langt på natt fikk lage delikatesser på kjøkkenet de har på kontoret, i regi av en matenthusiast ansatt hos Netcompany.

 

Les også: Dette er det beste tidspunktet for å sende jobbsøknaden

 

Hvilket utbytte har du hatt av sommerjobben så langt?

Det største utbytte jeg har hatt så langt er definitivt å få lære hvordan det er å jobbe som konsulent med en reell kunde. Det er sant som det sies at arbeidslivet er noe helt annet en skolebenken, og vårt prosjekt var ikke noe unntak. I den andre Scrum sprinten vår gikk ting over styr, hvor vi hadde grovt feilestimert hvor lang tid arbeidsoppgavene kom til å ta. ttersom Netcompany har hatt flere sommerprosjekter før, var dette ingen overraskelse for dem. Allikevel kalte de oss i sommerprosjektet inn til møte, hvor vi ble orientert om hvordan vi skulle rette opp feilene gjort så langt, samt bedt om å avslutte sprinten tidlig for å heller sette den opp på nytt, med god hjelp fra de teksniske ressursene.

 

Dermed fikk alle på sommerprosjektet både erfart og lært to gylne regler i konsulentbransjen, nemlig at alt skal estimeres og ting tar mye lenger tid enn man tror. Personlig er jeg glad for at jeg kunne lære dette som sommerstudent heller enn nyansatt, så jeg setter faktisk pris på at Netcompany lot oss gjøre de typiske feilene, for å lære oss hvordan vi skulle rette de opp i etterid.



Hvor går veien videre etter endt sommerjobb?

Etter sommerjobben går veien tilbake til skolebenken for å skrive ferdig masteroppgaven og bli Master of Science, som det så ydmykt heter. Deretter ser jeg for meg at veien blir kort til arbeidslivet, da jeg virkelig har fått blod på tann for dette med konsulentbransjen.

 

Har du noen tips til andre som vurderer å søke på en sommerjobb?

Vær aktiv på LinkedIn. Ikke bare lag en profil på starten av bacheloren, besøk den en gang i halvåret og la den samle støv. I IT-bransjen er det svært mange HR-avdelinger som bruker ufattelig mye tid på LinkedIn for å finne de rette til stillinger, som kanskje ikke er utlyst engang, så det er et essensielt verktøy når man søker jobb. Bruk også LinkedIn sin innebygde funksjonalitet hvor du kan huke av at du aktivt ser etter fulltids-, deltids- eller sommerjobber, for da liker søkealgoritmene deg bedre.

På selve intervjuet vil jeg bringe fram klisjéne om å være deg selv, tørre å ha en uformell tone med de som intervjuer deg, og prøv å tenk at de også vil at du skal være den rette til jobben. Dersom det er tekniske spørsmål eller en case (det er det hos Netcompany), prat om hva du kan, istedenfor hva du ikke kan. Selv om du føler at det du kommer på er flåsete eller trivielt, så gir et godt forsøk et bedre inntrykk enn «jeg vet ikke». Under casen gjelder det å ikke være redd for å innrømme at du ikke har vært borte i noe før. Det er dessuten helt lov å stille spørsmål tilbake til de som intervjuer!

Utover det vi jeg anbefale på det sterkeste å ha et eller annet kodeprosjekt, om det så er et hobbyprosjekt, skoleprosjekt eller fra en deltidsjobb som du kan prate om på intervjuet. Alt er bedre enn ingenting. Tro det eller ei, det er mye mer givende for dem om du har et prosjekt du kan tegne og forklare, enn hvis alt de har å basere seg på er karakterene dine fra skolen. Dette viser også engasjement for teknologi og personlig utvikling.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger