(KarriereStart.no):

Teknologiselskapet Siemens vet at det er mange dyktige kvinnelige ingeniører der ute. Derfor har de tatt grep og opprettet et eksklusivt rekrutterings- og kompetanseprogram som er rettet mot jenter som studerer ingeniørfag på andre året. Gjennom programmet vil deltakerne få maksimalt ut av studiet sitt, samt relevant praksis og veiledning for karrierevalg. Ved avsluttet program får de også mest sannsynligvis fast jobb i Siemens, dersom de ønsker det.

 

Torunn Husevåg Helland (24) har en bachelorgrad i Energi og Miljøfysikk fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, og er nå i gang med sitt siste år på masterprogrammet innen Energibruk og Energiplanlegging ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

 

Hun er en av åtte studenter som i år hadde sommerjobb i Siemens som en del av deres rekrutterings- og kompetanseprogram. Der jobbet hun med kraftdistribusjon i Siemens Energi. Vi tok en prat med henne for å høre om hennes erfaringer med programmet.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Hvorfor søkte du Rekrutterings og Kompetanseprogrammet for jenter hos Siemens?

Siemens er en stor bedrift med mange muligheter, og jeg har fått et godt inntrykk av bedriften gjennom bedriftspresentasjoner og hyggelige samtaler på stand gjennom skolen. Siemens har et godt faglig miljø, med fokus på gode, innovative og miljøvennlige løsninger for fremtiden, noe som fanget min interesse. At programmet i tillegg til sommerjobb tilbød å hjelpe til med å sette opp en karriere- og kompetanseplan, gi praksis med erfarne ingeniører, samt praktiske og teoretiske samarbeidsøvelser, gjorde at dette var noe jeg virkelig ville være med på.

 

Kan du fortelle litt om hva det går ut på?

OM REKRUTTERINGS- OG KOMPETANSEPROGRAMMET:
 
Programmet er tilpasset deg som er masterstudent ved NTNU eller ingeniørstudent ved andre universiteter og høyskoler innen fagområdene energi og automatiseringsteknikk. 

Du kan søke ved oppstart av ditt andre studieår. 

Programmet varer ut hele studietiden.

Mer informasjon om programmet og søknadsskjema finner du her
 

Rekrutterings og Kompetanseprogrammet er tilpasset jenter som studerer ingeniørfag ved universitet eller høyskole innen fagområdene energi og automatiseringsteknikk. Siemens trenger flere dyktige kvinnelige ingeniører, og ønsker med dette programmet å rekruttere nettopp disse. Programmet gir deltakerne verdifull innsikt i en eller flere av avdelingene hos Siemens gjennom en sommerjobb. Man får relevant praksis sammen med tekniske eksperter, og man får hjelp til å sette opp en karriere- og kompetanseplan. Gjennom personlighetstester, samarbeidstester og tekniske samlinger får man mulighet til å utvikle seg både faglig og personlig, og man får øve på å samarbeide om å løse utfordringer. Det er også mulighet for å skrive prosjekt- og masteroppgave i samarbeid med Siemens. Målet er fast ansettelse i Siemens etter avsluttet program.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

Jeg har både sittet på kontor og vært ute på anlegg i løpet av sommerjobben her i Siemens. På kontoret har jeg fått løse praktiske og konkrete arbeidsoppgaver, og jeg har satt meg inn i flere av de produktene Siemens leverer. Dette har jeg gjort blant annet ved å lese produktmanualer, og jeg fikk også selv muligheten til å utarbeide en manual for innstilling av en spenningsregulator for transformatorer. Deretter har jeg fått vært med dyktige kollegaer ut på anlegg for å teste ut, og sette i drift kontrollanlegg levert av Siemens. Anleggene jeg har vært med på, ligger i Kristiansand og i Drammen, så det har vært noen uker med reising, noe jeg synes har vært kjempeflott. Arbeidsdagen har hele tiden vært preget av godt humør og mye læring, både på kontoret og ute på anlegg.

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av internshipet 

 

Kan du fortelle litt om utdanningsbakgrunnen din?

Jeg tok bachelor-graden min i Energi og Miljøfysikk ved NMBU i Ås før jeg flyttet tilbake til hjembyen Trondheim for å fortsette på det toårige masterprogrammet Energibruk og Energiplanlegging ved NTNU. Jeg valgte Energiforsyning som hovedprofil. I praksis hoppet jeg inn i fjerde klasse med dem som går det femårige løpet Energi og Miljø. Ås kunne by på flott studentliv og gode venner, men det var likevel godt å komme tilbake til Trondheim, hvor kjæresten min studerer.

 

Det er ofte hard kamp om de studierelevante internshipene. Hva var det som gjorde at du fikk plassen?

OM SIEMENS: 
 
Siemens er en global aktør som utvikler høyteknologiske og innovative løsninger for industri, energi, byer og helse. 
Siemens utvikler teknologi som kan ta Norge fra oljealderen og inn i en mer bærekraftig fremtid, gjennom mer vindkraft og økt elektrifisering.
I Siemens utgjør miljøvennlige løsninger nå 40 prosent av den globale omsetningen.
På verdensbasis har Siemens over 360.000 ansatte i mer enn 190 land. I Norge har vi om lag 2500 ansatte fordelt på 12 lokasjoner. Hovedkontoret ligger i Oslo.
Klikk her for å lese mer om hvilke muligheter som finnes for studenter og nyutdannede hos Siemens
 

Det var mange søkere til programmet, så jeg var veldig heldig. Jeg la ned mye arbeid i søknaden og i CV-en, og etter to personlighetstester på nettet kom jeg videre til dybdeintervju. Jeg øvde meg litt på forhånd på spørsmål jeg trodde kunne komme. Det er viktig å vise at man er interessert i bedriften, vise godt humør og at man kan samarbeide med andre.

 

Hvilket utbytte har du hatt av tiden hos Siemens?

Jeg har hatt en spennende og lærerik sommer hos Siemens, med stort utbytte. Gjennom å få være med ut på anlegg har jeg fått sett hvordan ting fungerer i praksis, og det har vært nyttig å sette teorien fra skolebenken på prøve. Å få se med egne øyne det man har arbeidet med på skolen har vært en flott og motiverende erfaring. Det har vært fint å få følge opp anleggene jeg har vært med å teste produktene på, ved å være med når anlegget skal spenningssettes og idriftsettes. Det har gitt mer forståelse og helhetlighet. Jeg har vært i kontakt med kunder og andre bedrifter, noe som har vært verdifullt. Sommerjobben har gitt meg et innblikk i en bedrift jeg er svært interessert i å jobbe for når jeg blir ferdig med studiene.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Hvor går veien videre etter dette?

Jeg skal starte på mitt femte og siste år i utdanningen min, med enda mer motivasjon og lærevilje som jeg tar med meg fra denne sommerjobben. Gjennom programmet skal jeg være med på ulike samlinger med både sosialt og faglig innhold utover høsten og våren, med ulike tema. Det skal også utføres personlighetstester og samarbeidstester som skal danne grunnlag for individuell utvikling. Sammen skal vi sette opp en karriereplan, og utarbeide prosjekt- og masteroppgave. Forhåpentligvis er jeg ansatt i Siemens neste høst.

 

Hva er drømmejobben din for fremtiden?

Drømmen om en arbeidsplass ble for meg til underveis i studieløpet, og den blir mer konkrete jo nærmere man kommer endt studie. I starten av studiet er det vanskelig å vite hvor man kan få jobb, og hva man vil jobbe med. Etter denne sommeren hos Siemens har drømmen begynt å ta form, og konkretisert seg enda mer. En drømmejobb for meg er en arbeidsplass som gir en trygg, spennende og utfordrende hverdag, med trivelige arbeidskollegaer. Å jobbe for en stor bedrift som Siemens gir mange muligheter, og er noe jeg svært gjerne kunne tenke meg.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger