Seks ganger så stort som Norge

Criyonit Kayoka opprinner ifra DR Kongo, et land som er seks ganger så stort som Norge. 26-åringen kom til Norge i 2006, og bodde først på Lofthus i Ullensvang kommune. I 2009 flyttet han til Drammen, og har siden 2013 bodd på Sørlandet. Etter årets sommerferie bestemte den forlovede 26-åringen å bli værende da han fikk jobb hos Trainee Sør. Han trives godt ved den sørlandske skjærgården, og nyter tiden som trainee.

IT og infosystemer på UiA

Kayoka studerte IT og informasjonssystemer ved UiA Kristiansand, og etter masteren søkte han på jobb hos Trainee Sør i Kristiansand. Der fikk drammenseren jobbtilbud og traineestilling i kommunen, avdeling IT-enheten.

Et omfattende digitaliseringsprosjekt

«Jeg jobber med systemintegrasjon, et prosjekt som har sammenheng med flere forutsetninger. Oppgaven går blant annet ut på å vurdere informasjonskvalitet, og strukturere data i organisasjonen. Hensikten er å gi kommunen bedre kontroll og oversikt på data og IT-systemer. 

Det foregår mye arbeid under kommunesammenslåingen mellom Søgne, Songdalen og gamle Kristiansand, som skal bli til Nye Kristiansand. Det fører til store endringer gjennom hele kommunen.

Det beste med min plassering er at jeg får jobbe med en av de viktigste oppgavene for den nye kommunen. Kommunen forvalter svært mye viktig informasjon som skal oppbevares for evig. Ved sammenslåingen må denne informasjonen fremdeles være tilgjengelig i de enkelte kommunene, og samtidig være gjenfinnbare i den nye kommunen,» sier Kayoka.

Traineen skal bidra til at kommunen får bedre kontroll og oversikt over hva de har av IT-systemer, data og informasjon. IT-systemene er som puslespill, og derfor er struktur, nøyaktighet, og tålmodighet viktige egenskaper for digitaliseringsarbeidet. I tillegg beskriver 26-åringen seg selv som hjelpsom, ærlig, og bestemt.

Med gode kollegaer opp en bratt lærekurve

26-åringen har erfart flere ting som ny trainee, blant annet differansen mellom teori og praksis, selvstendighet, og verdien av gode kollegaer.

 «Det første jeg merket var gapet mellom hva man lærer på universitet og den virkeligheten man møter i arbeidslivet. Arbeidslivet (spesielt offentlig sektor) er litt mer kompleks enn inntrykket man får ved studiene. Læreboka har rett og slett ikke svaret på alt, så mye av det man lærer er ved å prøve seg frem.

De man jobber under, som ledere for eksempel, er veldig travle mennesker som naturligvis har lite tid til overs for å veilede nye ansatte. Derfor er det viktig at man er selvgående og kan finne ut av ting på egenhånd, og bruker tid på å sette seg inn i systemforståelsen.

Det er riktig at man etter en bachelor- eller mastergrad har mye kompetanse. Med kollegaer med erfaring fra arbeidslivet sitter med svært mye kompetanse som ikke kan læres på universitetet. Når man spør etter tips og triks fra de erfarne, kommer man lengre på veien,» nevner Kayoka.

Etter lange dager på jobb liker han best å slappe av hjemme med god mat og et morsomt program på TV-en. Ellers går mye av fritiden til å sparke fotball med lagkameratene og invitere venner hjem på besøk.

Meningsfull middag med Madiba

Dersom Kayoka kunne invitert hvem som helst på middag, hadde han invitert menneskerettsforkjemperen Nelson Mandela, også kjent som Madiba. Men Kayoka og Mandela hadde ikke diskutert, tvert imot. De skulle snakket sammen, og førstnevnte hadde foretrukket å lytte og lære av Sør-Afrikas tidligere president. 

«Med flere personer som han så hadde verden vært et litt bedre sted å være. Han ofret veldig mye for veldig mange, og den kampen takker jeg ham for,» avslutter han.