Den lille jenta er Kristin Wold Jenssen, som nå er HMS- og KS-sjef i Forretningsområde Bygg.

- Det viste seg at når datteren først var på scenen, måtte mamma også opp dit og synge. Hun satte ikke like stor pris på det, ler Kristin.

«RBK mot Galatasaray»

Rundt 30 år senere har sceneopptredenene blitt mange, og Kristins sangstemme har truffet nerver hos både revypublikum på Stabekk videregående, under UKA i Trondheim og hos Skanska-ansatte på julebord, sommeravslutninger og jubilantfeiringer. Barnestatistroller på Oslo Nye Teater og Centralteatret kan hun også krysse av på listen. Og da hun var stemmen i diverse reklamer for lokalradio i Trondheim lærte hun seg å si «RBK mot Galatasaray.» Fort.

- Noen vil kanskje beskrive deg som litt utypisk sivilingeniør?

- Tja, jeg er kanskje det? Å være sivilingeniør er én del av meg, men alle har vi jo mange roller i livet. Jeg tror mange her i Skanska har uante sider; sider vi ikke ser i vante jobbsammenhenger. Alle har noe uventet ved seg, og det jeg driver med, å synge og opptre foran folk, er bare mer synlig enn det mange andre gjør.

Mer til livet enn matte?

Det hevdes at et musikalsk talent henger sammen med god tallforståelse, men fagene som involverte matematiske utregninger var ikke blant favorittfagene til Kristin på NTNU. Etter andre året med obligatoriske matte- og fysikkfag tenkte hun «Skal vi virkelig bare sitte og regne på dette her?». Hun var mer interessert i fagene som dreide seg om mennesker og organisasjon, og da muligheten for å fordype seg i HMS bød seg, grep hun sjansen.

- Jeg opplevde med én gang at HMS var veldig meningsfylt for meg. Jeg er glad i folk, og bryr meg om mennesker. Verdisynet i HMS-faget er utrolig viktig.

Da Kristin begynte i Skanska i 2004, jobbet hun med HMS på flere store anleggsprosjekter. Siden 2011 har hun vært HMS- og kvalitetssjef i Region Oslo, og nå har hun gått over i stillingen som HMS- og KS-sjef i FO Bygg.

«Vi trenger fotobokser»

- Jeg blir provosert når folk ikke tar sikkerhet på alvor, og bagatelliserer farlige arbeidsforhold. Til tider kan ønsket om å være effektiv og lønnsom gjøre at man mister fokus. De fleste HMS-regelbrudd er egentlig manglende helhetstenkning, det er sjelden jeg opplever at folk tar snarveier eller bryter sikkerhetsregler for å være vanskelige. Jeg tror det skyldes et ønske om å være effektiv og gjøre noe bra for firmaet, og så tenker man ikke langt nok til å se at det egentlig ikke er bra. Vi vil jo ikke at noen skal utføre en handling som innebærer en fare for en selv eller andre. Da trenger vi fotobokser.

- Fotobokser?

- Ja, vi forstår alle sammen at vi skal følge fartsgrensene, og vi forstår konsekvensene ved krasj i høy fart. Allikevel er det veldig lett å kjøre litt for fort. Helt til fotoboksen, da kjører alle langsomt nok. Vi trenger noen fotobokser for å vekke oss litt.

Motiveres av sikkerhetsbrudd

Selv om Skanska har et mål om null ulykker, skjer de også hos oss. Noen av dem alvorlige. Hvordan holder en HMS- og KS-sjef motivasjonen for arbeidet sitt oppe under slike forhold?

- Det gjør meg enda mer motivert, særlig når det skjer alvorlige ting. Jeg har personlig opplevd å være på et prosjekt med en dødsulykke. Dessverre. Det var en forferdelig situasjon å være oppe i, og noe som påvirket hele prosjektet. Opplevelsen gjorde det for meg enda viktigere å se på utstyret vi bruker og planlegging av arbeidene vi utfører når vi jobber med HMS.

Kristin vil få alle til å skjønne at HMS ikke er noe vi driver med fordi det er en lov, eller en prosedyre som krever det. Hun vil bidra til at Skanska kommuniserer dette på en måte som når inn til hver enkelt, og som motiverer alle til å ta ansvar for egen sikkerhet.

- Et menneskeliv er verdt så utrolig mye mer enn det vi klarer å bygge, sier hun - og det er ikke tvil om at hun mener det.

Et emosjonelt engasjement

I likhet med andre ledere i Skanska, har Kristin gjennomført flere kurs og personlighetstester. Testene viser at det er marginale forskjeller mellom den hun er på jobb, og den hun er privat. Resultatet overrasker henne ikke.

- Jeg er emosjonelt engasjert i det jeg driver med, og er oppriktig opptatt av en god og sikker arbeidshverdag for alle som jobber i Skanska. Jeg bryr meg om menneskene som jobber her, de er kollegaer og venner.

Menneskene har også en fremtredende rolle i Kristins lederfilosofi; hun vil involvere folk.

- De som er nærmest jobben som skal utføres, kjenner den best, og må være med og mene noe om utførelsen. Det skaper en forpliktelse. Samtidig trenger vi innspill fra andre for å se helheten. Verden er ikke svart og hvit for meg, det finnes enormt mange flere muligheter, sånn er det også med HMS. Vi må være enige om de grunnleggende verdiene, og det må ligge regelverk og prinsipper i bunnen. Ut fra det må vi sammen finne de gode løsningene.

Serien om Skanska

På hjemmebane har Kristin to døtre på 5 og 7 år, og en mann som er tekstforfatter. Han har blant annet skrevet manus for Hotell Cæsar, en såpeopera Kristin hevder hun knapt har sett en episode av. Hadde noen derimot bestemt seg for å lage en tv-serie fra Skanska, hadde hun ikke bare sett på, hun hadde hatt plottet klart.

- Jeg hadde valgt ut personer fra Skanska med helt forskjellige roller; administrerende direktør, en prosjektleder og en fagarbeider. I serien hadde jeg vist en uke i deres liv, hvordan de er privat og på jobb, og hva de er med på å lage. Kanskje hadde det vist at direktøren og fagarbeideren gjør akkurat det samme på fritiden. Vi er ikke så ulike når det kommer til stykket, og alle har like viktige funksjoner for at dette skal gå opp. Serien hadde fått frem at vi trenger alles bidrag, og at ingen er bedre enn andre. Alt handler om hvilke interesser vi har, hva vi er gode på, og hva vi trives med. Det er det som gjør at vi er der vi er, og driver med det vi gjør.

- Og du, hva trives du med?

- At det jeg gjør føles meningsfylt og har en verdi. At jeg opplever å mestre. Det er utrolig viktig med gode kollegaer og en leder som er til stede, sånn er det vel for oss alle? Og så må jeg ha det litt gøy på jobb, omgi meg med folk som byr på seg selv og som gjør at vi kan le i jobbhverdagen. Jeg er utrolig heldig som har det sånn.

Tre om Kristin:

«Jeg er utrolig glad for at jeg har Kristin som kollega. Ikke bare er hun kunnskapsrik og veldig løsningsorientert, men hun er også en fantastisk hyggelig person. Det er alltid lærerikt og spennende å samarbeide med Kristin.» - Christopher P. Griffiths, kommunikasjonsrådgiver, Skanska

«Kristin har skikkelig peiling på HMS, er utrolig effektiv, og jeg har lært masse av henne. I tillegg er hun utrolig hyggelig og snill. Jeg liker henne kjempegodt, og skulle veldig gjerne ha fortsatt samarbeidet med henne.» - Toril Hansen, hovedverneombud, Skanska

«For meg er det viktig å sette sammen en ledergruppe i FO Bygg som er komplementær og involverende. Spesielt i forhold til kompetanse, men også i forhold til menneskelige egenskaper. Kristin representerer verdier som det er svært viktig for meg å få inn i gruppen.» - Odd Arve Fuglem, konserndirektør FO Bygg, Skanska