– En akustiker prosjekterer akustikken i rom, og ser på støy i samfunnet. Det betyr at vi har ansvar for at akustikken i rom er tilpasset den bruken som rommet er ment for. For eksempel et kontorlandskap, en svømmehall, klasserom, musikkrom eller i beste fall en opera, der man må sørge for god akustikk, ettersom det er operaens hele hensikt, sier Erlend Nordal Gran, akustiker i Asplan Viak.


Han forklarer at arbeidshverdagen er veldig variert. Blant annet fordi han både jobber på kontor og ute i felten, men også fordi han jobber med både romakustikk og støy.


– En stor del av faget er å utrede støy i samfunnet. Det er gjerne fra veitrafikk, jernbanetrafikk, industri, og andre lignende støyende plan. Jeg har fått jobbe på flere prosjekter, som skoler, svømmehaller, boligprosjekter og veibygging.


I prosjekter er Erlend og kollegaene gjerne med hele veien. De kommer inn allerede i skisseprosjekt, hvor premissene legges for hvordan det akustiske miljøet skal være.


– Vi er også med etter at prosjektet er ferdig, for å kunne følge opp og gjøre eventuelle tiltak. Det jeg liker best er å være med på store prosjekter, og se at løsningene mine blir brukt, sier han.For å bli akustiker bør man ha en teknisk utdanning, og de fleste har en sivilingeniørutdanning. Selv har Erlend studert det ved NTNU i Trondheim.


– Det er gode jobbmuligheter for en akustiker. Man kan jobbe omtrent hvor man vil, og det er stor etterspørsel etter akustikere over hele landet. Du bør bli akustiker for å kunne bidra til gode opplevelser, både innendørs og utendørs, avslutter Erlend.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger