(KarriereStart.no):

Navn: Benedicte Eikeland Nilssen

Alder: 23 år

Kommer fra: Grimstad

Utdanning: Siste året av mastergrad i industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU

Var trainee hos: Paul Scherrer Institut i Sveits via IAESTE

Mastergradstudenten Benedicte Eikeland Nilssen valgte å ta en sommerpraksisplass i Sveits for å få arbeidserfaring til masteroppgaven. Som student på ingeniørlinjen ved NTNU søkte hun seg til Paul Scherrer Institut i Sveits, som er landets største forskningsfasilitet på bioingeninørteknologi. Gjennom norske IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), fikk hun et ti ukers opphold som ga henne nyttig arbeidserfaring og viktige kontakter for fremtiden.

Erfaring man ikke får på universitetet

Ved Paul Scherrer Institut var hun del av en gruppe som forsket på en ny type batterier - Li-air eller Lithium - luft batterier. Her testet de og demonstrerte batteriene, som det håpes med tiden blir ferdigstilte og klare for kommersiell produksjon. Batteriene utnytter oksygenet for å skape energi, veier mindre og vil være langt tryggere enn dagens Lithium-ion batterier som brukes i blant annet el-biler. Teknologien har vært forsket på siden 70 - tallet, men har først de siste årene fått ordentlig fotfeste innen utvikling.


Benedicte forteller om fleksible arbeidstider, hvor hun ofte jobbet frem til klokken seks på kvelden, men kunne begynne arbeidsdagen til forskjellige tider. Arbeidsplassen hadde et internasjonalt miljø, med hyggelige og hjelpsomme kolleger som ikke nølte med å hjelp til, hvis hun hadde noen spørsmål.

LES OGSÅ: IAESTE-praktikant i Norge

- Gir mestringsfølelse i etterkant

I løpet av praktikantstillingen fikk hun tilgang til laboratorier og utstyr som ga henne bedre innsikt på hva det er hun studerer til. Forskningsinstituttet lot praktikantene få et visst fritt spillerom, og viste at de stolte på studentenes avgjørelser, ved at de fikk lov til å ta egne avgjørelser og prøve seg frem i arbeidet de skulle gjøre.


- Det var jo en perfekt mulighet til å kunne være litt selvstendig og få muligheten til å gjøre analyser og bruke instrumenter som vi kun får demonstrert her på skolen. Det er det at de viser at de stoler på deg, og sender deg avgårde til laboratoriet, og forteller at "det her skal du gjøre". Det gir litt mestringsfølelse i etterkant, og ikke minst følelelsen av at det arbeidet man gjorde ble verdsatt, sier hun.

Paul Scherrer Institut holder til i Villigen, i den tysk-språklige delen av Sveits. Benedicte forteller at språket kunne være en utfordring til tider da hun ikke kan tysk, og spesielt om hun måtte kommunisere med de eldre teknikerne på jobb som ikke kunne engelsk.

- Som nordmann har man jo litt forutsetninger til å skjønne hva de snakker om, men det gikk ikke fullt så bra. Men det var jo heldigvis et veldig internajonalt miljø der, så da gikk det meste på engelsk, forklarer Benedicte.

LES OGSÅ: Prøvetid i jobben: Hvor raskt må man levere?

Lønnet praksisarbeid

IAESTE er en ikke-politisk, uavhengig organisasjon som jobber med å få studenter i kontakt med næringslivet. De jobber for å få studenter innenfor teknologi og realfag i kontakt med bedrifter som kan gi de verdifull kulturell- og arbeidserfaring i utlandet.

Benedicte kan fortelle at IAESTE ordner det meste av forarbeidet for studenter som velger å reise gjennom de, og det var lite forarbeid hun måtte gjøre på egenhånd, bortsett fra flybillett og forsikring. Vanligvis ordner IAESTE bosted for studenten, ellers organisererer de det slik at bedriften de skal jobbe for, ordner en bolig for dem. Organisasjonen jobber også for at praktikantstillingene skal være lønnet, slik at studentene ikke skal måtte bruke så mye av sine egne midler for å kunne ta del i programmet.

Kunne du leve av lønnen du fikk fra praksisplassen?

- Ja, jeg hadde faktisk noe igjen da jeg var ferdig, det var veldig bra. Sveits er jo dyrt å leve i, så man kan ikke forvente at man blir rik av å bo der nede, men det dekket alle utgiftene jeg hadde.

Ved NTNU kreves det at du har arbeidserfaring innenfor faget du studerer, for å godkjenning til å skrive masteroppgaven. Dette var én av grunnene til hvorfor Benedicte valgte å søke på praktikanststillngen. En annen var at hun ønsket litt livserfaring og lære seg å være selvstendig gjennom å bo i et annet land.

- Jeg tenkte det ville være en ypperlig måte å kunne oppleve litt av verden, gjennom en praksisstilling. Jeg søkte jobb i fjor, og fikk jobben men takket da nei da det var i Brasil, som var litt for langt unna. Men nå som det var Sveits, så tok jeg den, sier hun.

Det er ofte stor kamp om trainee- og praktikantstillinger, og Benedicte tror emnevalgene hun har i studiet, er en av grunnene til at hun fikk jobben.

- For den jobben jeg søkte på måtte man være fjerdeårsstudent, og da begrenser det seg litt for hvem som kan søke. Også tror jeg rett og slett at emnekombinasjonen min som jeg studerer nå, var veldig relevant til stillingen.

LES OGSÅ: Thea har sommerjobb i Agder Energi: – Har fått øynene opp for alt som kommer i fremtiden

Anbefaler praksis i utlandet

Benedicte er ferdig med mastergraden sin til våren. Selv om hun fortsatt har tid igjen på universitetet, var hun såpass godt likt av de ansatte ved Paul Scherrer Institut at hun ble oppfordret til å søke jobb hos dem i fremtiden. Hun forteller at IAESTE sitt program er veldig nyttig for studenter, da det gir uvurderlig arbeidserfaring, opplevelser fra et annet land, samt setter deg i kontakt med andre innenfor bransjen du utdanner deg til.


- Det gir god mulighet til å bli bedre i å kommunisere på engelsk. Fantastisk mulighet til å oppleve verden uten den store jobben i forkant, og med god oppfølgning underveis internshipet gjennom kontaktpersoner i Norge. Det er også en unik mulighet til å komme i kontakt med mennesker fra hele verden, da IAESTE har et stort nettverk av traineer i Sveits.

Har du noen råd til andre som ønsker å søke seg til et IAESTE-program?

- Ikke tvil, grip sjansen og reis med et åpnet sinn. Du kommer garantert ikke til å angre! anbefaler Benedicte.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger