Jobbnorge ID: 112361
Universitetet i Stavanger har ledig stilling som doktorgradsstipendiat i arkeologi/paleobotanikk/arkeometri eller konservering ved Arkeologisk museum.
Dette er en utdanningsstilling som i hovedsak skal gi lovende forskere anledning til faglig utvikling. Stillingen har forskerutdanning fram til doktorgrad som mål.
Stipendiaten ansettes for en periode på tre år med mulighet for utvidelse til fire år med 25% pliktarbeid. Stillingen er ledig så snart som mulig. Den som ansettes kan tiltre når han/hun er tatt opp på det aktuelle doktorgradsprogrammet med avtale om å gjennomføre doktorgraden i løpet av stipendperioden.
Søker bes utarbeide en prosjektbeskrivelse på maksimum 10 sider rettet mot en av disse tre utlysningene:
Muligheter og utfordringer i bevaring av organisk materiale i arkeologiske museumssamlinger
Faktorer som miljø, arkeologisk og naturvitenskapelig metodikk, funnhåndtering, konservering, deponering i magasin og eksponering i utstilling virker inn på informasjonspotensialet for organisk materiale i arkeologiske museumssamlinger. Nye analytiske metoder gir mulighet til kunnskap ved å utnytte stadig mindre delkomponenter som DNA, aminosyrer, grunnstoff og isotoper mm. Prosjekter med ulike innfallsvinkler kan være aktuelle. Kandidater med interesse for anvendt naturvitenskap og materialanalyser i arkeologi, konservering og andre fagområder som er relevant for bevaring av organisk materiale, er velkomne til å søke.
Søkere innenfor dette tema bes ta kontakt med Programområde for forskning «BEVARES - Biological EnVironmental and Archaeological interdiscilinary RESearch on life-course, material and materiality in human depositions ». Kontaktperson: Avdelingsleder Inger Marie Egenberg, e-post:inger.m.egenberg@uis.no
Forhistorisk jordbruk i nord-europeiske kyst- og fjordstrøk i et tverrvitenskapelig perspektiv
Ved Arkeologisk museum er det en tverrvitenskapelig forskningssatsning innen arkeologi og paleobotanikk med fokus på større samfunnsprosesser og årsaker til endring. Utlysningen rettes mot et prosjekt som kan integreres i eksisterende forskningssamarbeid ved institusjonen. Faglig tilnærming kan følge arkeologisk eller paleobotanisk/-økologisk fagtradisjon. Prosjektet bør knyttes til det store empiriske materialet som er framkommet ved AM sine store bosetningsundersøkelser fra forhistorisk tid. Det forventes imidlertid at prosjektet kontekstualiserer disse og setter Rogaland inn i en større sammenheng. Initiering av nye forskningsundersøkelser og inkludering av materiale fra andre regioner enn Rogaland er derfor aktuelt. Studier kan eksempelvis rettes mot:
- Samfunnsstruktur og materielle aspekter som organisering av bosetningsområde eller gårdsrom, åker- og beitesystemer, samt funksjon og oppbygging av hus og andre konstruksjoner.
- Utviklingen av fehold og åkerbruk og interaksjoner mellom disse og naturlig ressurs-tilfang fra omgivelsene, samt betydningen av geografisk og klimatisk variasjon i et langsiktig tidsperspektiv.
Søkere innenfor dette tema bes ta kontakt med Programområde for forskning «FIA - Prehistoric Farming at the North European fringe. Interdisciplinary Aspects». Kontaktperson: Førsteamanuensis Christin Jensen, e-post:
christin.jensen@uis.noMateriell kultur fra eldre og yngre jernalderArkeologisk museum har i nasjonal og europeisk sammenheng et sentralt arkeologisk gjenstandsmateriale fra eldre og yngre jernalder. Arkeologisk museum ønsker doktorgradsprosjekter som aktiviserer materiale fra våre samlinger i analyser gjennom en kontekstuell tilnærming til fornminner med aktuelle teoretiske perspektiver. Eksempler på innfallsvinkler er identitet og ontologisk status, teknologi/cross crafting, menneske - dyr relasjoner, gjenstandsbiografi, begravelsesprosess/døderitualer, grav og bosetning, kulturminner og landskap. Disse kan gjerne undersøkes i langtidsperspektiv på tvers av periodegrenser og med et større geografisk omfang, men med hovedfokus på jernalder, vikingtid og opp mot middelalder.
Søkere innenfor dette tema bes ta kontakt med professor Elna Siv Kristoffersen, e-post:
siv.kristoffersen@uis.noSøkere må ha en sterk faglig bakgrunn med femårig mastergrad innenfor ett av fagområdene, fortrinnsvis av nyere dato, eller tilsvarende utdanning som gir grunnlag for å gjennomføre en forskerutdanning. Karakter på masteroppgaven og veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet må begge hver for seg tilsvare B eller bedre for å komme i betraktning.
Ved vurdering vil det bli lagt vekt på søkerens potensiale for forskning innenfor fagfeltet, samt vedkommendes personlige forutsetninger for å gjennomføre forskerutdanningen.
Den som ansettes må kunne arbeide selvstendig og i et fellesskap, være nytenkende og kreativ. Stipendiaten må ha gode ferdigheter i engelsk, både skriftlig og muntlig.
Stillingen anses som en viktig rekrutteringsstilling til vitenskapelig stilling ved universiteter og høgskoler.
Studiet gjennomføres i hovedsak ved Universitetet i Stavanger, bortsett fra et avtalt utenlandsopphold i et anerkjent relevant forskningsmiljø.
Stipendiaten lønnes etter Statens lønnsregulativ l.pl 17.515, kode 1017, LR 20, ltr 50, kr 429 700 bto pr år.
Stillingen gir automatisk medlemskap i Statens pensjonskasse som sikrer gode pensjonsrettigheter. Medlemmer kan søke boliglån til gunstige vilkår.
Prosjektbeskrivelse og nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til forskningsleder Marianne Nitter, tlf 51832666, epost
marianne.nitter@uis.noeller til ovennevnte kontaktpersoner.
Opplysninger om ansettelsesprosessen fås ved henvendelse til Eva Nord, tlf 51832612, epost
eva.nord@uis.no.
Vitnemål, attester, publikasjonsliste og ev annen dokumentasjon som du ønsker det skal tas hensyn til, lastes opp som vedlegg til søknaden. Last opp alle vedlegg som separate filer. Hvis vedleggene overskrider 15 MB til sammen må disse komprimeres før opplasting.
Se annonsen og søk på stillingen
www.jobbnorge.noAdresse: 4036 STAVANGER
Web: http://www.uis.no