(KarriereStart.no):

– Hvis du parer en vin med en type mat, og det klaffer, er det helt fantastisk. Det gjør en matopplevelse til noe helt ekstraordinært, sier Joey King Nilsen, som er vinkelner på ASIA Aker Brygge.

 

Hans jobb er å fremme restaurantens mat og drikke på best mulig måte, og sørge for at gjestene får en god opplevelse når de kommer til restauranten. Og det er noe han virkelig brenner for.

 

– Du skal være den personen som blir sett, fra gjesten går inn på restauranten, til gjesten går ut. Du skal sørge for at de opplever god service, du skal sørge for at maten fra kjøkkenet blir presentert ordentlig, du skal sørge for at det er teamwork blant dine kollegaer, du skal sørge for at gjesten blir sett og du skal sørge for at alle har det bra. Du har også ansvaret for at vinen smaker bra og at den passer til det gjesten skal spise.

 

SE OGSÅ: Hva gjør en hovmester? Yrket på to minutter

 

Han legger til at vinkelnere også setter opp vinkart og er med på ulike vinsmakinger for å finne hvilke viner de skal føre i restauranten. En slags kjøkkensjef, men innenfor vin. Det innebærer også et visst ansvar for de andre servitørene. De kommer ofte til ham med spørsmål om vin, slik at de får riktig vin frem til gjesten når de skal ha noe godt å kose seg med til maten.


 

Hvis du selv har lyst til å bli vinkelner, anbefaler han at du tar et sommelierkurs. Vinkelner er nemlig et annet ord for sommelier. Disse kursene foregår over et halvt- til ett år.

 

– Der lærer du alt fra hvor druene vokser, til hvor historien om vin startet og hvor de første druene kom fra, til å kjenne igjen vin på smak og lukt gjennom vinsmakinger og slike ting. Om du har sommelierutdannelsen, vil du sannsynligvis få jobb på de fleste restaurantene. Så fremt du er en god vinkelner, avslutter Joey King Nilsen.

 

SE OGSÅ: Hva gjør en kjøkkensjef? Yrket på to minutter

Les om jobbmuligheter og arbeidsgivere innen restaurant- og serveringsbransjen