(KarriereStart.no):

 

Kongsberg Gruppen er en ledende global teknologibedrift som leverer høyteknologiske systemer og løsninger med ekstrem ytelse til kunder som opererer under ekstremt utfordrende forhold (Kongsberg Gruppen).

 

Summer interns i Kongsberg Gruppen jobber med ulike prosjekter og ny teknologi, innenfor felter som olje og gass, marin, romfart, forsvar, og fornybare industrier. Et internship i Kongsberg Gruppen er en mulighet til å tilegne seg relevant arbeidserfaring, jobbe med utfordrende arbeidsoppgaver og bygge nettverk, samtidig som man får oppfølging av erfarne ingeniører (Kongsberg Gruppen).

 

Interns jobber i de ulike tekniske avdelingene og på forskjellige prosjekter. Studentene studerer ofte teknologi og/eller naturvitenskap, men studier som økonomi eller kommunikasjon kan også være relevante. 

  

 

Interns bidrar med ny kunnskap

Helene Strøm Bergset, kommunikasjonsrådgiver i Kongsberg Gruppen, forteller at interns bidrar med ny kunnskap.

 

– Interns tenker ofte nytt og annerledes. Det er lærerikt for begge parter å ha interns. De bidrar med ny kunnskap og lærer samtidig mye fra ansatte som har jobbet her i mange år, sier Bergset.


 

Mange interns får også jobb i Kongsberg Gruppen etter å ha hatt sommerjobb her. Bergset er selv tidligere intern og fikk i etterkant fast jobb i Kongsberg Gruppen.

 

 

LES OGSÅ: Sommerinternship i DNB

 

Intern i Kongsberg Gruppen to år på rad

Jørgen Istad Skinnes (22) studerer for å bli ingeniør og er nå intern i Kongsberg Gruppen for andre år på rad.

 

– Det var veldig gøy å være her i fjor, så jeg gledet meg enda mer til å være intern i år. Og så er jeg egentlig fra Drammen, så det er ikke så langt unna, forteller Jørgen.

 

– Som intern i Kongsberg Gruppen får du jobbe med faglig utfordrende arbeidsoppgaver og prosjekter, sier Jørgen.

 

Han forteller at Kongsberg Gruppen er veldig synlige i Trondheim og at de er flinke til å vise frem prosjektene sine. Da Jørgen søkte på stillingen som intern i Kongsberg Gruppen i 2018, sendte han inn CV og søknad på bedriftens nettsider.

 

– Så fikk jeg et telefonintervju med den nåværende sjefen min, Jan Dyre Bjerknes, forteller Jørgen.


 

Etter telefonintervjuet fikk Jørgen tilbud om internstillingen. I tillegg måtte han gjennom en sikkerhetsklarering.

 

– I år fikk jeg tilbud om å være prosjektleder for droneprosjektet LocalHawk, sier Jørgen.

 

 

LES OGSÅ: Sommerstudentene i ABB jobber med teknologi og bærekraft

 

Interesse for teknologi

Jørgen studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU i Trondheim, og starter på det fjerde året av den femårige mastergraden til høsten.

 

– Til høsten skal jeg på utveksling til University of New South Wales i Sydney, Australia i et helt år, sier Jørgen.

 

I Australia skal Jørgen ta fag som passer inn i mastergraden han tar ved NTNU.

 

Jørgen har vært interessert i teknologi lenge. På videregående tok han fagene IT1 og IT2, og fant fort ut at han også syns det var gøy å kode. Han visste derimot ikke mye om studiet i kybernetikk og robotikk før han begynte å studere, og måtte prøve seg frem underveis i studiene.

 

– Jeg er interessert i teknologi og det er spennende å være med på å skape og bygge noe, forteller Jørgen.

 

 

LES OGSÅ: Hva er et internship?

 

Et internship gir relevant arbeidserfaring

Jørgen mener at et internship gir studenter relevant erfaring og en mulighet til å jobbe med det man studerer.

 

– Det er gøy å se hvordan det er ute i bedriftene og få erfaring, og det er spennende å kunne teste ut teoriene man lærer i praksis, sier Jørgen.

 

– Et internship er også en mulighet for å kartlegge hva man trives med i arbeidslivet.

 

I tillegg får interns i Kongsberg Gruppen erfaring med andre ting enn de får på universitet, for eksempel med å jobbe i større team.

 

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Overvåkning med droner

Jørgen jobber i KDA DM, Kongsberg Defence & Aerospace Defence Communication. Han er i år prosjektleder for et team som består av 12 interns. Studentene jobber med droneprosjektet LocalHawk, der studentene skal lage et autonomt overvåkningssystem for sikkerhetskritisk infrastruktur og områder.




– Dette gjøres ved hjelp av en dronesverm, der man bruker bildebehandling for å skape en situasjonsforståelse. Dronene kan for eksempel brukes til å passe på en næringspark eller et industriområde, forteller Jørgen.

 

I dag overvåkes områder ved bruk av flere overvåkningskameraer og personer som følger med via flere skjermer. Oppdages det noe uvanlig må en patrulje på opp til flere personer og hunder ut på en streifvakt for å se hva som skjer.

 

Dronene studentene jobber med skal gjøre lignende overvåkning mer effektivt.

 

– Vi har en overvåkningsdrone høyt oppe på himmelen, som bruker et kamera for å se ned på områdene. Dronen detektere objekter eller personer, og sender så posisjonen til objektet til en ny drone, som drar ut og sjekker det ut nærmere, forteller Jørgen.

 

– Den nye dronen detekterer og identifiserer objektet. Med flere droner, og en overvåkningsdrone som styrer alt, kan man sjekke mange ting på en gang.

 

Dronene gjør det billigere å overvåke store områder, og skal føre til bruk av mindre ressurser og arbeidstimer.

 

 

LES OGSÅ: Et internship gir personlig og faglig utvikling

 

Prosjektleder for droneprosjektet

Det er Jørgen sitt ansvar som prosjektleder å sørge for at alle studentene som jobber med LocalHawk-prosjektet vet hva de skal gjøre og å få samarbeidet mellom studentene til å fungere.

 

– Det er mitt ansvar å få teamet vi har på 12 studenter til å fungere best mulig, sørge for at vi jobber mot et felles mål, og at vi når dette målet, forteller Jørgen.

 

– Jeg har ansvar for å fordele arbeidsoppgaver, sette klare og tydelige mål og være ansiktet utad for prosjektet, sier Jørgen.

 

I tillegg hjelper Jørgen til med koding og det tekniske. Han har vært systemarkitekt for LocalHawk og vært med på å planlegge hele systemet. Han hadde også ansvar for en demoflyvning av dronene, som fant sted tirsdag den 6. august 2019.

 

– Jeg hadde god kontroll på prosjektet fra å ha jobbet med prosjektet året før, og dette gjorde at vi kunne komme raskt i gang i år, sier Jørgen.

 

 

LES OGSÅ: Camilla er intern i ABB

 

Varierte arbeidsdager

Arbeidsdagene i Kongsberg Gruppen er svært varierte.

 

– Dagene starter med et stand-up møte, så alle vet hva alle gjør, og hvem de skal søke hjelp av hvis det oppstår problemer, forteller Jørgen.

 

– Vi driver også mye med softwareutvikling, utvikling av koden, og testing av systemet.

 

Jørgen og de andre studentene er ofte ute på en flystripe utenfor Kongsberg for å teste koder.

 

– Noen dager tester vi dronene på flystripen. Det har vi gjort seks dager på rad nå, forteller Jørgen.

 

Det aller viktigste Jørgen har lært som intern i Kongsberg Gruppen er viktigheten av å fungere i et team.

 

_ Det er viktig å sørge for at alle føler seg inkludert for at de skal kunne bidra. I et større team er det også viktig å ha faste regler å forholde seg til, så alle gjør ting på en viss måte, sier Jørgen.

 

Det er også viktig å ha en felles forsåelse for og eierskap til prosjektet.

 

 

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

Ville få praktisk erfaring

Tommi Luchsinger (26) studerer økonomi ved Norges Handelshøyskole og er i sommer intern hos Kongsberg Gruppen. Tommi søkte et internship i Kongsberg Gruppen fordi han hadde lite erfaring fra tidligere og ønsket relevant arbeidserfaring.

 

– Det er viktig med erfaring for å få fast jobb etter studiene. Da teller det positivt å ha tatt initiativ, sier Tommi.

 

Tommi syns også at Kongsberg Gruppen var en spennende bedrift som han ønsket å jobbe i, og han ser stor verdi av å ha en sommerjobb.

 

– Mange internships i økonomi er i ulike konsulentselskaper. Kongsberg Gruppen er et stor teknologikonsern, hvor det skjer mye spennende, sier Tommi.


 

– Jeg er motivert for å gjøre ting som kan hjelpe karrieren min og har ikke noe imot å jobbe om sommeren. Det er fint med en sommerjobb og å tjene litt penger, sier Tommi.

 

 

LES OGSÅ: Intervjuspørsmålene som stilles til nyutdannede

 

Internship for økonomistudenter

Kongsberg Gruppen tilbyr hovedsakelig internships for ingeniørstudenter, men i stillingsutlysningen stod det at internships også var tilgjengelige for økonomistudenter. Tommi valgte derfor å søke på stillingen.

 

Etter å ha blitt plukket ut blant søkerne, ble Tommi invitert til et telefonintervju med sin nåværende sjef Jan Erik Hoff, sjefen for Investor Relations i Kongsberg Gruppen, i februar 2019.

 

– I intervjuet snakket vi om utdanning. De forsøkte å kartlegge kunnskapen jeg hadde og finne ut for hvilke arbeidsoppgaver den kunne være relevant, forteller Tommi.

 

Etter telefonintervjuet fikk Tommi tilbud om jobb. Han måtte også gjennom et IT-kurs og signere en lang sikkerhetsavtale.

 

– Og så ble det kanskje gjort en bakgrunnssjekk også? sier Tommi.

 

 

LES OGSÅ: Hvordan skrive en masteroppgave

 

Første interns med økonomibakgrunn

Tommi studerer økonomi og finans ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Tommi har nå fullført fjerdeåret av mastergraden og har ett år igjen på studiet. Han har også en bachelor i økonomi fra Lillehammer.

 

– Jeg ville studere økonomi fordi jeg hadde inntrykk av at det var et nyttig studie og en bred plattform å bygge videre på, sier Tommi.

 

– Jeg syns studiet har blitt mer og mer interessant, og søkte meg derfor videre på master. Finans var også et bra valg.

 

LES OGSÅ: Andrea fikk drømmestipendet

 

Lager kvartalsrapport for Kongsberg Gruppen

Tommi jobber sammen med Heidi Sjulstad, som også er intern og studerer økonomi. Tommi og Heidi er de eneste økonomistudentene som er interns i Kongsberg Gruppen i 2019.

 

– Vi jobber med å utforme en kvartalsrapport, som består av alt fra økonomiske måltall og regnskapstall, til oppsett og design, forteller Tommi.

 

– Det passet bra tidsmessig at vi kunne jobbe på denne i to måneder nå i sommer.

 

En vanlig dag på jobben i Kongsberg Gruppen starter for Tommi mellom klokken åtte og halv ni.

 

– Vi har fleksitid, så vi må ikke være her akkurat klokken åtte, sier Tommi.

 

Tommi og Heidi sitter i kommunikasjonsavdelingen. Her diskuterer de to studentene mye og samarbeider med å fullføre de ulike arbeidsoppgavene.

 

– I tillegg har vi et par møter i løpet av uka, for å catche opp med sjefen. Vi har mye kommunikasjon med sjefen, og vi kan spørre, få svar og lære mye, sier Tommi.

 

 

LES OGSÅ: Studentordboka

 

Tester teorier i praksis

Et internship i Kongsberg Gruppen har gitt Tommi muligheten til å bruke teorien han har lært på studiet i praksis.

 

– Det blir mye teori på skolen, og det er gøy å se at man får bruk for den i arbeidslivet, forteller Tommi.

 

– I tillegg har jeg lært mye om kommunikasjon mot markedet. Kvartalsrapporten er linken mellom selskapet og markedet.

 

Tommi har også lært hvor viktig det er å være presis i rapportering, språkbruk og tall når man skal skrive en kvartalsrapport.

 

– Pålitelighet i regnskap og rapportering viktig, sier Tommi.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger