<  
>  

Utenriksdepartementet

Statlig / Offentlig / Kommunal sektor

Utenriksdepartementets (UD) oppgave er å arbeide for Norges interesser internasjonalt, for å sikre vår frihet, trygghet og velstand. Norges interesser bestemmes blant annet av vår geografiske plassering i et strategisk område, vår åpne økonomi, vår posisjon som kyststat og forvalter av store marine ressurser og omfattende eksport av olje og gass m.v.

Fakta om Utenriksdepartementet
,,
Her kan du lese om jobbmuligheter og ledige stillinger
Logg inn for å få full tilgang
Er du interessert i arbeidsgivere som denne? Da bør du opprette din profil slik at arbeidsgivere kan oppdage deg. Vi vil også tipse deg om relevante jobbmuligheter.
Ikke medlem? Registrer deg gratis her!
Jobbmuligheter i Utenriksdepartementet
Jobbmuligheter i Utenriksdepartementet

Aspiranter til utenrikstjenesten (trainee-program)

UDs aspirantkurs er et treårig traineeprogram med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten. Kurset er en kombinasjon av opplæring og praksis – i Norge og i utlandet.  Aspirantopptaket blir som regel publisert primo januar med søknadsfrist ultimo januar/primo februar. Les mer her.

Rekruttering til FN og andre internasjonale organisasjoner

Norge finansierer i dag 75-80 norske junioreksperter til ulike FN-organisasjoner. Antall nye rekrutteringer i året varierer fra 15-30.   

Juniorekspertprogrammet har til hensikt å bistå FN, bygge opp erfaring hos den enkelte juniorekspert innenfor utviklingssamarbeid og bidra med internasjonal kompetanse i norske miljøer gjennom å opparbeide innsikt i organisasjonenes virksomhet.  Programmet utgjør også en viktig ressursbase for fremtidig rekruttering til FN. 

Rekrutteringen blir foretatt av Utenriksdepartementet i samarbeid med den enkelte FN-organisasjon. Det er den enkelte organisasjon som er arbeidsgiver og som administrerer juniorekspertene etter ansettelse. 

Les mer her.

Praktikantstillinger ved ambassadene

Utenrikstjenesten omfatter om lag 100 stasjoner med utsendt personell fra Norge. Mange av disse tar hvert år inn studenter og nyutdannede som praktikanter som hospiterer på stasjonen i en kortere periode (som regel 6 måneder).

Trainee

Aspirantkurset

UDs aspirantkurs er et treårig trainee-program med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten.
Antall traineer
15 (ca. 15 aspiranter hvert år)
Sted
Oslo, Utlandet

Internship

Studentpraktikantordningen

Ambassader og utenriksstasjoner i hele verden
Antall internships
100 (varierer)
Sted
Oslo

Bli kjent med Utenriksdepartementet

Registrer deg i CV-database!

Opprett en brukerkonto, og del din CV og kandidatprofil slik at aktuelle arbeidsgivere får tilgang til deg dersom du matcher en nåværende eller fremtidig jobbmulighet.

  • Opprett en profesjonell kandidatprofil
  • Del profilen med aktuelle arbeidsgivere
  • Bli oppdaget av hodejegere
Jobbmuligheter (22)
logo
Aspirantkurset
Aspirantopplæringen foregår over tre år, hvorav to år i departementet og ett år ved første utenriksstasjon.   Dagens ordning er som følger: Drøyt tre ukers introduksjonskurs   Ti måneder praksisperiode ved fagavdeling    Seks måneder kurs    Fem måneder praksisperiode ved en annen fagavdeling    Tolv måneder praksis ved utenriksstasjon Introduksjonskurset tar sikte på å gi de nye aspirantene en kort innføring i tjenestens forskjellige arbeidsoppgaver i tillegg til en grunnleggende forståelse av hvordan man arbeider i departementet. Kurset inneholder også en lederutviklingsdel.   Praksisperiodene er delt opp i to bolker slik at aspiranten skal få erfaring fra to ulike saksfelter i departementet. Aspirantene tas ut av arbeidet ved fagkontoret for språkundervisning og andre samlinger. Tjenestegjøringen skjer hovedsakelig i Utenriksdepartementet, men aspiranter har også tjenestegjort ved enkelte ambassader, i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad), i Nærings- og handelsdepartementet (NHD), Fiskeri- og kystdepartementet (FKD), Innovasjon Norge, i Stortingets internasjonale sekretariat og ved Statsministerens kontor (SMK).   Kurset gir en innføring i norsk utenrikspolitikk, næringsliv, kulturliv og samfunnsliv. Det undervises også i praktiske ferdigheter knyttet til virksomheten ved en utenriksstasjon. Kurset er lokalisert i Utenriks-departementet, men det må påregnes en del reisevirksomhet under kurshalvåret. Aspirantene er i stor grad selv med på å utforme kursets innhold, og en rekke toppledere i statsforvaltningen og næringslivet gir forelesninger. Språkundervisning blir tillagt stor vekt under kurshalvåret, så vel som i praksisperiodene.   Etter to år i Oslo innplasseres aspirantene det tredje året ved en av Norges 103 utenriksstasjoner. Man kan i utgangspunktet ikke regne med innplassering på sentrale/større vestlige stasjoner på første stasjon, men Utenriksdepartementet forsøker å ta hensyn til den enkeltes prioriteringer samt familiesituasjon. Aspirantene meddeles hvilken stasjon de er tildelt mot slutten av tredje semester, eller drøyt et halvt år før utestasjonering. Etter ett års tjeneste ved utenriksstasjon som attaché blir aspirantene beskikket som faste flyttepliktige tjenestemenn dersom Utenriksdepartementet er tilfreds med aspirantenes arbeid. Man fortsetter normalt ved samme utenriksstasjon i to år til. Deretter flytter man videre til en annen utenriksstasjon for en ny treårsperiode før man returnerer til Oslo og Utenriksdepartementet. De som blir tatt opp til aspirantkurset må derfor påregne seks år i utlandet  i løpet av de åtte første årene. Etter dette veksler man mellom hjemme- og utetjeneste, og man kan selv i større grad styre når man arbeider hjemme og når man arbeider ute. Det understrekes likevel at man er tjenestemann i en flyttepliktig etat. Dette betyr at departementet har en formell rett til å beordre tjenestemannen til tjenestegjøring når og hvor departementet måtte ønske.
logo
Studentpraktikantordningen
Mange ambassader og delegasjoner tilbyr spennende opphold som studentpraktikant (internship). Dette er en ordning for norske studenter som ønsker å tilbringe et halvår ved en utenriksstasjon i løpet av studietiden. Oppgavene vil variere og kan omfatte informasjons- og kulturarbeid, tilrettelegging ved besøk og arrangementer, samt bistå i politiske/økonomiske analyser og oppfølging av utviklingssamarbeid mm. Dette konkretiseres i den enkelte utlysning. Nedenfor finner du også mer informasjon om de betingelser som gjelder for studentpraktikantordningen. Du kan også gjøre deg kjent med virksomheten ved de ulike stasjonene gjennom Norgesportalen: www.norway.info.   Les mer om betingelsene for denne ordningen her.