– En takstmann er en byggsakkyndig som gjennomgår boligen din for å tilstandsvurdere tekniske installasjoner.Det betyr at vi gjør grundige undersøkelser etter avhendingsloven, for så å dokumentere det, sier Anders Hotvedt, som er takstmann i Taksering Norge.


Med en tilstandsrapport fra en takstmann får du en trygg og sikker rapport som hjelper deg ved salg av boligen din. For kjøperes del kan man med en tilstandsrapport være trygg på at alt i huset man vurderer å kjøpe er gjennomgått med trygge og gode rutiner.


– Hverdagen består av å reise rundt til boliger og besøke personer i forskjellige situasjoner og oppleve deres bosituasjoner. Ved dårlig vær er det helt strålende å gå inne for å tilstandsvurdere boliger.


Dem som hovedsakelig jobber som byggsakkyndige er tidligere håndverkere, som snekkere, rørleggere, elektrikere og murere. Håndverkere har en unik kompetanse, for de skjønner hvordan bygget er bygd opp, forklarer Anders.


– De trenger for eksempel ikke å åpne veggene for å skjønne hva som er bak dem. Selv har jeg fagbrev som murer, med etterutdanning ved teknisk fagskole. Det er en veldig stor fordel å skjønne byggets tekniske installasjoner, som du lærer ved å gå på teknisk fagskole.Han legger til at det er noen personlige egenskaper som også kommer godt med i jobben som byggsakkyndig.


– Du bør være lett å prate med, komme godt overens med kundene, er nøye på alt du gjør og du går ikke glipp av feil og mangler.


Det selges og kjøpes boliger og eiendom over hele landet hver eneste dag. Derfor er det veldig gode jobbmuligheter som byggsakkyndig.


– Jeg valgte å bli byggsakkyndig for å få en mer variert og ansvarsfull hverdag. Dette passer veldig godt for håndverkere som brenner for faget og er nøye, avslutter Anders.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger