(KarriereStart.no):

– En interiørarkitekt er en som har fokus på interiør, og å lage praktiske løsninger for det offentlige eller private miljø. Det er veldig mye tegnearbeid, planlegging, koordinering, selvfølgelig mye belysning, og til syvende og sist, form og farge på materialvalg, sier Taran Grønlie, som er interiørarkitekt i Raffinert Interiør i Oslo.

 

Hun forklarer at interiørarkitekter må være gode på å forstå byggkonstruksjon, bærekonstruksjon, behovet til elektrikere og rørleggere, for å kunne endre på planløsninger.

 

– Du blir god hvis du er flink til å lese kundens behov. Det som er fryktelig viktig, er at du skal skape noe ut fra kundens behov, og ikke hva du selv synes er fint eller liker.

 

Som interiørarkitekt kan du jobbe på offentlige miljøer som sykehus, skoler, kontorer, barer eller kaféer. Men de jobber også mye med private boliger.

 

– Som et eksempel på det, er vi nå i en loftsleilighet på Grünerløkka, som var et råloft. Her har vi laget soverom, bad og stue. Vi har tegnet en løsning først, som de er fornøyd med, og deretter stått ansvarlig for byggeprosjektene, forklarer Taran, og legger til: 


 

– Det er veldig hyggelig å komme tilbake for å se hva det har blitt, fordi man ser en familie som virkelig lever her, og har tatt lokalet i bruk.

 

For å bli interiørarkitekt kan du ta en utdanning innen noe som heter «boligmiljø og offentlig miljø». Da får du papirene som kreves for å kunne kalle seg interiørarkitekt. Videre søker du medlemskap i NIL eller MiFA, som er organisasjonene som definerer om du faktisk er kvalifisert. 

 

– Man skal bli interiørarkitekt, fordi du er en god støttespiller og medhjelper på veien til å lage et harmonisk, praktisk og estetisk pent hjem, avslutter Taran Grønlie.

 

Les om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen konsulenttjenester