(KarriereStart.no):

– En farmasøyt er en legemiddelekspert som vet alt fra hvordan et legemiddel lages, til hvordan det fungerer i kroppen, forklarer Stine Antonsen.

 

Farmasøyter kan jobbe med mye forskjellig. De kan for eksempel jobbe på apotek, i legemiddelbransjen, på Statens legemiddelverk eller på sykehus. De fleste av farmasøytene jobber i apotek, men Stine jobber i legemiddelfirmaet Novartis.

 

– Vi produserer legemidlene som selges på apoteket. I min type stilling tar jeg imot alle henvendelser fra pasienter og leger, om sikrer godt legemiddelbruk til rett pasient.

 

Det hun synes er mest spennende med yrket, er å følge med på den ekstreme utviklingen, både teknisk og på hvilken måte en behandler sykdommer. Den stadige utviklingen gjør nemlig at man ofte kan behandle på helt nye måter enn tidligere.

 

– En god farmasøyt er faglig opptatt av medisiner, ønsker å hjelpe pasientene, og er flink til å opprettholde kunnskapen man har, for det kommer nye ting hele tiden. Det er viktig at du er kildekritisk, nøye med informasjonen du innhenter, og åpen for å se flere muligheter på sykdommen, også med medisiner, forklarer Stine.


 

For å bli farmasøyt må man enten ta en bachelor eller en master i farmasi. Etter studiene er jobbmulighetene veldig gode, siden det nærmest er en konstant mangel på farmasøyter i Norge.


– Det er et kjempefint yrke, for man får være med på utviklingen av legemidler, og behandlingsløpet til pasienten. Jeg synes at du skal bli farmasøyt, fordi det er et veldig givende yrke i stor utvikling, der du kan jobbe med masse forskjellig, avslutter Stine.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere innen farmasi- og legemiddelbransjen