<  
>  
Jobbmarked
Servitør / Kelner
Møt 1319 arbeidsgivere og bli kjent med jobbmuligheter for yrket
Legg til i jobbønsker
Profilerte arbeidsgivere
Oversikt
Om yrket
Arbeidsgivere 1.319
Rekrutteringsbyråer 17
Stillinger 333
Lærlingordninger 3
Studier 25
Skoler 99
Relaterte yrker 33
Artikler
Kandidater 3.542
Frilansere 24
Hjelpere 4
Ledige stillinger
333
Arbeidsgivere som ansetter
1319
Trainee, internship, lærling
3
Jobbsøkere
3542
Utforsk relaterte utdanninger
Utforsk arbeidsgivere og jobbmuligheter
Her finner du informasjon om arbeidsgivere og jobbmuligheter for yrket Servitør / Kelner. Siden oppdateres løpende med nye arbeidsgivere og nye jobbmuligheter.

Vår målsetting er å samle alt av informasjon som finnes om jobb og karriere for yrket slik at jobbsøkere enklere kan få oversikten over alle mulighetene.

Registrer deg gjerne for å bli varslet om nye muligheter eller tipset om aktuelle arbeidsgivere som passer deg.
Vis mer 
Egenskaper ved yrket Servitør / Kelner

Servitør

Om yrket, jobb, utdanning og lønn

 

Hva gjør en Servitør

Servitør er en yrkesutøver som betjener gjester i restaurant og hotell (tidligere kalt kelner eller serveringsdame).

Servitørfaget er et internasjonalt fag. Faget er under stadig utvikling gjennom etablering av nye serveringssteder med flerkulturelle trekk og trender. En god servitør er restaurantens ansikt utad, og det er viktig at du er utadvendt, flink til å kommunisere og initiativrik.

En servitør må kunne omtrent like mye om mat, drikke og produksjon som kokken. Din jobb vil blant annet være å formidle informasjon om mat og drikke til gjestene, for å sikre at de får en god opplevelse. Du skal også være i stand til å arrangere og gjennomføre forskjellige slags arrangementer i lokaler hvor det arrangeres selskaper, banketter, kurs og konferanser.

En servitør kan jobbe innenfor bar- og restaurantnæringen, på hoteller og andre overnattingssteder. Yrket preges av internasjonalisering, og du må kunne forholde deg til mennesker med andre språk og kulturbegreper på en måte som ivaretar kundenes ønske om gode opplevelser.

 

Utdanning / kompetansekrav - Servitør

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i restaurant- og matfag og et videregående trinn 2-kurs i restaurantfag. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve. Voksne med minst 5 års allsidig praksis kan skaffe seg teorikunnskaper og gå opp til fagprøve som praksiskandidater.

 

Lønn - Servitør

Servitører tjente i gjennomsnitt 417 840 kroner i 2023.

Kilde: SSB

1319 arbeidsgivere
Vis alle
17 Rekrutteringsbyråer
Vis alle

 

Relaterte ferdigheter og kompetanser
3542 kandidater
vis alle
24 frilansere
Christine Drage
Elin Singsaas Elvemo
tobias Jonatan sandvoll
Tamara Murlenkova
Kristina Friberg Pettersen
Miriam Veivåg
Peter André Johansen
Tuyet Tran
Supatthra Khongkhot
Sophie Lisland
Vis alle

 

 

Relaterte yrker
vis alle

 

Disse studiene gir relevant kompetanse til yrket Servitør / Kelner
Studienavn Fagområde Nivå
BAR MANAGER Hotell- og reiselivsfag Fagskoleutdanning
BAR MANAGER, DELTID Hotell- og reiselivsfag Fagskoleutdanning
EFFEKTIVISERINGS- OG FORBEDRINGSLEDELSE, DELTID Økonomi, marked og administrasjon Fagskoleutdanning
FAGARBEIDEREN I DEN DIGITALISERTE NÆRINGSMIDDELINDUSTRIEN, DELTID Teknologi, ingeniørfag og arkitektur Fagskoleutdanning
FAGSKOLEINGENIØR - MATTEKNIKK, DELTID Teknologi, ingeniørfag og arkitektur Fagskoleutdanning
FORPLEININGSLEDER I MARITIM SEKTOR Økonomi, marked og administrasjon Fagskoleutdanning
HÅNDVERKSYSTING - VERDISKAPING I MELKEFOREDLING, DELTID Fiskeri-, husdyr- og landbruksfag Fagskoleutdanning
KJØKKEN- OG RESTAURANTLEDELSE, DELTID Hotell- og reiselivsfag Fagskoleutdanning
KOKK- OG SERVITØRFAG Hotell- og reiselivsfag Vg2
LEDELSE I OVERNATTINGS- OG SERVERINGSBRANSJEN, DELTID Økonomi, marked og administrasjon Fagskoleutdanning
LOKAL MATKULTUR, DELTID Fiskeri-, husdyr- og landbruksfag Fagskoleutdanning
MATOMSORG OG ERNÆRING, DELTID Medisin, odontologi, helse- og sosialfag Fagskoleutdanning
POMMELIER, DELTID Hotell- og reiselivsfag Fagskoleutdanning
PROSJEKTLEDELSE, KVALITETSSTYRING OG HMS, DELTID Økonomi, marked og administrasjon Fagskoleutdanning
REISELIV OG ENTREPRENØRSKAP, DELTID Hotell- og reiselivsfag Fagskoleutdanning
REISELIVSLEDELSE, DELTID Hotell- og reiselivsfag Fagskoleutdanning
RESTAURANT- OG MATFAG Hotell- og reiselivsfag Vg1
SERVITØRFAGET - PRAKSISKANDIDAT Hotell- og reiselivsfag Vg-privatist
SERVITØRFAGET (OPPLÆRING I BEDRIFT) Hotell- og reiselivsfag Vg3
SIKKERHETSLEDELSE OG ORGANISASJONSKULTUR INNEN LUFTFARTEN, DELTID Økonomi, marked og administrasjon Fagskoleutdanning
VEILEDNING AV LÆRLINGER - FOR INTRUKTØRER OG FAGLIGE LEDERE - MED ANSVAR FOR OPPLÆRING I BEDRIFT, DELTID Pedagogiske fag Fagskoleutdanning
VEILEDNING AV LÆRLINGER FOR VEILEDERE, INTRUKTØRER OG FAGLIGE LEDERE MED ANSVAR FOR OPPLÆRING I BEDRIFT, DELTID Pedagogiske fag Fagskoleutdanning
VEILEDNING I PRAKSIS, DELTID Pedagogiske fag Fagskoleutdanning
VERDISKAPNING I LOKALMAT, DELTID Fiskeri-, husdyr- og landbruksfag Fagskoleutdanning
YRKESFAGLÆRERUTDANNING I RESTAURANT- OG MATFAG Lærer- og lektorutdanning Bachelor
Du kan studere til å bli Servitør / Kelner ved 99 skoler
Høgskole
Kristiania Nettstudier
Som nettstudent hos Høyskolen Kristiania får du mange fordeler. Blant annet har du muligheten til å studere hvor og når du vil, benytte deg av vårt karrieresenter, få personlig oppfølging av våre dyktige veiledere m.m.
Fagskole
Fagskolen Viken
Våre utdanninger er korte og yrkesrettede som bygger på fag-/svennebrev, autorisasjon eller relevant praksis.