(KarriereStart.no):

En BIM-spesialist jobber med å lage informasjonsberiknde 3D-modeller før selve produksjonsfasen av et byggeprosjekt. Disse modellene brukes til å øke forståelsen for det som skal bygges, samt for koordinering og mengdeuttak for dem som gjennomfører selve byggingen.

 

– Det som gjør dette til en interessant og viktig jobb, er at vi bygger før vi bygger. Vi luker ut eventuelle feil som ellers ville kommet i produksjonsfasen. Det fører til redusert produksjonstid og mindre kostnader for bruk på oppretting, sier Nicholas Evensen, som er BIM-spesialist i entreprenørselskapet NCC.

 

Han forklarer at den jobben han legger ned i byggingen av modellene, får han se bli anvendt ute på prosjektet, noe som er veldig spennende. Særlig siden det kan dreie seg om svært mange ulike byggprosjekter.

 

– Det som er kult med denne jobben, er at man får være med på mange prosjekter. Jeg har vært med å modellere blant annet barnehager, skoler, kontorbygg og boliger, sier han.

 

Nicholas jobber blant annet med koordineringsprogrammet Solibri, og modelleringsprogrammer som Revit og ArchiCAD, for å tegne opp raske løsninger når det trengs. Men han må stadig teste ut nye programmer og ulike løsninger. For å bli god, og stadig øke kompetansen, må man nemlig være interessert og se hva som finnes ute i markedet. Men det er også noen personlige egenskaper som kreves for å være en god BIM-spesialist.


 

– I mine øyne er en god BIM-spesialist en som har praktisk erfaring fra byggeplass, en som er løsningsorientert og en som klarer å samarbeide i team.

 

For å bli BIM-spesialist må man ha et fagbrev i bunn, for så å ta en videreutdanning. Det kan være ingeniørutdanning på fagskole, eller byggingeniør-studier fra NTNU. Jobbmulighetene som BIM-spesialist er veldig gode, da alle de store entreprenørene og rådgiverne trenger denne kompetansen og teknologien for å kunne være konkurransedyktige i fremtiden.

 

– Jeg synes du skal bli BIM-spesialist, fordi du får utfordret deg hver dag, du får en følelse av at du hjelper prosjektene og du er med på en fremtidsrettet bransje, avslutter Nicholas.

 

SE OGSÅ: Hva gjør en prosjekteringsleder? Yrket på to minutter 

Klikk her for å lese mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen bygg-, anlegg- og entreprenørsbransjen