(KarriereStart.no):

For arbeidsgivere kan det ved første øyekast være fristende å ansette en overkvalifisert kandidat til en ledig stilling. Tanken på å få «mastergrad-kvalitet» for prisen av en ufaglært person kan virke som en god deal, men det er potensielle ulemper som må vurderes.

For det første kan overkvalifiserte kandidater raskt gå lei i jobber hvor de ikke får utnyttet sitt potensiale. Sjansen er også stor for at de ikke vil være komfortable med å kun jobbe sammen med, og kanskje bli ledet av, noen som er mindre erfarne og/eller lavere utdannet.

Disse og andre hensyn er viktig. Det amerikanske rektutteringsselskapet ZipRecruiter skriver om denne problemstillingen på sin blogg. Her er et utdrag av de viktigste argumentene:

Hvor interessert er søkeren egentlig?

Den tilsynelatende overkvalifiserte kandidaten har tydeligvis søkt på jobben, men det er naturlig å stille seg spørsmål om hvorfor han eller hun har lyst på jobben. Er dette en jobb som passer inn i en nøye planlagt karrierevei, eller er vedkommede bare ute etter en midlertidig inntekt? Det kan være  kandidaten bare har bestemt seg for å «roe ned» ved å ta en mindre krevende jobb. Eller kanskje han eller hun bestemte seg for å skifte retning i karrieren og ønsker å starte forsiktig i en ny bransje. Eller i beste fall har vedkommede alltid ønsket å jobbe for din bedrift og søker på en lavere stilling i håp om å få en fot på innsiden.

Derfor bør du spørre kandidaten hvorfor han eller hun er interessert i jobben. Hvis du er fornøyd med svaret, er jo det fint. Men hvis vedkommede ikke kan artikulere gyldige grunner for interessen, kan det være lurt å vurdere andre kandidater.


Er kandidaten egentlig overkvalifisert?

Det kan virke som en jobbsøker er svært overkvalifisert når de egentlig ikke er det. Eksempelvis kan man få en søknad fra en kandidat med høyere utdanning og fem års erfaring innen undervisning. La oss si  han søker på en lavere stilling innen rekrutteringsbransjen. Da er plutselig den avanserte utdanningen og arbeidserfaringen lite relevant for jobben han søker på. Så er han egentlig overkvalifisert, eller gjør merittlisten fra en annen bransje ham til en attraktiv kandidat med overførbar kompetanse?


Komfortabel med å starte på gulvet?

Noen har ingen problemer med å starte i en lavere stilling, selv om de har vært der før. Andre vil ha problemer med å gå fra en stilliing med lederansvar til å være tilbake i bunnen av stigen. Hvis du vurderer en overkvalifisert arbeidssøker, så må du finne ut av dette før du kommer med et jobbtilbud. Still spørsmål om hvordan erfaringen er med å jobbe seg oppover i systemet, og be dem fortelle om arbeidsstilen deres. Du kan stille spørsmål som disse:

LES OGSÅ: Toppsjefens velkomst har stor betydning

  • Hvordan takler du å motta konstruktiv kritikk?
  • Hvordan vil du takle arbeidsoppgaver som kan være kjedelige?
  • Hvordan har forholdet ditt vært med tidligere veiledere?

Hva sier referansene?

Dette en situasjon hvor du bør konsultere referansepersonene på CV-en. Snakk med gamle sjefer og tidligere kolleger for å sørge for at svarene på spørsmålene ovenfor stemmer med virkeligheten. Har kandidaten en positiv arbeidsinnstilling og vilje til å gjøre selv de kjedelige oppgavene? Er han selv-motivert? Følger han instruksjoner og lærer av konstruktiv kritikk? Hvordan reagerer han på motgang eller møter utfordringer?

LES OGSÅ: Gjestebloggen: Ensomt på toppen - tips til ledere

Samme syn på utvikling?

Dersom kandidaten håper å stige i gradene i løpet av et år eller to, må du vurdere om dette er mulig. Hvis du har en liten bedrift med null muligheter for avansement i nær fremtid, så passer nok den overkvalifiserte kandidat bedre et annet sted.  Hvis han ikke ønsker å klatre noe høyere i bedriften og du heller ikke ønsker eller trenger det, så er det ikke noe problem. Vær ærlig med deg selv og vær ærlig med arbeidssøker.

LES OGSÅ: Jobbytte: Disse feilene må du unngå

Flere pluss enn minus?

Det som er positivt med overkvalifisert kandidater er at de kan ansettes i en lavere stilling og ha motivasjon til å vise at de duger til så mye mer. De kan være svært interessert i å løse problemstillinger som kan ha blitt oversett i bedriften, eller forsøke seg på å markedsføre produktet eller tjenesten på en ny måte.

På den annen side kan den overkvalifiserte kandidaten opparbeide seg relevant erfaring og bygge nettverk mens vedkommede jobber for deg, samtidig som han eller hun allerede planlegger neste jobbytte, og du kan ende opp med å møtte finne en ny kandidat innen ett år.

Dermed må man vurdere de potensielle positive sidene opp mot de potensielle ulempene det kan medføre å ansette en overkvalifisert søker.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger