(KarriereStart.no):

– En make-up artist er en som gjør sminke på forskjellige typer folk, i ulike anledninger innenfor TV og film. Du kan også jobbe med teater, sminke modeller i motebransjen, bruder eller privatpersoner, forklarer Ingrid Opdahl, som er frilans make-up artist.

 

Det hun liker best ved å være make-up artist, er at hun får jobbe med mennesker.

 

– Det er veldig viktig å være omsorgsfull, fordi du har en person i stolen som skal prestere på en eller annen måte. Om du er litt ekstra omsorgsfull og tar vare på dem, slik at de føler seg trygge, så vil jobben deres bli litt enklere, forklarer Ingrid.

 

Noe annet hun liker godt ved jobben, er at hun får være en del av en litt annerledes verden – utenfor det vanlige arbeidslivet fra 8 til 16. Og det medfører mange spennende oppgaver.

 

– Du får jobbet med veldig mange forskjellige uttrykk. Du kan få noen til å se kjempefresh eller kjempetrist ut, se herpa ut, lage kutt på folk, du kan lage blåveis, eller helle blod over den du sminker. Du kan gjøre uendelig mye med sminke, og det gjør det veldig spennende å drive med, forteller hun.


 

Hvis du skal bli make-up artist, anbefaler Ingrid at du tar en utdanning. Det gjør at du får en bedre forståelse for faget, i tillegg til at studiene gjør det enklere å etablere et nettverk som kan komme til nytte senere i karrieren. Selv har hun tatt et ettårig studie i Skjønnsminke og spesialeffekter ved Imageakademiet i Oslo.

 

– I løpet av studiene fikk jeg gode relasjoner, kontakter og et nettverk, som gjorde det enkelt for meg å komme inn i bransjen.

 

Med tanke på at man ofte jobber frilans som make-up artist, er dette gull verdt. Men det finnes også muligheter for faste stillinger.

 

– Man kan jobbe som frilanser, være ansatt i produksjonsselskaper over kortere perioder, jobbe i sminkebutikk eller i studio for de forskjellige tv-kanalene, sier Ingrid.


 

Hun forklarer at du må være forberedt på å være en person som står på, hvis du skal lykkes som make-up artist. Du bør være en person som tenker at den siste jobben du gjør, er den som teller.

 

– Jeg synes at du skal bli make-up artist, fordi du får lov til å være kreativ, du får møte mange forskjellige mennesker, og du får en utrolig variert hverdag, avslutter Ingrid.

 

Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen helse, kroppspleie og velvære