(KarriereStart.no):

Vil en god utdanning alene være nok til å få drømmejobben, eller trenger du noe ekstra for å skille deg ut i søknadsbunken? Spørsmålet er enkelt, men svaret er nok noe mer komplisert. Realiteten er at det kommer an på hva slags utdanning du har, og hva slags jobb du tar sikte på.


Om du søker på stillinger hos de mest ettertraktede arbeidsgiverne, må du sannsynligvis ha noe mer enn et vitnemål å slå i bordet med hvis du skal hevde deg blant kandidatene. En av de største fordelene du kan stille med da, er å kunne vise til relevant arbeidserfaring fra bransjen. For studenter er et internship en god ordning for å tilegne seg praktisk erfaring, bygge nettverk og forbedre CV-en sin allerede før man skal søke sin første jobb.


Den amerikanske fjernundervisningsnettsiden A1StudyCenter.com har samlet noen tips som kan være nyttige å ta med seg på veien:

 

LES OGSÅ: Seks studenter om sine erfaringer med internships

 

Bruk muligheten til det fulle

Hva er et internship?

 

 Gjennom et internship får man mulighet til å ta del i bedriftenes daglige arbeid, og dermed opparbeide seg erfaring med relevante arbeidsoppgaver.


 Internships varer som regel fra en til seks måneder, og ofte i sommermånedene.


 Internships er for studenter og/eller nyutdannede.


 I Norge har ikke internships vært vanlig før de siste ti årene, men i dag er det en populær ordning hos svært mange bedrifter.


 Tidligere har det for det meste vært de store selskapene som kunne tilby internships, men i løpet av de siste årene har flere små og mellomstore selskaper også begynt å bruke dette for å rekruttere talentfulle studenter.

Kilde: internships.no

Hvis du først skal bruke mye tid og krefter på et internship, bør muligheten benyttes fullt ut ved at du skaffer deg så mye erfaring som overhodet mulig. Du bør være oppriktig engasjert i arbeidsoppgavene du skal gjennomføre og alltid være nysgjerrig på å lære mer. Men hvis du finner ut at det ikke lever opp til forventningene, eller ikke gir deg den kunnskapen eller erfaringen du er ute etter, så er det ingen skam i å legge inn årene slik at du sparer både deg selv og bedriften for tid og krefter.


 

Få det sort på hvitt

De oppgavene du utfører gjennom internshipet bør skrives ned i en offisiell og signert avtale. På den måten unngår du forvirring om hva du faktisk skal jobbe med. Du må for all del sørge for at dettedreier seg om relevante arbeidsoppgaver som gir deg merverdi, fremfor å bare koke kaffe, sortere arkiver eller utføre andre oppgaver som ikke vil tjene deg på et faglig nivå. Den skriftlige avtalen vil dessuten fungere som et bevis på hva du har erfaring med, som du kan fremvise den dagen du skal søke fast jobb.


 

Utvid nettverket ditt

Et internship kan også fungere som en svært effektiv måte å skaffe seg kontakter på. Ikke bare med ledelsen og de andre ansatte i bedriften, men også med andre internship-kandidater. Alle disse kan potensielt bli et bekjentskap som vil være avgjørende for å skaffe seg jobb i etterkant. Det kan være i form av å få en anbefaling fra en innflytelsesrik person, eller å få tips om en stilling som blir lyst ut.

 

Skaff en god sluttattest

Få veilederen eller sjefen din til å skrive noen pene ord om deg og arbeidet du gjorde hos dem. Denne attesten kan være en avgjørende faktor for at du får den neste jobben du søker på. Men husk at du bør be om dette ved slutten av internshipet. Ikke før, siden de kanskje ikke har godt nok grunnlag til å uttale seg, og ikke etter, siden det ofte kan være vanskelig å huske alt det positive du gjorde mens du enda var tilstede.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge