(KarriereStart.no): 

NHO skriver i en pressemelding at utdanningsinstitusjonene må gjøre det mer attraktivt å søke seg til yrkesfag. De ønsker å gjøre det lettere å gå den såkalte Y-veien, som gjør det mulig for de med fag- og svennebrev å søke seg til videre høyere utdanning.

 

– For å sikre god rekruttering til yrkesfagene er det avgjørende at det finnes attraktive karriereveier og videre studiemuligheter. Bedriftene trenger også fagarbeidere med ulike nivåer og med ulik kompetanse, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

 

Fagarbeidere på topp

Fagarbeidere i ulike håndverksfag topper listen over dem som NHOs medlemsbedrifter har mest behov for i fremtiden, viser NHOs Kompetansebarometer for 2017, som nylig ble lagt fram. Samtidig sliter yrkesfagene med rekrutteringen. Barometeret viser at mange bedrifter sliter med å få tak i søkere med yrkesfaglig bakgrunn.

 

I dag kan personer med svennebrev og fagbrev søke seg til enkelte høyere utdanninger via den såkalte y-veien, som innebærer tilrettelagte studieprogrammer. Y-veien brukes i dag først og fremst på ingeniørfag. NHO ønsker at flere høgskoler og universiteter skal tilby Y-vei-studier, og for flere fagretninger.

 

Les også: Disse elektrikerne og tømrerne vil ÅF Advansia ha i søkerbunken

 

Studier i økonomi, administrasjon, ledelse, enkelte helsefag, samt yrkesfaglærerutdanningen og IKT-fag, er eksempler på fagområder NHO tror kan egne seg for Y-løp.

 

Vil ikke fjerne generell studiekompetanse

Kristin Skogen Lund mener institusjonene vil ha mange fordeler av å åpne mer opp for denne studentgruppen.

 

– Dette er som oftest veldig gode og motiverte kandidater. De har en kombinasjon av mye praktisk teori fra skolen og arbeidserfaring, noe som er bra for studiemiljøet, fordi man får en gruppe med mer sammensatt erfaring og kompetanse. Erfaringene viser også at disse kandidatene klarer seg veldig bra i de teoretiske fagene, sier Skogen Lund.

 

Les også: Tror på flere ansettelser

 

NHO-sjefen sier hun ikke vil fjerne det allmenne kravet om generell studiekompetanse for å komme inn på høyere utdanning, men hun mener dagens opptakssystem er for lite fleksibelt.

 

– Det finnes de som velger en praktisk tilnærming først, for så å ønske seg inn i et mer teoretisk løp senere, og den muligheten bør vi tilrettelegge for, avslutter hun.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger