<  
>  

Aspirantkurset

UDs aspirantkurs er et treårig trainee-program med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten.
Stillingstype
Antall traineer
15 (ca. 15 aspiranter hvert år)
Sted
Utdanningsnivå
Mastergrad eller høyere
Erfaringsnivå
0-1 år arbeidserfaring
Blokk fra mal
Dette innholdet er hentet fra en Innholdsmal og kan kun redigeres ved å oppdatere Innholdsmalen. Ved å oppdatere Innholdsmalen, vil alle steder den er brukt automatisk oppdateres noe som muliggjør masseoppdateringer.
Om aspirantopplæringen

Aspirantopplæringen foregår over tre år, hvorav to år i departementet og ett år ved første utenriksstasjon.  

Dagens ordning er som følger:

• Tre ukers introduksjonskurs  
• Ti måneder praksisperiode ved fagavdeling   
• Seks måneder kurs   
• Fem måneder praksisperiode i fagavdeling   
• Tolv måneder praksis ved utenriksstasjon  

Det tas forbehold om eventuelle endringer i nåværende opplæringsmodell.

Introduksjonskurset tar sikte på å gi de nye aspirantene en kort innføring i tjenestens forskjellige arbeidsoppgaver i tillegg til en grunnleggende forståelse av hvordan man arbeider i departementet. Kurset inneholder også en lederutviklingsdel.

Praksisperiodene er delt opp i to bolker, slik at aspiranten skal få erfaring fra ulike saksfelt i departementet. Aspirantene tas ut av arbeidet ved fagkontoret for språkundervisning og andre samlinger. Tjenestegjøringen skjer hovedsakelig i Utenriksdepartementet, men aspiranter kan også tjenestegjøre ved enkelte ambassader, i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad), i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), Innovasjon Norge, i Stortingets internasjonale sekretariat og ved Statsministerens kontor (SMK).

Aspirantkurset gir en innføring i norsk utenrikspolitikk, næringsliv, kulturliv og samfunnsliv. Det undervises også i praktiske ferdigheter knyttet til virksomheten ved en utenriksstasjon. Kurset er lokalisert i Utenriksdepartementet, men det må påregnes en del reisevirksomhet under kurshalvåret. Aspirantene er i stor grad selv med på å utforme kursets innhold, og en rekke toppledere i statsforvaltningen og næringslivet gir forelesninger. Språkundervisning blir tillagt stor vekt under kurshalvåret, så vel som i praksisperiodene.

Etter to år i Oslo innplasseres aspirantene det tredje året ved en av Norges 99 utenriksstasjoner. Man kan i utgangspunktet ikke regne med innplassering på sentrale/større vestlige stasjoner på første stasjon, men Utenriksdepartementet forsøker å ta hensyn til den enkeltes preferanser samt familiesituasjon. Aspirantene meddeles hvilken stasjon de vil bli innplassert ved i oppstarten av tredje semester (august), dvs. om lag ett år før første utestasjonering. Etter ett års tjeneste ved utenriksstasjon blir aspirantene faste ansatte tjenestemenn forutsatt at Utenriksdepartementet vurderer arbeidsutførelse og personlig egnethet som tilfredsstillende. Man fortsetter normalt ved samme utenriksstasjon i ytterligere to år.

Deretter forventes det at man søker seg direkte videre til en annen utenriksstasjon for en ny treårsperiode før man returnerer til Utenriksdepartementet i Oslo. De som blir tatt opp som aspirant må derfor påregne totalt seks år i utlandet i løpet av de første åtte årene. Etter dette veksler man mellom hjemme- og utetjeneste, og kan i større grad selv påvirke når man ønsker å arbeide i departementet/ved en utenriksstasjon. Det understrekes likevel at man er ansatt i en flyttepliktig etat. Dette betyr at departementet har en lovfestet rett til å beordre tjenestemannen til tjenestegjøring når og hvor departementet måtte ønske.

Blokk fra mal
Dette innholdet er hentet fra en Innholdsmal og kan kun redigeres ved å oppdatere Innholdsmalen. Ved å oppdatere Innholdsmalen, vil alle steder den er brukt automatisk oppdateres noe som muliggjør masseoppdateringer.
Om Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementets (UD) oppgave er å arbeide for Norges interesser internasjonalt, for å sikre vår frihet, trygghet og velstand. Norges interesser bestemmes blant annet av vår geografiske plassering i et strategisk område, vår åpne økonomi, vår posisjon som kyststat og forvalter av store marine ressurser og omfattende eksport av olje og gass m.v.