(KarriereStart.no):

Navn: Marianne Floen Stange

Alder: 22

Kommer fra: Karmøy

Utdanning: Siste året på bachelorstudiet i geologi ved NTNU

Praksis hos: Det Teknologiske Universitetet i Mongolia

- Jeg ønsket først og fremst å få en relevant sommerjobb angående studiet mitt. Da jeg hørte om muligheten til å få en sommerjobb i utlandet, var det et enkelt valg. Jeg fikk mye erfaring, både faglig og kulturelt, forteller Marianne.

Hun fikk høre om muligheten gjennom non-profit organisasjonen IAESTE, som var aktive med å reklamere på NTNU. Mange tidligere utreisende hadde skrevet om erfaringene sine, og det virket på geologistudenten som de fleste var veldig fornøyde. IAESTE var åpenbart en organisasjon som tok godt vare på deltakerne, noe Marianne kan si seg enig i. Hun fikk også et stipend som dekket turen.

Fra GPS og geologihammer til engelsk korrektur 

Feltcamp og hester
Feltcamp og hester

- Det morsomste jeg opplevde var en feltcamp med 75 mongolske studenter. Jeg fikk lært veldig mye av dem, og vi hadde det mye artig sammen. Det var også fantastisk å få bo så øde, med et titalls av villhester, sauer og geiter springende forbi campen hele dagen. Ikke minst var det også fint å få gått så mange fjellturer under kartleggingen, sier Marianne.


De to første ukene var hun på feltkurs, og de resterende jobbet hun som assistent ved det teknologiske universitetet i hovedstaden Ulanbataar.

- Ute i feltet stod vi opp til morgenstilling. Deretter kunne dagene være forskjellige, men nesten hver dag var det å pakke med seg kompass, GPS og geologihammeren og dra opp i fjellene rundt campen og kartlegge, forteller Marianne.

Senere på dagen var det som oftest bearbeiding av dataene, lage kart og ordne rapporter. De siste dagene, mens de mongolske elevene hadde eksamener, fikk hun dra rundt på fjellturer for så å bli invitert av en nomadefamilie like ved campen.

LES OGSÅ: Internship i Telenor: Magnus Solvik om sine erfaringer

Få engelsktalende

Hjemme hos familie i Ger
Hjemme hos familie i Ger

Tilbake i hovedstaden var det ikke like mye å gjøre for de europeiske praktikantene. Planen var at de skulle få bli med et team på geologisk kartlegging i øst-Mongolia, men denne ble avlyst samme dag som de skulle dra. Praktikantene hjalp derfor universitetet med en del praktiske saker, som blant annet bestod i å korrigere engelske oversettelser. Hun fikk lønn av universitet som dekket de fleste av levekostnadene.


Språket og kommunikasjonen var uten tvil det mest utfordrende, i følge Marianne. Alle rapporter ble skrevet på mongolsk, så det ble som regel til at hun og den andre europeiske praktikanten ordnet med tegningene og andre praktiske ting. Selv om det i Mongolia har blitt vanligere å lære seg engelsk enn før, har fortsatt de fleste russisk eller kinesisk som andrespråk.

- Ingen av veilederne under feltkurset snakket engelsk, og av de 75 mongolske studentene var det kun seks stykker man kunne ha en engelsk samtale med. Jeg var alltid i team med minst en som kunne engelsk slik at han eller hun kunne hjelpe til med oversettingen, men selvsagt ble man jo litt utenfor i blant, kan Marianne fortelle.

Det var imidlertid bedre på universitetet der veilederne var flinke i engelsk. Marianne syntes det uansett gikk fint å kommunisere med mongolene, som var hyggelige, hjelpsomme og lette å bli venner med.

LES OGSÅ: Mentorprogram hos Quartz+Co


Opptakskravene 

På nasjonalfeiringen
På nasjonaldagsfeiringen

Det er ofte stor kamp om praktikantstillingene. I denne sammenhengen anbefaler Marianne å ha med et godt motivasjonsbrev. Man må vise at man er skikkelig interessert i akkurat den jobben man ønsker, og begrunne hvorfor. Arbeidsgiver må i tillegg godkjenne om de synes utdanningen din er relevant nok, men hvor relevant den trenger å være mener hun kan variere for ulike stillinger.

Marianne anbefaler alle å forsøke seg på en praktikantstilling, og har noen råd til dem som vurderer det. 

- Først og fremst, gjør det! Finn en jobb som passer deg, og legg litt tid og arbeid i et godt motivasjonsbrev. Jeg angret ikke et sekund etter at jeg dro. Jeg har fått opplevelser, minner og masse god erfaring. Ikke minst har jeg fått masse gode venner fra både Mongolia og Europa, forteller hun engasjert.

Marianne studerer nå siste året på bachelorstudiet sitt i geologi. To år er tatt ved NTNU i Trondheim, mens det tredje året skal hun ta i utlandet – denne gangen ved universitetssenteret på Svalbard. Geologistudenten håper også på flere spennende jobber og sommerjobber etter at studiet er over.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger