(KarriereStart.no):

 

En kjeveortoped er en tannlege med videreutdanning som er spesialisert i å flytte tenner, få kjeven til å passe sammen, se på vekst av ansikt og se hvordan tennene våre kommer fram, spesielt hos barn. Vi jobber mest med barn og ungdom, men vi har også en god del voksne pasienter, forklarer Tonje Sommerfelt, som er kjeveortoped ved Colosseum Tannlege i Sandvika.

 

 

Tonje mener at en god tannlege eller kjeveortoped først og fremst bør sette pasienten i sentrum. Man må ha evnen til å se den enkeltes behov, og lage en god behandlingsplan deretter.

– Også synes jeg at en god kjeveortoped skal kunne se detaljer. Vi ønsker gjerne litt perfeksjonisme når vi jobber, forklarer hun.

I jobben som kjeveortoped møter hun mange forskjellige pasienter. Noen av dem kan være redde og ha behandlingsvegring.

– Det er mange utfordringer, og at man sammen kan klare å løse de, synes jeg er både fantastisk og gøy. Jeg synes det er helt fantastisk å ha den jobben her, å kunne se ungdommer, voksne og barn gå ut smilende. Og ikke minst vite at vi har hjulpet dem med et problem som de har hatt – og at det ser utrolig bra ut.

For å bli kjeveortoped må du først ta en femårig tannlegeutdanning. Deretter må du jobbe som tannlege i minst to år før du kan søke deg til den treårige spesialiseringen innen kjeveortopedi.

– Det er gode jobbmuligheter, og vi trenger flere gode kjeveortopeder, avslutter Tonje.

Bli kjent med arbeidsgivere og jobbmuligheter i helse- og omsorgssektoren