(KarriereStart.no):

Traineeprogrammer er vanligvis rettet mot nyutdannede studenter og såkalte young professionals, altså unge mennesker som allerede har noe erfaring fra arbeidslivet.

 

En traineestilling er i praksis en aspirantstilling der man skal få praktisk og teoretisk erfaring for å kvalifisere til en fast stilling i bedriften. Dermed fungerer programmene som en mykere overgang til arbeidslivet.

 

Siden programmene er veldig populære blant nyutdannede, er det ofte hard konkurranse om de mest attraktive stillingene. Så hvordan skal man gå frem for å sikre seg en traineestilling? Og hvordan bør man gå frem når man først har fått foten innenfor? For å hjelpe deg litt på vei har vi snakket med seks traineer og bedt om deres tips til dem som ønsker å bli trainee:

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

(Foto: Privat)

Tonje Nyblin

Trainee hos personalenheten i Kristiansand kommune, via Trainee Sør

Først av alt; send en godt gjennomarbeidet søknad! Det er viktig å skille seg ut, så det er positivt å ha noe mer enn «bare» gode karakterer å vise til. Vær også bevisst på hvorfor du ønsker traineestillingen - det vil sannsynligvis motivere deg enda mer til å komme gjennom nåløyet. Til slutt: Tør å være deg selv, vær fremoverlent, og kast deg ut i utfordringene du blir gitt – både i intervjusammenheng og når du har fått jobben.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Tonje 

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

(Foto: Cisco)

Martin Bjerkmo

Trainee hos Cisco Systems (CSAP ASR)

Finn din lidenskap tidlig. Ditt fortrinn i enhver seleksjonsprosess vil være din motivasjon til å gjennomføre! Jeg følte meg relativt liten når jeg var på assesment centeret for seleksjonen her i Stockholm i april. Alle kandidatene hadde fine grader fra ulike gode universiteter fra både USA og UK. Men samtidig hadde jeg trua, og ga full gass. Min lidenskap og ulike erfaringer fra både hæren og IT gjorde meg ekstra motivert til å komme i mål. Så tipset vil vel være, lær mest mulig. Finn din lidenskap, ha trua og kjør på! Til slutt vil jeg anbefale alle å søke på Cisco Systems CSAP traineeprogram. Det satses hardt på dette programmet, og det blir stadig innvilget mer ressurser. Programmet har vunnet mange ulike awards, og er en av de eneste som tilbyr utdanning tilrettelagt på denne måten. I starten er det som om man er en lønnet student, noe som er helt unikt for et traineeprogram.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Martin

 

LES OGSÅ: En innføring i traineebegrepet

 

(Foto: Aker Solutions)

Ida C. Berby

Trainee hos Aker Solutions

Søk! Det er en fantastisk erfaring, man møter på så mange interessante mennesker og man lærer utrolig mye på kort tid. Hvis du i tillegg er litt usikker på nøyaktig hva du vil gjøre er et traineeprogram helt perfekt – her har du mulighet til å jobbe med mye forskjellig på kort tid.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Ida

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

(Foto: Privat)

Johanna Barr

Trainee hos Statkraft

Jeg har kanskje heller et tips til alle studenter som skal søke jobb – tenk mer på at når man søker jobb og går på intervju, er det ikke bare selskapet som vurderer deg, men like mye tvert om. Det er like mye du som skal føle at du trives med selskapet, stemningen og din fremtidige sjef. Og ikke vær redd for å fortelle hva du tror at du trenger for å trives og utvikles. Jeg var for eksempel veldig tydelig under mitt intervju på at jeg ville jobbe mye med spørsmål relatert til el-nett, og ble således utsendt til den i min gruppe som kommer til å ha hovedansvaret for dette området.

 

For dere som får en traineestilling og starter – vær oppmerksom på at det er slitsomt å bytte avdeling så ofte. Så fort man har lært seg hvordan en avdeling fungerer og lært seg å kjenne sine kolleger ordentlig, så er det tid for å bytte! Men det man også lærer seg, er at om man investerer litt energi og tid i sine nye kolleger, så er man snart en del av en ny gjeng. Og etter to år har man altså fire gjenger isedenfor én!


Klikk her for å lese hele intervjuet med Johanna

 

LES OGSÅ: Regionale traineeprogram: Kampen om de unge

 

(Foto: ABB AS)

Mikael Ånestad

Trainee hos ABB AS

Vær deg selv under utvelgelsesprosessen, møt uthvilt og slapp av! Under traineetiden så langt har jeg lært at det lønner seg å spørre hakket mer enn det man kanskje er vant til fra studiene, for her finnes det særdeles få pensumbøker, men til gjengjeld har folk rundt i avdelingene ekstremt mye kunnskap!

Klikk her for å lese hele intervjuet med Mikael

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

(Foto: Privat)

Åshild Johanne Tveit

Trainee hos økonomiavdelingen i Aust- Agder Fylkeskommune, via Trainee Sør

Trainee Sør er et program som jeg kan tipse om til alle som ønsker å bli trainee. Det finnes så mange muligheter, både innenfor arbeidsoppgaver og virksomheter. Det er ideelt dersom du ikke har helt klart for deg hva du vil jobbe med og hvor du vil jobbe. I tillegg er det fokus på personlig og faglig utvikling, noe som gir en god start på karrieren.

 

For å nå målet om å bli trainee er det utrolig viktig å fokusere på skole og å engasjere seg i utenomfaglige aktiviteter i studietiden. Med dette kan du vise til at du liker utfordringer og har motivasjon, noe som er bra å få fram i en søknad til en traineestilling. Når du først har kommet på intervju, mener jeg det viktigste er å være seg selv og vise at du ønsker å yte det lille ekstra for virksomheten.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Åshild

 

LES OGSÅ:  Krig, fred og trainee og sånn