(KarriereStart.no):

Mange arbeidsgivere velger å ikke ansette overkvalifiserte søkere i frykt for at kandidaten vil komme til å kjede seg i stillingen og si opp så snart en mer spennende jobb dukker opp. Det er heller ikke uvanlig å tenke at kandidaten vil kreve en altfor høy lønn eller mangle en genuin interesse for jobben.

 

Heather R. Huhman, grunnlegger og daglig leder av det amerikanske HR-firmaet Come Recommended, hevder derimot at man bør se på fordelene ved å ansette en overkvalifisert søker.

 

Her er hennes argumenter for hvorfor overkvalifiserte søkere kan være en lønnsom investering:

 

SE VIDEO: - Vi må ta godt vare på norske talenter

 

1. De er enklere å lære opp

Overkvalifiserte søkere er ofte klare til å starte på arbeidsoppgavene fra dag én. Det er veldig sannsynlig at de allerede har de grunnleggende egenskapene som trengs for å lykkes i jobben. Opplæringen vil dermed kunne begrenses til å sette dem inn rutiner og arbeidsmetoder som gjelder spesielt for virksomheten, og man slipper dermed en potensielt kostbar opplæringsfase.

 

2. Ny motivasjon og ny energi

Ikke gå glipp av muligheten til å få inn fersk entusiastiske fra høyt motiverte kandidater. Når jobbsøkere viser stor begeistring for stillingen, er dette et tegn på at de vil bli en god ressurs med mye pågangsmot. Selv om de på papiret kanskje er overkvalifiserte, kan motivasjonen til jobben uansett være høyst genuin.


 

3. De gjør jobben enklere for deg som leder

Kandidater med mye erfaring og kunnskap er ofte mer selvsikre i jobben. Som ansatte vil de dermed være mer selvgående, de vil stille de rette spørsmålene og være klar over hva som forventes av dem. Som leder trenger man dermed ikke å holde dem i hånden gjennom ethvert prosjekt, og man vil dermed fristille mer av sin egen tid.

 

LES OGSÅ: Derfor har de inkompetente overdreven tro på egne evner

 

4. Ny ekspertise

En overkvalifisert kandidat kan by på ny kunnskap og erfaring som ikke finnes på arbeidsplassen fra før av. Dersom kandidaten kan vise til ekspertise innen et nytt område, gi ham eller henne muligheten vil å vokse i stillingen. Sørg for at de får muligheten til å jobbe med oppgaver eller prosjekter hvor de får brukt sin unike ekspertise.

 

5. De kan ha lederpotensiale

Selv om ikke alle ansatte er naturlige ledere, vil overkvalifiserte søkere med mye erfaring og kunnskap kanskje være en god kandidat til å få lederansvar. Dersom det er gode muligheter for å stige i gradene, vil overkvalifiserte søkere bli gode kandidater den dagen det skal rekrutteres internt i bedriften.


 

6. Mer for pengene

Når kandidater søker på stillinger hvor de i utgangspunktet er overkvalifisert, er det neppe høy lønn som er hovedmotivasjonen. Det er mer sannsynlig at de ønsker å forlate en jobb de ikke trives i, eller at de rett og slett er ute etter en forandring.

Men selv om virksomheten kan tjene på å ansette talenter til en lav pris, bør man ikke utnytte situasjonen. Dersom vedkommende gjør en jobb som fortjener høyere lønn, bør man justere lønnen underveis hvis man ønsker å holde på dem.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger