(KarriereStart.no):

En sommerjobb kan være langt mer enn bare en kilde til å tjene noen ekstra kroner i sommerferien. For alt du vet kan årets sommerjobb bli avgjørende for at du lander drømmejobben senere i karrieren – om det så er på bakgrunn av erfaringen du får, kontakter du knytter, eller i form av en verdifull attest fra arbeidsgiveren.

 

Men da er det viktig å benytte seg av muligheten til å imponere. Og for å imponere må man gjøre mer enn kun å møte opp og gjøre minstekravet av oppgavene man er satt til.

 

– Jeg er ikke en av dem som snakker om «ungdommen nå til dags», en slags Margrethe Munthe som maser om å børste håret bort fra ansiktet eller å dra opp buksa. Men det er allikevel sånn at det ikke alltid er like lett å vite hva som er forventet av deg i arbeidslivet når du aldri har jobbet før, og det er litt andre uskrevne regler enn på skolen, sier Anne-Stine Talseth, direktør for marked og kommunikasjon i Adecco.

 

Her er hennes tips til dem som vil få mest mulig ut av sommerjobben:


 

1. Kom presis

Seriøst. Om du bare følger ett av rådene mine, så velg dette: Kom når du skal, ikke gå før du skal. Du kan gjøre en fantastisk jobb, men hvis du konstant kommer fem minutter for sent vil det være etterlatt inntrykk. Det er en grunn til at utrykket «å stå opp om morran» er blitt en klisjé når man snakker om jobbsøkere – fordi det er viktig. Vis at du har respekt for jobben og arbeidsgiver, og hold avtaler.

 

LES OGSÅ: Slik bruker du frikortet fra Skatteetaten

 

2. Ikke kjed deg

Dette er kanskje vanskelig å unngå i de aller enkleste jobbene, så la oss omformulere litt: Ikke vis at du kjeder deg. Det er ikke arbeidsgivers problem om dette ikke er drømmejobben din. Du har påtatt deg en forpliktelse da du takket ja til jobben. Du får betalt for å være der, og det er sikkert noen andre som gjerne skulle hatt denne jobben. Så klag gjerne over jobb, sjef, uniform eller hva du vil – men gjør det når du kommer hjem, og til noen du ikke jobber med.

 

3. Legg bort (den private) telefonen

Å gå timer uten å sjekke det siste på Instagram eller melding fra kjæresten føles kanskje som å miste en arm – men prøv å holde det til pausene. Å være mer opptatt i arbeidstid av alt annet enn jobben (som din arbeidsgiver ganske garantert er opptatt av) roper ikke motivasjon, akkurat.


 

LES OGSÅ: Viktige tips til deg som skal ha sommerjobb

 

4. Ta initiativ

Av og til er jobben din å svare på en telefon som sjelden ringer, eller være en minimumsbemanning et sted. I sånne tilfeller kan du sikkert oppleve en del dødtid, og da kan det være fristende å spille Candy Crush eller chatte med venner for å få tiden til å gå. Hvis nettopp det er målet ditt med sommerjobben – å få det overstått og å få lønn utbetalt – er det sikkert greit nok så lenge du gjør det du skal. Men vil du ha noe mer ut av sommerjobben, så ta initiativ. Er det noe annet du kan gjøre som er av verdi for arbeidsgiver? Bare det å spørre om det er noe mer du kan gjøre, vil være stjerne i margen.

 

5. Tenk framover

Det føles kanskje kleint å be om en attest eller referanse fra lederen din, men det skal du ikke være redd for. Spør også om du kan få en anbefalning på LinkedIn. Arbeidserfaring er noe av det aller viktigste når du søker jobb, og bekreftelse på dette er for verdipapir å regne. Har du lyst til å jobbe for sommerjobbarbeidsgiveren din i fremtiden, fortell det. Legg grunnlaget for neste år ved å spørre om når og hvordan de rekrutterer til neste års sommerjobber, om de trenger ekstrahjelp i løpet av året, med mer. Dette vil bare oppleves som smigrende. Og lider du av sommerjobbsjalusi, så husk: Ingenting i veien for å stille disse spørsmålene til en annen arbeidsgiver for å legge aksjer for neste år (men ikke gjør det når du er på jobb der du jobber nå … )

 

LES OGSÅ: Sjekk gjennomsnittslønnen for over 300 yrker

 

6. Si ja til utfordringer

Får du forespørseler underveis som du ikke opprinnelig hadde tenkt deg, si ja! Du vet ikke hvor det bringer deg. Kanskje var det vanskelig, kanskje lett, kanskje kjedelig eller moro. Du lærer utrolig mye av å si ja, i tillegg til at nye dører kan åpne seg.


Så kort oppsummert: Oppfør deg profesjonelt. Gjør litt mer enn minste minimum. Vær hyggelig mot de rundt deg. Og si for all del ja til utfordringer du møter på din vei. Verken mer eller mindre.

 

Et ekstra tips på tampen:

Til slutt minner Stine Talseth om at du ikke bare har plikter i sommerjobben. Du har nemlig noen rettigheter også.

 

– Er sjefen din en dust, så må du nok i stor grad tåle det, og dersom du er uenig i prioriteringene er det ditt problem. På jobben er stort sett de eldste eldst, og sjefen er i hvertfall «sjef’est» – og dette er det bare å lære seg én gang for alle. Men på noen områder er det viktig at du står opp for deg selv – og det er knyttet til retten til arbeidsavtale, lønn og andre formaliteter.

 

SE VIDEO: Alt om dine rettigheter i deltidsjobb og sommerjobb

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger