(KarriereStart.no):

Hele 44 prosent av HR-rådgivere frykter at Norge vil mangle kompetente ledere i fremtiden. Dermed er Norge på verdenstoppen når det når det gjelder bekymring for fremtidig ledermangel.


Dette kommer frem av undersøkelsen "Talent Management Challenges in an Era of Uncertainty", som er gjennomført av ManpowerGroup-selskapet Right Management.


Visepresident Erik Næss i Right Management, sier til Teknisk Ukeblad (TU) at det er ekstremt vanskelig å finne og beholde ledertalenter i Norge.


– Jeg møter mange toppledere i Norge som opplever at det er blitt ekstremt vanskelig å få tak i dyktige folk og ikke minst å utvikle dem i selskapene. Det er rett og slett flere som går ut av lederposisjoner enn dem som går inn. Mange som går inn i arbeidslivet går for andre utviklingsløp enn lederposisjoner, sier Næss.

USA ligger på andreplass på listen, hvor 32 prosent mener de vil slite med å finne gode ledere i årene som kommer. Singapore bekymrer seg minst, der kun ti prosent av HR-rådgiverne oppga det samme.


Intern lederutvikling

På spørsmål om bedriften har en god tilstrømning av kandidater som vil dekke de fleste av deres behov, svarte kun 9 prosent av nordmennene at dette var tilfellet. Med dette var Norge sammen med Canada (7 %) og USA (4 %) blant de minst optimistiske landene i forhold til dette.

Næss forklarer at jakten på talentet koster både mye tid og penger for bedriftene. For enkelte kan det være et alternativ å utvikle de ledere som man allerede har i bedriften, men han påpeker at det kan være vanskelig å «lage gull av gråstein», skriver TU.


I rapporten understrekes det at organisasjonene ideelt sett ikke bør vente med å introdusere sine ansatte til lederutviklingsprogrammer først etter at de har blitt ledere.

LES OGSÅ: Jobbsøk i sosiale medier: De fleste er skeptisk

- Gir ikke et nyansert bilde

Forsker Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI mener imidlertid at undersøkelsen ikke er helt troverdig.– I Norge i dag er det ca. 350 000 ledere. Det er ingenting som tilsier at norske ledere eller norsk utdannelse er for dårlig og vi vil mangle gode ledere i fremtiden. Tallene viser bare hva HR-rådgivere mangler og gir ikke et nyansert bilde av arbeidsmarkedet, sier han.


I undersøkelsen bidro 2600 HR-rådgivere fra 14 land med kartleggingen av rekrutteringsutfordringene. June Kristina Lima Bru, forfatter av boken Den norske ledelsesmodellen, undrer seg over om det er et representativt utvalg som er intervjuet i denne undersøkelsen, siden det er 51 bedrifter som har svart på undersøkelsen i Norge.


- Hvis det primært er oljebransjen det handler om, da er det klart mangel på ingeniører og ledere i tillegg til annen type personell, sier hun.


Erik Næss i Right Management mener at utvalget er representativt, både når det gjelder antallet respondenter og hvilke bransjer som er dekket i undersøkelsen. I tillegg mener han at størrelsen på utvalget står i forhold til størrelsen på landet og innbyggertallet.


Lima Bru stiller seg også spørsmål om norske utdanningsinstitusjoner vil gi fremtidige norske ledere en utdanning som er tilpasset norske bedrifters virkelighet og hverdag.


– Det meste av pensumet og forskningen i Norge er for eksempel fra amerikanske ledelsestrender og teori som er bygget på amerikansk forskning i et amerikansk arbeidsmiljø, sier hun til TU.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger