For deg som leser denne rapporten og tviler om du skal dra, ikke kast bort tiden din, dra nå med en gang! Du kommer ikke til å ange på det ett sekund. Det er en uforglemmelig reise der du kommer til å lære ufattelig mye både om deg selv som person, andre land og kulturer og ikke minst relevante ting du kommer til å trenge i arbeidslivet.

Jeg var heldig nok og fikk muligheten til å reise til Skottland, Glasgow, sommeren 2015, i 9 uker, for å jobbe for en bedrift kalt AECOM. Grunnen til at jeg søkte var fordi jeg ønsket å få praktisk arbeidserfaring samtidig som jeg kunne oppleve noe nytt og spennende. Da jeg søkte så jeg først på hva jobben innebar og hva jeg fant spennende, så det var helt tilfeldig at jeg endte opp i Skottland.

Da jeg var akseptert til jobben fikk jeg en engelsktest fra utvekslingsansvarlig fra IAESTE ved universitetet mitt og noen forslag til hvor jeg kunne bo fra The British Council. Siden det er et EU land slipper du å tenke på visum, arbeidstillatelse og lignende, noe som er ganske greit. Boligen jeg fikk tilbud om var dessverre litt dyr og før jeg kunne flytte inn måtte jeg bo 20 dager på hotell. Derfor lette jeg litt selv, og etter å ha lett litt fant jeg en veldig fin hybelutlysning av en tysk student som skulle flytte videre. Jeg tok kontakt med han og utleieren og fikk raskt ordnet hybelen til en grei pris. Før jeg kunne flytte inn måtte jeg bo tre dager i et 14-persons rom på et Eurohostel i nærheten, og det var en opplevelse i seg selv!

Jeg ankom i Glasgow ca. klokken 10 på kvelden. Lokalkomiteen til IAESTE Glasgow unnskyldte seg da ingen av medlemmene kunne møte meg på flyplassen, men jeg fikk beskjed om en buss jeg kunne ta fra flyplassen og inn til byen. Jeg satte meg på den bussen, og innså at jeg ikke visste hvilket stopp jeg skulle av på. Etter en stund følte jeg på meg at vi var i riktig område, så jeg gikk av bussen og fant meg selv i Glasgow uten peiling på hvor jeg skulle. Heldigvis viste det seg at byens motto «People Make Glasgow» stemte veldig bra. Klokken halv 12 på en lørdagskveld i en ukjent by med mange fulle folk gikk jeg rundt og spurte om veien til Eurohostel, og alle jeg snakket med var ekstremt hjelpsomme og koselige uavhengig av om de var opptatte eller hvor mange øl de hadde konsumert! Etter ca. 20 minutters vandring kom jeg frem til hostelet og dagen etter fikk jeg en guidet tur av ett av IAESTE Glasgows medlemmer.

Første dag på jobb fikk jeg en introduksjon til stedet, en hilserunde, en oppstartspakke og en samtale med veilederen om hva de ønsket jeg skulle gjøre og hva jeg selv ønsket å få ut av oppholdet. De hadde en stram kleskode (Bortsett fra «dress down Fridays») og jeg måtte være på jobb fra 9-5 mandag til fredag. Etter den første uken fant de ut at arbeidsoppgavene de hadde gitt meg var for lette, og ambisiøs som jeg var klarte jeg å bli overført til en avdeling for å jobbe med et broprosjekt. Her fikk jeg en mentor å samarbeide med, samt veldig god innføring i arbeidsoppgavene mine. I løpet av mine 9 uker lærte jeg ufattelig mye som jeg er helt sikker på at jeg kommer til å få bruk for senere!

Tiden utenom jobb var veldig hektisk (på en god måte). IAESTE-medlemmene i Glasgow og alle praktikantene ble som en stor familie nesten helt fra begynnelsen. De hadde planlagte reiser hver eneste helg, hver tirsdag møttes vi på en bar, og hver torsdag skulle man finne på noe som ikke omhandlet alkohol. Altså minimum 5 av 7 dager i uken fant man på noe sammen. De andre to dagene pleide vi å bli invitert til forskjellige happenings, eller fant på noe selv. Det var alltid noe å gjøre, både på jobb og på fritiden. Vi hadde en gruppe på Facebook sammen med IAESTE Edinburgh og alle praktikantene der, i tillegg til en WhatsApp-gruppe for alle i Glasgow der vi holdt hverandre oppdatert og snakket sammen. Dette fungerte veldig bra og folkene fra både Glasgow og Edinburgh ble veldig nære. Under alle helgeturene får du oppleve vakker natur samtidig som du reiser med en flott gjeng med mennesker du aldri kommer til å glemme. Jeg kunne fortsatt I evigheter om hvor gøy vi har hatt det og hvor mye jeg har opplevd!

Jeg vil avslutte med å si at, til tross for noen få vanskeligheter underveis, så angrer jeg ikke et sekund på at jeg dro på en sommerjobb gjennom IAESTE. Jeg har fått oppleve ufattelig mye spennende og morsomt, og jeg har lært mye jeg kommer til å ta med meg videre. I tillegg har jeg funnet meg venner fra over hele verden som jeg aldri kommer til å glemme. Jeg vil takke AECOM og IAESTE for muligheten jeg fikk.

Kunne du tenke deg å oppleve nye land og kulturer gjennom en betalt sommerjobb i utlandet? Følg med på iaste.no/jobb og hold deg oppdatert over stillingene våre!