(KarriereStart.no):


– En brannkonstabel er først og fremst en som reiser ut for å redde liv og slukker branner der det trengs, sier Birk Skoglund, som er brannkonstabel ved Øvre Romerike Brann og redning.


Han forklarer at brannkonstabler gjør både store og små oppdrag. Alt fra større husbranner til trafikkulykker, til å redde en katt som sitter fast i treet. Det kan også innebære redningsoppdrag som drukning og overflateredning.


– Gode egenskaper å ha som brannkonstabel, er å kunne beholde roen i en stresset situasjon. Du bør være glad i å holde deg i fysisk aktivitet, og det er også et stort pluss å være praktisk anlagt.


For å bli brannkonstabel må du gjennom et opptak og få jobb som aspirant.


– For å bli aspirant må du gjennom en rekke tester, blant annet om klaustrofobi, høydetest og andre arbeidsrelaterte tester opp mot brannyrket, før du går videre til grunnkurs i regi av Norges Brannskole. Fra 2024 vil det være et samordnet opptak for å få plass på fagskole, forklarer Birk.


En ganske stor andel av brannkonstablene i Norge jobber som deltidskonstabler. Det er rundt ti tusen på deltid, mens rundt fire tusen er heltidskonstabler. Den største forskjellen på disse er arbeidstiden og hvor man rykker ut fra. Når man er på heltid, har man vakt på stasjonen og er i konstant beredskap. Mens når man jobber deltid, har man som regel vakt hjemmefra og rykker ut når det er behov.– Om du liker en variert og fartsfylt arbeidshverdag, en meningsfull jobb, godt kameratskap og gode kollegaer, bør du søke jobb som brannkonstabel, avslutter Birk Skoglund.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger