Marte Bøen Nilsen 25 år fra Sande i Vestfold er Utdannet Sivilingeniør og jobber som prosjektingeniør på boligprosjektet Peter Møllers vei. Hun har Jobbet i Skanska i ett og et halvt år.

- Da jeg studerte til ingeniør, registrerte jeg at det ofte var utlyst jobber som bygningsingeniør. Så valget var lett, det måtte bli master i prosjektledelse på NTNU. – Det var ønske om en god jobb som betydde mest i valg av yrke. – Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Tenk å få være med på å løse problemer jeg møter hver dag!

Det er ikke til å komme forbi at jenter er i mindretall i vår bransje. Hvordan påvirker det deg og din hverdag?

– Vi er to jenter på dette prosjektet så jeg er ikke alene. Til og med prosjektlederen er jente, så jeg opplever det absolutt ikke som noe problem.

Å være i mindretall er mest av alt positivt. Jeg jobber mye med HMS og alle vet hvem jeg er. Jeg er lett synlig, så det er lav terskel for å rapportere saker til meg. Ingen må lete lenge for å si det sånn.

Hva med negative sider, det er jo mye snakk om trakassering om dagen.

– Jeg har ikke opplevd noe negativt, men jeg er med i en jentegjeng fra studiet som alle har jobbet byggebransjen. Der deler vi erfaringer. Jeg vet om noen som har forlatt bransjen på grunn av at mannsmiljøet ble for tøft. Det er jo veldig synd og alvorlig. Min erfaring er imidlertid at når det er jenter på en byggeplass, virker det preventivt på denne type ukultur.

Marte har gjort seg noen tanker om hva som må bli bedre i bransjen. – Først og fremst må vi lære av feilene vi gjør og lage gode systemer. Vi har også fortsatt en vei å gå i forhold til å involvere fagarbeiderne bedre. Mye handler om kommunikasjon. Jo mer kunnskap og informasjon vi deler, jo mer eierskap tar alle til det endelige resultatet. Eierskap er forresten det aller viktigste, det kan du godt skrive at jeg brenner jeg for!

Jeg er veldig glad for at jeg kom inn i prosjektet allerede itidligfasen. På den måten har jeg fått utvikle meg i takt med prosjektet. Det er veldig pedagogisk. Jeg opplever at jeg har blitt tatt imot med åpne armer.

Jeg har fått god støtte i de ulike fagene så nå kan jeg klare mer alene. Målet er jo å bli prosjektleder en dag.

På mandag skal jeg gå min første entreprenørbefaring alene. Det gleder jeg meg veldig til, så nå må jeg bare bli ferdig med helgen først.