Roar Fosse fra Stavanger kom til Skanska rett fra ingeniørstudiene ved NTNU – og kom kjapt inn på et felt som han forlengst hadde fått et lidenskapelig forhold til.

Stikkordet er effektiv samhandling

– Her i Skanska er jeg rådgiver for prosessene rundt trimmet bygging, ofte kalt LEAN. Kort sagt handler det om en kontinuerlig forbedringsprosess for å avdekke og rydde bort sløsing og dødtid, og beholde det som er verdiskapende, forteller den entusiastiske 28-åringen fra Stavanger.

Brenner for nytenking

Han sitter i en myk stol i samhandlingsområdet i Skanskas nye hovedkvarter i Oslo. Det er bare to år siden han begynte i selskapet, og han er allerede i full sving som endringsagent for digitale løsninger og mer effektive, oversiktlige byggeprosesser.

Ta deg en kaffe med Roar, og han kan snakke lenge og varmt om temaet han har spesialisert seg i helt siden studietiden. Men like viktig for entusiasmen er kollegafellesskapet i Skanska.

– Skanska gjør kort sagt en kjempejobb for å være en arbeidsplass som innfrir mine kriterier, konstaterer sivilingeniøren.

Sosialt og faglig sterkt

– Her jobber jeg med folk som brenner for det de gjør, og som elsker å legge ned en innsats for å nå felles mål. Det er en kultur her for å være sosiale og ha det bra sammen, med både skiturer og fotball- og yogagrupper. I tillegg virker det som om det er en del av lederutdannelsen i Skanska å minne sine ansatte om å ha det bra sammen, og gjerne stille opp på lønningspilsen. Når slike kvaliteter kommer sammen med faglig engasjement, er det en verdi som ikke kan måles i penger.

Roar har primær fungert som en endringsagent som utfordrer organisasjonen på måten Skanska jobber med teknologi på – og gir råd til prosjektene for å finne ut hvordan de skal bli bedre sammen.

– Min strategi er å jobbe med de som er med – og ikke mot de som måtte være mot det du vil få til. Det er en strategi som funker. Jeg har valgt å jobbe sammen med folk som er supergira, og da ser vi at stadig flere velger å hive seg på.

Møtte gode ambassadører

– Hvordan fikk du til avtalen om å skrive master for Skanska?

– Det begynte med en sommerjobb! En venninne anbefalte Skanska på det varmeste, og hadde helt rett da hun hevdet at de tok godt i mot nye folk. Jeg hadde en sommer på boligprosjektet Tastarustå i Stavanger, og møtte noen glimrende Skanska-ambassadører der, forteller Roar.

– På det tidspunktet kunne jeg forferdelig mye om matte, og forferdelig lite om byggeri. Men jeg ble inkludert i lunsjpraten, vist rundt og introdusert for kollegene, fikk varierte utfordringer og følte at de virkelig tok vare på en fersking som meg. Etter den sommeren ga jeg Skanska 10 av 10 mulige poeng på evalueringen. Jeg ser fremdeles den samme holdningen rundt meg. For meg betyr dette kollegafellesskapet med engasjerte folk mer enn noe.

Løfter fram masterstudentene

Etter sommerjobben var det Roars rådgiver for masteroppgaven på NTNU som koblet ham med Skanskas leder for LEAN-initiativet. Dermed fikk Roar gjennomført et forsøk på forbedring av arbeidsoperasjonene på en av Skanskas byggeplasser. Da han var ferdig med eksamen, fikk han jobb i Skanskas BIM-avdeling, som utvikler digitale 3D-modeller for bedre samhandling og informasjonsflyt.

– Etter bare én måned på jobb, ble jeg bedt om å presentere masteroppgaven min for ledelsen. Der dukket selv konsernsjefen opp for å lytte. I møterommet var også en regiondirektør som var spesielt interessert i temaet jeg hadde skrevet om. Det var han som etterpå engasjerte meg i rollen jeg har i dag.

Nå har Roar selv engasjert seg for å løfte fram dyktige studenter internt i Skanska.

– Jeg er master-rådgiver på NTNU nå, og ser at det ikke finnes noe godt system som kan koble oss som arbeidsgivere til studenter som jobber med relevante oppgaver. Derfor har jeg tatt initiativ til at masterstudenter som jobber for Skanska med relevante prosjekter skal komme hit og få presentere det de gjør. Da kan de få den samme muligheten som jeg fikk til å vise oss hva de gjør og hvem de er.