(KarriereStart.no):

Det mener Ole Petter Nyhaug, ekspert på forbrukerinnsikt, markedsanalyse og trender, og medeier i analyse- og rådgivingsselskapet Opinion. Under ManpowerGroups Forum i september ga han deltakerne et innblikk i hvordan Norges unge arbeidstakere tenker.


Barn født på 1980- tallet og frem til 1996 betegnes gjerne som generasjon Y. De er opptatt av å gjøre fornuftige valg, oppleve mestring og er opptatt av trivsel.


– Og mens sjefer tidligere kunne be sine ansatte om å hoppe, og faktisk se dem gjøre det, kommuniserer generasjon Y på en helt annen måte, sier Nyhaug i en pressemelding fra ManpowerGroup.

 

SE VIDEO: HR Norge: - Vi må ta godt vare på norske talenter

 

Fleksibilitet, selvbestemmelse og medvirkning viktigst

Nyhaug omtaler den nye generasjonen unge arbeidstakere som en visuell generasjon, som kommuniserer på en annen, og mer implisitt, måte enn tidligere. Dagens unge er i større grad enn tidligere opptatt av utviklingsmuligheter. Hva betyr det for ledere som vil tiltrekke, og beholde, de beste kandidatene?


– Generasjon Y er redde for å begrense egne muligheter. De smarteste hodene, de som har mulighet til det, velger bort jobbene med tilsynelatende dårlige utviklingsmuligheter, sier Nyhaug.



Rekrutteringsprosessen bør fokuseres på å skape gode relasjoner som viser både bedriftskulturen og fokus på hvert enkelt individ, mener han.


– Å sette de rette kandidatene i kontakt med gode representanter for bedriften er verdt mye mer enn det å bruke penger på fancy corporate stæsj. Vær ”en ekte person”, en arbeidsgiver som bryr seg, oppfordrer Nyhaug.

 

LES OGSÅ: De inkompetente har overdreven tro på egne evner

 

Hvordan holde på unge arbeidstakere?

Dagens arbeidstakere er først og fremst tro mot seg selv, og det er vanligere å bytte jobber enn det var for et par tiår siden. Nyhaug viser blant annet til de unges fokus på et godt sosialt miljø og interessante og utviklende arbeidsoppgaver som nøkkelelementer for arbeidsgivere som ønsker å holde på de kloke hodene sine lengst mulig.


– By på deg selv og vær åpen for dialog. De unge forventer frihet og fleksibilitet fra sin arbeidsgiver, men er også innstilt på å gi det samme tilbake. Gir du kontinuerlige, løpende tilbakemeldinger på det arbeidet de gjør, er mye av jobben gjort. Da føler de at de blir sett og verdsatt- samtidig som de lærer og utvikler seg.



Til tross for at mange opplever dagens unge arbeidsstokk som krevende å hanskes med, er Nyhaug positiv til de endringene den nye generasjonen representerer.


– De kommuniserer på en annen måte, men behersker du dette nye ”arbeidslivsspråket” er de en bra gjeng arbeidstakere å ha med på laget!

 

LES OGSÅ: Slik holder du på de beste ansatte

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger