(KarriereStart.no)


– Kostymesyerfaget handler om å sy kostymer til blant annet teater, film, opera, ballett og TV-produksjoner. Det som inspirerer meg, er å få lage så mye forskjellig og så mye gøy. Det å få utøve den skapetrangen man har og at det er så variert, sier Eli Vognild Sandlund, som er kostymesyer ved Den Norske Opera & Ballett.


Hun får sy alt fra moderne kjoler og dresser, til tidshistoriske kostymer, og til kostymer til dans, som både skal se bra ut og ha høy funksjonalitet.


– Det er jevnt over en veldig inspirerende jobb, understreker hun.


På videregående var Eli interessert i søm, og ble anbefalt av en lærer å se litt bredere på faget. Og da hun senere var med på en omvisning i operahuset i Bjørvika, hadde hun dette i bakhodet.


– Det var da jeg bestemte jeg meg for å bli kostymesyer, forklarer hun.


Som kostymesyer har man veldig mange muligheter i yrkeslivet. Man kan jobbe som frilanser, og man kan være ansatt på forskjellige teatre. Eller på operaen, slik som Eli.


For å bli i kostymesyer, går man først to år på videregående. Etter det er det to år i lære, før man går opp til svenneprøve for å bli kostymesyer.– Her er vi så heldige å ha kostymesyerlærlinger, som får lov å teste ut og lære seg dette fantastiske faget. Det er mange som tilbyr lærlingplasser, men hovedsakelig er det de store Det Norske Teatret, Nationaltheatret og NRK.


Eli forklarer at det er en god følelse når man har jobba lenge med produksjonen, sydd kostymer og brukt masse timer på det. Og så får man endelig de det i bruk på scenen.


– Det fungerer som det skal og det ser ut sånn som vi har tenkt. Aktøren er fornøyd og kostymedesigneren er fornøyd. Den følelsen er helt fantastisk. Det er en veldig, veldig god følelse, avslutter Eli Vognild Sandlund.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger