(KarriereStart.no):

Navn: Benedicte Watvedt Skaug

Stillingstittel: HR Consultant

Virksomhet: Visma Consulting

 

Kan du gi oss en kort introduksjon til Visma Consulting?

Vi starter på toppen. Visma-konsernet er et av Nordens ledende teknologiselskap hvorav omlag halvparten av oss er utviklere. Vi liker å skryte av oss selv som et nordisk eventyr – ja det er faktisk helt sant. Med våre 140 ansatte i år 2000 er vi i dag i underkant av 6000. Selv jobber jeg i Visma Consulting som er konsulentenheten i Visma. Vår joviale administerende direktør fra Toten pleier så fint å si at «Vi arbeider med å digitalisere AS Norge». Og det er akkurat det vi gjør. Vi leverer konsulenttjenester i form av IT-rådgivning, systemutvikling og applikasjonsforvaltning, som treffer store deler av samfunnet og gjør hverdagen enklere for folk flest.

 

Visma Consulting har som mål å være ledende innen anvendt ny teknologi, og i IT-bransjen stiller dette store krav til å stadig henge med i svingene. Business Intelligence, AI/Machine Learning, Microsoft Azure og Cloud Computing er ord jeg hører mye i gangene om dagen. Både faggrupper innen ulike teknologier, fagsamlinger, deltagelse på ulike konferanser for å nevne noe – er med på å holde våre ansatte oppdatert på det som skjer.


 

LES OGSÅ: Fikk drømmejobben som trainee i Visma Consulting

 

Kan du gi oss en kort introduksjon til traineeprogrammet deres?

Vårt traineeprogram Nytt Krutt går over 12 måneder, og starter med en fire ukers prosjektperiode. Her deles traineene inn i to grupper og jobber tett sammen om hvert sitt utviklingsprosjekt fra oppstart til leveranse, gjerne basert på Scrum-metodikk. Et av prosjektene i år kalte vi BI Challenge, og gitt ut på at traineene to og to skulle konkurrere om beste løsning innen BI-verktøyene Qlik, Tableau og Power BI for visulisering av treningsdata. Etter Nytt Krutt-prosjektet er presentert for kunder og kollegaer, bærer det ut i kundeprosjekt med andre Visma-kollegaer.


 

Mye sosialt påfyll kommer de heller ikke unna, både med hverandre og med resten av selskapet gjennom vårt bedriftsidrettslag SitUp som består av hele 16 ulike grupper. Gjennom året har vi flere traineesamlinger, som blant annet innebærer en utenlandstur og møte med deres nordiske traineekollegaer med kursing i både teknologier og såkalte soft skills. København og Madrid er stikkord for reiser det kommende året.

 

Hvilke kvalifikasjoner ser dere etter hos aktuelle kandidater?

Jeg starter i den andre enden. Vår organiske vekst i antall ansatte skal i hovedsak komme fra nyutdannede. Et godt eksempel på hvorfor, er blant annet AI/Machine Learning-gruppen vår, som i dag ledes av to lærevillige traineer som fullførte fysmat-utdanningen sin i 2016. Den nysgjerrigheten og evnen vi ser blant studenter hva gjelder å lære seg det nyeste nye innen teknologi er fascinerende – slike egenskaper trenger vi! Vi er også opptatt av andre personlige egenskaper, som er med på å underbygge og forsterke den fine kulturen vi har. Gode resultater fra studiene er selvsagt også viktig, samt kapasitet til å håndtere flere baller i luften og klare å lande dem (typisk å ha gjort mer enn å bare studere under studietiden).

 

LES OGSÅ: Dette er de mest attraktive traineeprogrammene blant IT-studenter

 

Hva kjennetegner dem som skiller seg positivt ut i intervjuprosessen?

Helt konkret vi ser etter personer med et indre driv for teknologi. Har du utviklet en duppeditt som åpner inngangsdøren ved hjelp av en hjemmesnekret app? Har du hjulpet onkelen din med programmeringen av en nettside? Få det ned på CV-en, gjerne vis til konkrete prosjekter dette er momenter som legges merke til. Det er ikke slik at en kandidat ikke kommer i prosess med oss dersom vedkommende ikke har nevneverdige egeninitierte prosjekter, men ja – det skiller seg ut.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen blant kandidatene i søknadsprosessen?

Feil er nok ikke rett begrep her, men ofte ser jeg at studenter har en tendens til å skrive litt for lange/lite målrettede søknader. Det er viktig å vite at søknadens formål hovedsakelig er å raskt fortelle din potensielle fremtidige arbeidsgiver hvorfor nettopp du er rett person for jobben. Og da er det ofte en fordel å heller være kortfattet og konkret enn å greie ut om ulike jobber man har hatt gjennom oppveksten som ikke i stor nok grad kan relateres til jobben du nå søker på. I tillegg kan vi oppleve at kandidaten ikke i stor nok grad har resonnert rundt hvorfor han/hun ønsker å jobbe som konsulent hos oss. Motivasjon rundt konsulenttilværelsen og oss som selskap er en viktig faktor for en eventuell ansettelse.

 

LES OGSÅ: Disse traineeprogrammene er mest populære blant ingeniørstudenter

 

Hvordan går dere frem for å profilere dere som en attraktiv arbeidsgiver overfor studentene?

For oss er det viktig å vise studentene hvem vi er og hva vi gjør på en genuin måte, slik at de får et reelt innblikk i hvordan det er å jobbe hos oss. Jeg tror få der ute har et inntrykk av Visma Consulting som en arbeidsplass med mange spisse albuer, og det er heller ikke de vi ønsker å tiltrekke oss. Vi har verdifulle samarbeid med mange ulike linjeforeninger der ute. I tillegg til å ta godt vare på de etablerte samarbeidene vi har hatt i mange år ved å holde kurs, foredrag, delta på karrieredager eller å invitere de til helaften på kontoret vårt, for å nevne noen av aktivitetene, er vi også opptatt av å tenke nytt. Hvert semester oppsøker vi nye arenaer for å møte kloke hoder.  


 

Hvordan kan et traineeprogram være positivt for den videre karrieren til traineene?

Du blir lagt merke til som trainee, og får mange muligheter du kanskje ellers ikke ville ha fått i like stor grad. Eksempelvis er traineer som har jobbet under ett år hos oss med og holder kurs for studenter og andre, flere får tidlig prøve seg som prosjektledere for våre summer interns, noe som er med på å bygge opp en annen kompetanse enn den rent faglige. Det oppstår ofte et unikt kollegasamhold og et nettverk med de du starter sammen med, og for nyutdannet er dette en trygg, tilrettelagt og lærerik arena å vokse i. De aller fleste i Visma Consulting har god kjennskap til traineeprogrammet Nytt Krutt, og svært mange har startet sin karriere som Nytt Krutter, blant annet administrerende direktør i år 2000. Så dette uttrykket er godt etablert hos oss, og traineene blir satset på fra dag én.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Har du noen tips til studenter som ønsker å søke seg til traineeprogrammet deres?

For Visma Consulting er det viktig at kandidaten er en riktig match for oss, hva gjelder henholdsvis faglige og personlige egenskaper. Men det holder ikke – det er vel så viktig at Visma Consulting er en riktig match for kandidaten. Så mitt tips er å lese deg godt opp på hva vi jobber med, hvilken bransje vi opererer i, hvilke teknologier vi anvender, og hvordan vi har det på jobb sosialt og faglig. Våre nettsider, våre representanter rundt på skolene og sosiale medier kan fortelle deg en god del om oss. Kjenner du en match – ja da gjelder det å få frem denne motivasjonen i søknadsprosessen.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge