Dersom du drømmer om å lykkes, er det én ting som er viktigere enn noe annet: Å tørre å dumme seg ut. Å tro at man kan lykkes uten å noen gang risikere å feile er nemlig overoptimistisk.
Det høres kanskje dumt ut, men er faktisk veldig smart.
- Det som kjennetegner de som lykkes over tid, er en vilje til å prøve nye ting, sier daglig leder i RSM Norge, Hans Ragnar Berg.
- Når du prøver nye ting er det en viss risiko for at du fra tid til annen vil snuble. Likevel er det bedre enn å aldri prøve, for da står du stille og vil sakte men sikkert bli fullstendig akterutseilt.
Toppen av optimisme
Einstein sa at toppen av galskap var å gjøre det samme gang på gang og håpe på forskjellige resultater. Hans Ragnar vet hva toppen av optimisme er.
- Å gjenta samme suksessformel gang på gang og forvente like gode resultater til evig tid, er toppen av optimisme. Jeg har bakgrunn som skihopper, og på slutten av 80-tallet hadde du de som prøvde å etterligne mesteren Matti Nykänen, mens noen andre så nærmere på hva den middelmådige innovatøren Jan Boklöv gjorde. Vi vet alle hvordan det gikk.
Det var de som våget å prøve den nye snodige stilen med skiene ut til siden i en v-form som lykkes til slutt. Hva hadde de å tape? Når det eneste du risikerer er å havne enda flere meter bak Nykänen, er det verdt å prøve noe nytt.
- Det verste som kan skje, er at man feiler. Feiler man, er det bare å prøve igjen, eller prøve noe annet. Hvor stor risiko du løper ved å feile varierer jo fra bransje til bransje, og for å minimere risikoen er det lurt å feile fort og smått.
Lærende organisasjoner
Det er ofte sagt at en forutsetning for lærende organisasjoner er at de ikke straffer kolleger for å gjøre feil. Den kulturen forsøker Hans Ragnar å innarbeide i RSM Norge.- Man trenger ikke lese mange kapitler om adferdspsykologi før man forstår at positiv belønning fungerer langt bedre enn straff, fortsetter Hans Ragnar.
- Likevel er det virksomheter som er rigget slik at man blir straffet, eller i hvert fall hengt ut, når man gjør noe galt.Revisjonsbransjen har historisk vært en svært konservativ bransje, og RSM Norge er intet unntak. For å bli ledende i fremtidens revisjonsbransje er Hans Ragnar overbevist om at endringskompetanse og endringsvilje er noen av de mest verdifulle egenskapene man kan ta med seg.
- Skal vi lykkes er det avgjørende at vi utvikler en bedriftskultur der det er tillatt å feile, og der vilje til å løse oppgaver på nye måter berømmes.
Fordeler ved å feile
Det er flere ting man vinner på å feile, både som privatperson og organisasjon.
- For det første får du erfaring og kunnskap. Thomas Edison sa at han aldri gjorde en feil, han bare fant 10 000 måter noe ikke virket på. Å teste ut noe 10 000 ganger ga Edison fordel nummer to, nemlig pågangsmot. Jo mer vi prøver og feiler, jo større er evnen til å reise oss opp og komme oss videre. Alt for ofte er vi for opptatt av å hylle suksessen, ikke arbeidet som ligger bak. Da lærer vi ikke at det krever en stor innsats for å utvikle seg og for å bli bedre.
En god tanke, men nei...
Én bommert Hans Ragnar har lært av i sin tid som leder for RSM Norge har vært at man ikke alltid bør tukle med folks favoritter.
- En av mine første beslutninger som leder var å gå over til et felles IT-system for CRM, timeføring, fakturering, e-post og kalender. Tanken var å slippe å administrere mange ulike systemer. Tanken var god, men å fjerne Outlook som alle hadde blitt svært godt vant til viste seg å være en dårlig idé. Optimismen levde i seks måneder, før vi igjen valgte å gå tilbake til en «best of breed-løsning». Så da har vi lært det; det er ikke alltid like lurt å tulle med folks favoritter.
Den virkelige feilen
Livet og næringslivet består av tidvise bommerter. Da er det viktig å huske at det å mislykkes er midlertidig, og at en feil ikke betyr at man bør gi opp. Snarere kan det å feile være et viktig steg på veien mot suksess.
- Den virkelige feilen i livet er å ikke prøve, avslutter Hans Ragnar.