Byggingeniøren som nå kan sette en rekke prosjekter på CVen, hadde allerede utenlandsdrømmer da hun fikk jobb som nyutdannet i Skanska i 2009 og planene om utlandet måtte utsettes. Men hun måtte ikke vente lenge før utenlandsønskene kunne gå i oppfyllelse.

- Jeg reiste aldri mens jeg var student, så for meg var det nedtelling til jeg kunne søke på mitt første utvekslingsprogram i Skanska, sier hun.

I Skanska kan man søke på utvekslingsprogrammet Skanska Unlimited to år etter ansettelse. For Kristinas del var tiden inne da hun var i gang med glassfasadene på Universitetet i Bergens institutt for klinisk odontologi ikke langt fra Haukeland sykehus.

- Mulighetene er der hvis man prøver. Det er store muligheter for overflytting i Skanska.

Institutt for klinisk odontologi i Bergen

Kristina fikk mye igjen for å gripe disse mulighetene.

Prøvde ulike retninger

Før hun søkte jobb i Skanska hadde Kristina prøvd ut forskjellige studieretninger. Veien til Skanska gikk om studier i medievitenskap og maskiningeniørlinjen. Da hun kom til Skanska hadde hun prøvd ut forskjellige ting og var derfor veldig sikker på hva hun ville drive med fremover.

- Jeg tok mye initiativ og var fremoverlent da jeg kom til Skanska. Jeg var den eneste som ble ansatt i Skanska i Bergen i 2009 da jeg var ferdig på høgskolen. Jeg tror det var fordi jeg tok mye initiativ selv. Jeg jobbet målrettet mot Skanska og tok både sommerjobb og skrev bacheloroppgave for dem. Man må ta initiativ, sier hun.

Da hun begynte i Skanska fikk hun være med på bygge det prisvinnende militære treningssenteret på Haakonsvern og senere Universitetet i Bergens nye Odontologibygg i Bergen.

Mange nye venner

Etter denne perioden i hjembyen gikk turen Karolinska sjukhuset i Stockholm gjennom utvekslingsprogrammet Skanska Unlimited.

- Der var det mange tilreisende fra ulike deler av verden og lett å få nye venner. Det var nesten som en ny studietid.

- Sverige er kanskje ikke så eksotisk, men Karolinska er et multikulturelt arbeidssted og mange som var åpne for å møte nye mennesker. Det var fantastisk gøy og god stemning, sier hun.

Karolinska sjukhuset i Stockholm

Lederansvar da hun kom hjem

Da hun kom hjem igjen, fikk hun lederansvar ved Bergens største kontorbygg, Statoils lokaler på Sandsli.

- Da jeg kom tilbake fra Karolinska så min leder at jeg hadde tatt til meg kunnskap og jeg fikk lederansvar som produksjonsleder for tak, fasade og Glassgården på kontorbygget til Statoil Sandsli, sier hun.

- Det er mye å lære alle steder. Det kommer kreative løsninger ut av mangfoldige team.

Bergens største kontorbygg: Statoils kontorlokaler på Sandsli i Bergen.

Mens hun jobbet på Statoil-prosjektet ble hun tatt ut til å være med på lederutviklingsprogrammet Skanska Stretch.

- Først var det seks måneder lederutvikling og deretter et syv måneders opphold som assisterende prosjektleder på en ungdomsskole i New York.

- Jeg lærte mye om trange byggeplasser og fikk gode venner som jeg har holdt kontakten med i ettertid, sier hun.

Sosialt

 - Utvekslingsoppholdene har gitt meg venner over hele verden, sier Kristina. Her i midten med Ida Wieslander og Maria Stridh på Skanska-bygget Metlife stadium i New Jersey, USA.

FOTO: Privat

Nå er hun forfremmet til prosjektleder og klar for neste prosjekt.

Anbefaler andre å reise

Selv synes hun at hun har fått så mye igjen for å reise gjennom jobben at hun gjerne anbefaler det.

- Mange kommer kanskje i annen fase av livet når de begynner i jobb med barn og bolig. Selv har jeg fått mye igjen for å reise og anbefaler andre å gjøre det samme.

- Hvis man vil reise må man først og fremst si at man har lyst. Og man må være fleksibel og tørre å gå utenfor komfortsonen, sier hun.

- Man kan ha andre innfallsvinkler på ting vi gjør i Bergen, i Polen eller USA. Det kan bli mange gode diskusjoner når man diskuterer på tvers.

- Jeg ville gjort det igjen, garantert.