(KarriereStart.no):

Du har kommet inn på et kult traineeprogram, første arbeidsdag nærmer seg og du begynner å kjenne nervene. Møtet med den første relevante jobben er alltid preget av skrekkblandet fryd. Endelig skal du gjøre det du er utdannet til, endelig skal du få vise frem all kunnskapen du har tilegnet deg gjennom alle årene som student, men hvordan imponerer du de langt mer erfarne og etablerte kollegene høyt der oppe på karrierestigen i konsernet du skal inn i?

 

Det kan være greit å forberede seg. Reflektér litt rundt hvordan du bør fremtre, hvordan du skal forholde deg til kolleger og vær bevisst på hvilke triks du kan prøve deg på for å imponere sjefen litt ekstra. Hvis du har gjort deg noen tanker rundt disse tingene, vil du ikke bare bli sjefens favoritt, men du vil også få mest mulig ut av trainee-programmet og øke sjansene sine for videre jobb i bedriften.

 

KarriereStart har møtt med traineeansvarlige i to av Norges største bedrifter for å finne ut hvordan man egentlig bør gå frem for å spikre trainee-programmet. Vi har snakket med Vibeke Gulaker, rekrutteringsansvarlig i TINE, og Mari Myhre Marthinsen, advokat i DNB Juridisk og koordinator for Corporate Legal Intern (CLI), et nytt program for jusstudenter som DNB Juridisk tilbyr i samarbeid med Advokatfirmaet BA-HR og Aker Solutions. Vibeke og Mari har delt sine beste innside-tips for hvordan du kan lykkes i trainee-programmet.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Hva de ser etter

Vibeke Gulaker er rekrutteringsansvarlig i TINE.

I splitter nye lokaler i Lakkegata møter vi Vibeke Gulaker, rekrutteringsansvarlig i TINE. Det er liten tvil om at TINE er en ryddig og ordentlig bedrift. Selv om det fortsatt står pappesker og ligger mer bobleplast i gangene enn en bobleplast-entusiast kan drømme om, så fremstår lokalene som proffe og lekre. Møterommene er oppkalt etter meieriprodukter, vi slår oss ned på Snøfrisk. Vinduene er store, kvadratiske med utsikt over sentrum. Vi setter oss på enden av et langt møtebord ved siden av Vibeke. Hun oppleves lystig, engasjert og varm.


 

– Når vi vurderer traineene, så ser vi først og fremst etter en med fagkunnskap som er riktig for bedriften, begynner hun.

 

– Det er mange med riktig utdannelse, så man må også være en riktig type person for organisasjonen. Man må stemme godt overrens med TINEs verdier og personlighet. Man må passe inn i vår kultur. Vi har en vennlig kultur hvor vi tar hensyn til våre kolleger.

 

TINE er et verdidrevet selskap. Som ansatt i TINE man må være i stand til å tenke helhet og skape nye muligheter. Dessuten må man passe inn i kulturen, TINE er prosjektdrevet og man jobber stort sett i team. Å være glad i samarbeid er derfor et must. 

Myhre Marthinsen er advokat i DNB Juridisk og koordinator
for DNBs Corporate Legal Intern-program (CLI).

   

– Involvér deg og vær en lagspiller! oppfordrer Vibeke.


 

– Hvis du ikke er en lagspiller, så kommer du ikke til å lykkes og du kommer heller ikke til å trives i TINE.

 

Nærmere Oslofjorden, i Bjørvika, rager tre storslåtte bygg: ett svart, blankt, kantete og kubisk. Ett høyreist, hvitt og blankt med store vinduer i mønster oppover veggene. Og ett i lys murstein som henger over fortauet som en hule; brunt, varmt og inviterende. 80 000 kvadratmeter med kunst, marmor og kebony. Her holder 4 200 DNB-ansatte til. Blant dem er Mari Myhre Marthinsen, advokat i DNB Juridisk og koordinator for studentordningene i DNB Juridisk.

 

Hun sitter i en stilig trebås og kunne glidd rett inn i New Yorks profesjonelle businessmiljø. Ung, rolig og fremoverlent sitter hun, mens hun forteller. For DNB er det viktig at søkerne har gjort litt mer enn bare å sitte og lese på lesesalen:


– Når vi vurderer søknader, så legger vi vekt på at kandidatene skal holde et høyt faglig nivå, men også at de er engasjerte utover det å sitte på lesesalen. Et bredere engasjement er positivt. Å være litt på hugget, men samtidig ydmyk kan være en god kombinasjon.

 

Det er viktig å påpeke at dette ikke er noe fasitsvar. I DNB har de i bakhodet at du kanskje vil bli en fremtidig kollega. De ser etter lagspillere og en det vil være hyggelig å samarbeide med. Selv om det kan være fristende å gjøre seg til, sensurere seg selv og prøve å tilpasse seg den opplevde malen på en DNB-ansatt, så er det generelle rådet å være seg selv. Det er viktig med forskjellige mennesketyper for å skape et dynamisk arbeidsmiljø. Så vær deg selv og vær trivelig. Det skinner veldig lett igjennom hvis du ikke er seg selv.

 

– Det er ikke bare én type person som passer DNB, konstaterer Mari.

 

LES OGSÅ: En innføring i traineebegrepet

 

Start på riktig fot

– Vær positiv. Vær åpen. Å være nysgjerrig er kjempeviktig. Spør om ting, hils på folk og spør hva de jobber med! smiler Vibeke.

TRAINEE I TINE
 
Som trainee i TINE får du et to års jobbengasjement i TINE-Gruppa med arbeidsoppgaver som er tilpasset din kompetanse og dine ønsker.
Som en del av programmet tilbys du deltagelse på TINEs prosjektlederskole, kurs i formidling og presentasjon, TINEs merkevareskole, lederutvikling og annen relevant kompetanseheving.
Programmet legger opp til personlig utvikling og traineene tilbys også sin egen coach.
Lønnen vil ligge på gjennomsnittsnivå for nyutdannede kandidater.
 

 

Er det én ting de synes er gøy i TINE, så er det å bli spurt om å forklare sitt eget fagområde.

 

– Mange her brenner for det de jobber med. De blir så entusiastiske, og du lærer så mye av å høre på det de forteller deg. Så i startfasen, eller egentlig gjennom hele perioden, vil jeg si at det er veldig viktig å spørre.


 

Begynn gjerne å spørre om ting ganske raskt, slik at det blir en vane. Det handler om å være proaktiv. Det generelle tipset er å være bevisst på organisasjonen du jobber i som helhet, og være villig til å sette deg inn i mer enn det som skjer innenfor ditt domene. Når du stiller spørsmål, så viser du at du bryr deg både om arbeidsplassen og menneskene rundt deg. Men du burde ikke stille spørsmål bare for å fremstå som trivelig og interessert. Still også spørsmål du faktisk kan lære noe av og som kan hjelpe deg i jobben. Grip mulighetene du har, se mulighetene som går utover feltet ditt og integrér det i ditt eget arbeid. Det er da du virkelig blir god. Og samtidig blir du en veldig verdifull ressurs for bedriften din.

 

Også i DNB oppfattes det som positivt å stille spørsmål. Mari slår umiddelbart fast at som ny i DNB, bør du spørre om alt du lurer på:

 

– Det finnes ingen dumme spørsmål! Første dagen er det masse informasjon. Er det noe du ikke får med deg eller ikke forstår, så spør. Og finn ut hvem du kan henvende deg til i fremtiden; hvis jeg for eksempel har praktiske spørsmål, hvem spør jeg da?

 

LES OGSÅ: Regionale traineeprogrammer: Kampen om de unge

 

Imponér litt ekstra

Vibeke i TINE er imponert over alle sine traineer. Enten de er faglig dyktige, har gode menneskeegenskaper eller tør å komme med nye initiativ, så synes hun det er noe unikt ved alle. Hun understreker at den mest imponerende egenskapen er initiativ.

TRAINEE I DNB
 
DNB tilbyr et to-årig Konserntraineeprogram som er åpent for kandidater med mastergrad fra alle studieretninger. Som trainee på dette programmet får du arbeide i fem ulike forretningsområder og fagmiljøer i DNB, og får et veldig godt innblikk i mangfoldet av oppgaver DNB har å by på. Programmet gir relevant fast jobb med gode utviklingsmuligheter. 
Corporate Legal Intern-programmet er rettet mot jusstudenter som har ca. to år igjen av studiet. Programmet går over 18 måneder og i løpet av denne perioden gjennomfører studenten et seks ukers opphold hos hver av de tre bedriftene som samarbeider om programmet (BA-HR, Aker Solutions og DNB).
 

 

– Traineene våre er kjempetøffe. De er fremoverlente, tar på seg oppgaver og prosjekter som vi aldri ville ha trodd at noen nyutdannete ville turt. Det er fantastisk å se. Og de leverer jo attpåtil veldig godt.

 

I DNB forteller Mari at det er viktig å interessere seg for bedriften. Hvis du kjenner godt til arbeidsplassens verdier, struktur og væremåte er det nemlig lettere å utføre arbeidet til deres standard og stikke seg ut på en positiv måte. Mari er klar på hva som imponerer:

 

– Vær genuint interessert i det vi driver med i DNB. Vær både grundig og effektiv, initiativrik og interessert, omgjengelig og sosial. Hvis du attpåtil viser interesse for det forretningsmessige og ikke bare faget ditt, har du de beste forutsetninger for å lykkes!

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

Røde flagg

Når man er trainee i TINE, så er man garantert jobb etter traineeopptaket. Derfor gjør de en best mulig prosess i rekrutteringen, for å sikre seg at de røde flaggene kommer ut allerede da.

Ett av DNBs tre bygg i Bjørvika i Oslo.
 

 

– Vi tester om søkernes verdier gjenspeiler det som er viktig for TINE, sier Vibeke.

 

– Et veldig sentralt moment i rekrutteringsprossessen vår, er en case vi gir kandidatene. For å løse caset må de jobbe sammen med de som konkurrerer om samme stilling. Da sitter vi rundt som bedømmere og observerer atferden deres. Det viktigste her er at du er en lagspiller, at du er dyktig, og at du samtidig lar de andre være dyktige med deg.

 

Kort oppsummert luker TINE ut de som er mer opptatt av sin egen fremgang enn bedriften som helhet. Det er viktig å være bevisst på at du som ansatt er en del av et større formål. Det er ikke som i studielivet, der du kun er ansvarlig for deg selv og bare skal sørge for at du selv skinner. Som ansatt skal du først og fremst fremme bedriften.

 

I DNB poengterer de at slurv, halvferdig arbeid og mangel på interesse er røde flagg som veldig mulig kan koste deg sjansen til fast ansettelse.

 

– Når du først har et opphold hos oss, bør du virkelig gå inn for å gjøre en god jobb. Vi er på nivå med de aller beste forretningsadvokat-firmaene. Det er klart at det er en helhetsvurdering, men interessér deg for å lære og gjør ting grundig. Selvfølgelig er det mye som skal læres før en nyutdannet kan stå på egne bein, men det å ha en “drive” og levere et godt resultat til krevende oppdragsgivere er gjerne det som kjennetegner de som lykkes. Du må være flink til å trekke på alle ressursene rundt deg.

 

Mari sitter og smiler lurt i båsen på DNB, når hun blir spurt om hva man for all del må unngå som trainee. Hun tenker en stund, før hun slår fast med et lite smil:

 

– Hva er det norske ordet for cocky? Unngå en overbærende holdning.

 

LES OGSÅ: Krig, fred og trainee og sånn

 

Alle gjør feil

Selvfølgelig er det lov å gjøre feil. Som trainee kommer man med en tung bok i hodet og kanskje ikke så mye praksis. Da må man prøve seg litt frem. TINE er et flott sted for å kunne prøve og feile, skal man tro Vibeke: 

Fra DNBs lokaler i Bjørvika i Oslo.

 

– Det er veldig stor takhøyde og mye humor i TINE. Det er det som gjør TINE til et veldig trygt sted å lære. Man får lov til å prøve seg litt frem, man får lov til å gjøre feil, og man kan smile litt av det etterpå. Det har aldri vært noe problem å feile her. Vi har en veldig bra ledelseskultur i TINE, som passer bra til å ivareta de som er unge og nye i arbeidslivet.

 

Også i DNB er det ok å gjøre feil:

 

– Å feile er absolutt lov. Til og med advokater gjør feil noen ganger! ler Mari.

 

– Det som ikke er lov er å ikke lære av feilene sine! Det viktigste er at man er entusiastisk, viser interesse og vilje til å lære. Traineene jobber alltid i samarbeid med en advokat, og får mulighet til å forbedre seg selv etter innspill fra oss. Ofte er det som leveres nødvendigvis ikke feil, men heller et utgangspunkt man kan justere og forbedre. Men det er absolutt lov å gjøre feil.


 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

Bygg deg et nettverk

Det er viktig å bygge seg et nettverk. Jo flere du kjenner og jo flere som kjenner deg, jo lettere er det å bli involvert i flere prosjekter og få drahjelp i karrieren din.

 

– Gjennom å være med på ulike prosjekter, møter du masse ulike mennesker fra hele verdikjeden, forteller Vibeke entusiastisk.

 

– Slik får du automatisk et stort nettverk. Du lærer dessuten veldig mye gjennom prosjektarbeid. Det er så mange faglig dyktige personer i Tine. Mange sier det er som å jobbe i et leksikon.

 

DNB deler den samme filosofien:

 

– Mens man er her, kan det være lurt å bli kjent med personer knyttet til forskjellige seksjoner. Bli for eksempel kjent med advokater som gir råd til og arbeider sammen med ulike deler av DNB-konsernet. Slik kan du få flere spennende oppdrag og bli kjent innen flere fagfelt. For å gjøre det bra på jobb, er det altså vel så viktig med det sosiale. Prat med folk i lunsjen og delta i sosiale arrangementer. Vær åpen og interessert.

 

Sjefens favoritt

– Når du først har et opphold hos oss, bør du virkelig gå inn
for å gjøre en god jobb, sier Mari Myhre Marthinsen i DNB.

Det har blitt ganske tydelig at du må levere på flere områder for å utmerke deg som trainee. Du må være faglig dyktig og engasjert, du må tørre å stille spørsmål, være engasjert, og samtidig ha en ydmyk innstilling. Det hjelper også om du klarer å levere kjapt når det trengs, og at arbeidet ditt er grundig og gjennomført. Men for å nå toppen og bli lagt merke til av sjefen, må du først og fremst finne balansen mellom den engasjerte og selvsikre kandidaten og den ydmyke, ferske traineen.

 

– Det er noe med det at du skal komme inn og tenke at du er her for å lære noe. Ha en entusiastisk og lærevillig innstilling, er Maris beste tips.

 

Hvis du ikke trives

– Det har skjedd og det kan skje igjen, forteller Vibeke.

 

– Det er derfor man er trainee, så man får testet ut ting. Hvis du finner ut at du ikke liker arbeidsoppgavene kontakter man traineeansvarlig og forteller litt om situasjonen og spør om hvilke muligheter som finnes. Så finner vi alltid en løsning.

 

Det er viktig å ikke glemme at det er litt dét som er meningen med å være trainee – du skal få testet deg selv, bli kjent med deg selv og finne ut hva du trives med. Du trenger nok ikke bekymre deg så mye for at arbeidsoppgavene skal være kjedelige. Stort sett vil du få jobbe i så mange forskjellige avdelinger og med så mange forskjellige ting i løpet av traineeprogrammet ditt, at tiden vil løpe fra deg. Mest sannsynlig rekker du ikke å ikke trives.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger