(KarriereStart.no):

– En ambulansearbeider hjelper folk i mange ulike situasjoner. Alt fra et kutt i fingeren til et hjertestans eller en traume. Vi er der når folk trenger oss mest, forklarer Erik Ødegård, som er ambulansearbeider ved Oslo universitetssykehus.

 

Ambulansearbeidere jobber alltid to og to når de er ute i bilen. Som regel veksler de på hvem som kjører, og ofte bytter de mellom hver tur eller utrykning.

 

– Vi vet aldri hvor vi er om fem minutter, og vi møter folk fra null til hundre år. Det er veldig spennende. Vi får flere og flere behandlingsmetoder, men det vi stort sett gjør, er at vi kan starte behandling for hjerteinfarkt. Vi kan også måle oksygeninnholdet i blodet, vi kan ta blodtrykk og EKG, sier Erik.

 

Han mener en god ambulansearbeider er en som holder seg faglig oppdatert i yrket, og viser empati og omsorg for personer som kanskje har sin vanskeligste dag.

 

– Når du drar hjem etter en endt arbeidsdag, og føler at du har gjort en forskjell i noens liv, ved å være der og vise omsorg og empati, så gir det en veldig god følelse.


 

LES OGSÅ: Hva gjør en sykepleier? Yrket på to minutter

 

Det er to veier til å bli ambulansearbeider. Én mulighet er ta et fagbrev, som innebærer to år på videregående skole, og to år som lærling. Den andre er ta en treårig bachelorgrad på høgskolenivå.

 

– Jobbmulighetene i ambulansen blir stadig større. Du kan jobbe i ambulansen, på enredderbil, i akuttmottak, du kan være sidemann på legebil og du kan jobbe offshore. Mulighetene er mange, forklarer Erik.

 

I Oslo sentrum, hvor Erik jobber, har de en tredelt turnus. Det vil si at de jobber en tredelt turnus i ukedagene, i tillegg til en 12-timers turnus i helger.

 

– Jeg synes at du skal bli ambulansearbeider, fordi det er et yrke med stor variasjon, og du er med på å gjøre en forskjell i samfunnet, avslutter Erik.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere i helsesektoren