Øystein Pettersen har gått fem år på elektronikklinjen ved NTNU i Trondheim. Der skrev han masteroppgave i marin akustikk og hvordan seismisk skyting og skipsstøy påvirker fisk. Men da han i sommer leverte inn masteroppgaven sin var det ikke marin sektor han valgte å søke jobb i.

- Jeg tror det er viktig å ha alle typer teknologer i så store bedrifter som EVRY. Folk som forstår flere bransjer på en gang og kan se for seg de forskjellige teknologiene brukt i forskjellige scenarier. For min egen del ville jeg utvikle meg kjapt og da er EVRY med 10 000 kunder et godt sted å starte en karriere innenfor teknologi.

Jobber med «big data»-satsningen til Telenor

Å utvikle seg kjapt ble i dette tilfellet en underdrivelse. Bare to måneder etter å ha signert arbeidsavtale i EVRY ble Øystein plassert i bedriftens «Telenor team». Telenor er en av EVRYs største kunder og her skal han jobbe med selskapets «Big data» satsning.

- Med big data kan vi få helt unik innsikt i alt fra smittespredning til bevegelsesmønstre. Tallene kan for eksempel hjelpe kollektivselskap som Ruter eller Skyss med å sette opp nye mer treffsikre bussruter og trikkestopp. Eller sørge for at reiselivsbransjen virkelig får vite hva turister i Norge er interessert i å få med seg.

- Det er kult å tenke på at man får være med å utvikle et så kraftig verktøy sammen med et av verdens største teleselskap. Jeg tror mer innsikt kan gjøre mange bransjer og tjenester bedre. Da er det også viktig å sørge for at dataene blir anonymisert og at man ikke kan misbruke dem.

En vanlig arbeidsdag

Dataene til Telenor beveger seg mellom ulike komponenter. En vanlig arbeidsdag for Øystein består i å sørge for at «strømmene» mellom komponentene går som de skal. Han og de andre testerne har ansvaret for at Telenor får hentet ut data ut av serveren til enhver tid.

For å forsikre at systemet prosjektet utvikler fungerer som det skal er det viktig å teste funksjonalitet og integrasjoner. Det er blant annet svært viktig at data som sendes mellom ulike komponenter sendes, mottas og behandles på riktig måte. En vanlig arbeidsdag består av å planlegge og være med i gjennomføringen av disse testene.

- Noen kan fort tro at sånne systemer bare er oppe og går av seg selv. Sånn er det dessverre ikke. Vi må teste veldig nøye for å være sikre på at ting fungerer som de skal. Det kan av og til være frustrerende når ting ikke virker, men man finner alltid ut av det til slutt, sier Øystein.