Allerede som barn opplevde Rupert at verden var større enn hjembyen sin – han bodde deler av barndommen utenlands, først i Italia og senere i Tyskland. Han tok sin bachelorgrad i fysikk og astrofysikk ved Sussex University, med en seksmåneders periode i Uppsala, Sverige. Han møtte da en ung norsk student, og de siste 17 årene har han bodd i Norge med sin kone og to barn.

Han begynte å jobbe med dataassistert konstruksjon (CAD) og andre digitale verktøy i slutten av 1990-tallet, først i olje og gass-bransjen og senere i legemiddelindustrien. Han ble raskt fascinert av potensialet som ligger i å flytte informasjon fra enorme mengder papir til den digitale verden. Det gjør det mulig å dele og koordinere informasjon effektivt på tvers av store grupper mennesker.

- I de fleste bransjer er det en viktig suksessfaktor å få riktig informasjon til de rette menneskene til rett tid. Hvis en organisasjon kan gjøre dette bedre enn konkurrentene, er det et konkurransefortrinn. BIM er nøkkelen til å oppnå dette i byggenæringen.

BIM-foregangsperson i Norge

Han tok denne interessen med seg da han begynte i Skanska i 2008 og ble med i Skanska Norges første BIM-støttegruppe.

- Den gang var det en inspirerende visjon i Norden om å øke bruken av BIM betydelig og å jobbe sammen på tvers i Norden, sier han.

De første årene hadde en bratt læringskurve med både tilbakeslag og suksesser. I 2010 fikk han oppgaven med å lede gruppen. Nå består det norske BIM-teamet av 10 medarbeidere som støtter hele Skanska Norge. Teamet støtter de mange brukerne ute på prosjektene som har tilegnet seg BIM-kompetanse og bruker det hver dag.

Fra lokal til global

Selv i løpet av hans første år i Skanska, var Rupert i stand til å bygge et internasjonalt nettverk i selskapet. Først et nordisk nettverk og deretter internasjonalt da han ble med i BIM-rådet og BIM Global Expert Group. Han har nå gått fra å lede den norske BIM-gruppen til å lede Global Expert Group.

- Da jeg bestemte meg for å bli med i Skanska, var ikke det internasjonale perspektivet en nøkkelfaktor. Nå er det definitivt et av elementene som gjør at jeg virkelig setter pris på jobben min.

Kunnskapsdeling i det internasjonale nettverket har gjentatte ganger gitt ham nødvendig og konkret yrkesmessig hjelp. Og i dag, er det ofte det norske BIM-teamet som hjelper andre Skanska-kolleger rundt om i verden.

- Internasjonal kunnskapsdeling gjør Skanska sterkere, sier Rupert.

Fortsatt stort potensiale

Skanska er i front når det gjelder BIM i flere av sine egne virksomheter, men det er fortsatt betydelig rom for forbedring.

- Kundene våre krever ofte BIM nå. De forventer gode digitale leveranser sammen med de fysiske byggene eller infrastrukturen, sier han.

- Det er virkelig inspirerende når en tidligere skeptisk kollega sier at etter å ha utforsket denne BIM-modellen i tre timer, forstår jeg mer av den kompleksiteten i dette prosjektet enn jeg vanligvis ville gjort etter tre uker med studering av tegninger og spesifikasjoner.