(KarriereStart.no):

De siste fem årene har kommunal sektor fått 32 prosent flere lærlinger. Statlig sektor har hatt en økning på 25 prosent. Til sammenligning har økningen i privat sektor for samme periode vært på 16 prosent.

 

 – Det er bra at den systematiske satsingen på flere læreplasser gir resultater. Flere lærlinger får nå muligheten til å ta fagbrevet sitt, og Norge får flere dyktige fagarbeidere, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

 

Flere lærlinger

– Privat næringsliv har fortsatt langt flere læreplasser, men vi ser nå at offentlig sektor jobber offensivt og tar sin del av ansvaret. I Jeløya-plattformen sier vi at det skal stilles klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger. For selv om vi ser en kraftig vekst er potensialet for å ta enn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort, sier Sanner.

 

I 2018 styrkes de yrkesrettede utdanningene med 70 millioner. En del av midlende skal styrke arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene, samtidig som regjeringen stiller tydelige krav til offentlig sektor.

 

Les også: Fagbrev mer etterspurt enn mastergrad

 

I 2017 fikk 20 800 elever læreplass. Dette er det høyeste antallet som er registrert siden målingene begynte i 2011.

 

– Med flere læreplasser får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg inn i arbeidslivet. Vi trenger denne arbeidskraften for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn også i fremtiden.

 

Regjeringens satsing på læreplasser inkluderer blant annet:

 

• Økt lærlingtilskudd med 21 000 kroner per kontrakt.

• Skjerpet krav om bruk av lærlinger overfor bedrifter som vil vinne offentlige anbud.

• Egen strategi for å øke antall lærlinger i statlige virksomheter.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger