(KarriereStart.no):

I de tre første månedene av 2019 har antallet utlyste sommerjobber i handelsnæringen sunket med nesten 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det kommer frem av tall som NRK har hentet inn fra Nav.

 

Nedgangen kan delvis skyldes at andelen butikkjeder som går med underskudd har økt fra 24 prosent i 2013, til over 30 prosent i 2017, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. I tillegg har det vært en nedgang på 10 prosent i antall butikker med faktiske butikklokaler siden 2008. Dette skyldes i stor grad at mye av den tradisjonelle butikkhandelen i økende grad har blitt nettbasert.

 

– Handelsnæringen er inne i store endringer. Det er klart at dette sørger for at det over tid blir færre stillinger i handelsnæringen som ungdom skal konkurrere om, sier Rune Lund Jensen, seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet til NRK.

 

Med nesten 380.000 ansatte er varehandel den bransjen med størst sysselsetting i privat næringsliv i Norge. Og svært mange av de ansatte er unge mennesker, som kanskje har sin første jobb, og som dermed bruker butikkjobber som en inngangsport til arbeidslivet.


 

Hos Norges største kjøpesenteraktør Thon Eiendom er eksempelvis cirka 20 prosent av alle ansatte under 20 år ved de fleste av de 86 senterne.

 

LES OGSÅ: Seks tips for å lykkes i sommerjobben

 

Thomas E. Rønning, direktør for kjøpesenterdivisjonen, forklarer at denne andelen kan være enda høyere i skoleferier og ved juletider.

 

Rune Lund Jensen i Arbeids- og velferdsdirektoratet er derimot mer optimistisk rundt unges muligheter for å få seg en sommerjobb.

 

– Ett råd er å sette seg ned å tenke gjennom hvilke andre jobber som ikke krever så mye utdanning eller opplæring. Det finnes slike jobber innen for eksempel helse og omsorg, turisme, transport og lagerarbeid, sier han.

 

Klikk her for å finne ledige sommerjobber