Du har lest samme artikkel et utall ganger; virksomheter skryter av antallet søkere til stillinger de lyser ut. De soler seg i glansen av denne populariteten, et tydelig tegn på suksess. I følge Universums undersøkelser, er søknadsantallet det fremste rekrutteringsmålet til de fleste HR-avdelinger, ved siden av det å komme høyt på ulike målinger av attraktive arbeidsgivere. 

For å få flere søkere enn konkurrenten, er det mange arbeidsgivere som investerer tungt i ulike tiltak overfor studenter og andre kandidater. Her er det fancy middager og turer som ikke står tilbake for julebordet til egne ansatte. Noen vil kanskje påstå at det er nødvendig å være med på dette racet for å få søkere. Vel, vil du at daten din skal like deg fordi du er interessant eller fordi du spanderer årgangschampagne? 

Slike events er ikke alltid relevante for virksomhetens forretningsområde eller en gjenspeiling av kulturen i selskapet. Det er ikke sikkert den hotte DJ-en du leier inn, tapasen du serverer eller ølet studenter tyller i seg gir dem et godt bilde av hvem du er som arbeidsgiver. Dessuten fikk de akkurat det samme dagen før, hos din konkurrent. 

Det er dessverre ikke fritt for at virksomheter pynter bruden i overkant mye når de skal kommunisere egen fortreffelighet. Noen ganger er det ren og skjær ønsketenkning. Mange arbeidsgivere ønsker å fremstå som hippe og kule, men glemmer at folk flest, selv studenter, er nettopp som folk flest; sjelden hippe og kule. Og det kan faktisk være helt riktig for din virksomhet å ikke tiltrekke seg de hippeste og kuleste. 

Om ikke de prøver å være hippe og kule, baserer mange virksomheter gjerne sitt budskap på rapporter om gjennomsnittsstudenten. Dermed ender veldig mange opp med å kommunisere det samme. Å tilby utviklingsmuligheter, spennende oppgaver og godt arbeidsmiljø er ikke lenger et fortrinn, snarere et minimum. 

Problemet ligger i målet; å jage popularitet. Det er ikke noe poeng å strebe etter så mange søknader som mulig, tvert imot. Jobber du med rekruttering har du som regel et begrenset antall stillinger å fylle, hvorfor skal du da få så mange søkere som mulig? Det eneste du har å tilby alle andre enn de få som får jobben er et avslag (for de som tar seg bryet med det). Du må selvfølgelig ha et visst antall søkere for å være trygg på at du har funnet en riktig kandidat, men å skryte av å ha fått hundrevis av søkere til én stilling er vanvidd og faktisk potensielt skadelig. 

Flere arbeidsgivere bør snarere finne sin egenart, våge å stå for den og bygge rundt den. Virksomheter må våge å formidle et budskap som ikke nødvendigvis prøver å passe til alle, snarere et budskap som er midt i blinken for noen få. Det er nemlig ikke flere enn noen ytterst få du trenger, selv om du henter inn 100 studenter hver høst. For å parafrasere Forsvaret: Vi er ikke for alle, men for noen er vi alt. 

Målet bør altså å være ekte, ikke populær. Fremstår du ekte, både gjennom budskap og virkemidler, er det store sjanser for at du vil få tilstrekkelig med riktige søkere uten å kaste tapas, importøl og rockekonserter etter dem. Pengene du sparer kan du kanskje heller bruke på de ansatte som allerede har løst billett, for å sikre at de har lyst til å komme tilbake neste uke også. 

Les artikkelen og last ned pdf på rsmnorge.no